Majiteľ M Café v Topoľčanoch: Kedysi bol môj sen veľa usmiatych zákazníkov, dnes je môj sen prežiť

3944
Kaviareň M Café v Topoľčanoch

Útulné prostredie, vždy usmiaty personál a káva, ktorá spríjemní deň. To je v skratke M Café v Topoľčanoch, splnený sen majiteľa a manažéra Michala Darma. Odkedy pred 5 rokmi otvoril, nemal ani jeden deň voľna. Posledný rok plný neistoty mu ale dáva extrémne zabrať.

Celé to vypuklo v septembri roku 2016. „Podpísali sme nájomnú zmluvu a začalo sa pre nás peklo a zároveň sen, do ktorého sme museli vložiť všetky úsilia, či už morálne, fyzické a v neposlednom rade finančné,“ spomína na obdobie svojich začiatkov majiteľ Michal Darmo. Napokon však všetky prerábky a rekonštrukcie dopadli na výbornú a kaviareň M Café mohla konečne privítať prvých návštevníkov.

Odvtedy išlo všetko ako po masle. V kaviarni neustále rozširovali ponuku, verných zákazníkov pribúdalo. Ku kvalitnej káve neodmysliteľne začali patriť aj rôzne domáce koláče, dezerty a iné špeciality. Obľúbenými sa stali domáce limonády plné čerstvého ovocia či rôzne miešané drinky.

A prišla pandémia…

Počas prvej vlny koronavírusu M Café zatvorili a preorientovali sa na výdajné okienko. Boli presvedčení, že nedobrá situácia o chvíľu pominie a štát im pomôže toto obdobie prežiť. „Bohužiaľ sa ukázalo, že pomoc zo strany štátu bola a stále je zúfalá, pomalá a v podstate absolútne nedostačujúca,“ hovorí Michal Darmo .

Teplejšie počasie a menej prípadov koronavírusu so sebou prinieslo aj možnosť otvoriť terasy a začať opäť fungovať relatívne normálne. Trvalo to však iba pár týždňov, kým prišla druhá vlna a všetko sa zhoršilo ešte viac. „Nastalo pre nás doslova zúfalé obdobie. Síce sme nezatvorili, snažíme sa stále bojovať o prežitie. Je to veľmi ťažké, keďže tržby z niektorých dní nepokrývajú ani denné náklady,“ opisuje situáciu Michal. Museli sa opäť prispôsobiť, nakúpili obalové materiály a skúšajú si zarobiť aspoň na prežitie.

Veľké sľuby, pomoc žiadna

Podľa Michala Darma je veľmi dôležité, aby sa prevádzky otvorili. „Nech je to pokojne za prísnych podmienok, ale všetko je lepšie ako tento okníčkový predaj. Veď nikto nie sme kúzelníci a tiež potrebujeme z niečoho žiť, nieto ešte platiť odvody či DPH.“ Momentálne iba zúfalo zliepajú tragikomické príjmy a pokrývajú nimi základné veci ako sú napríklad energie, internet, smeti, licencie, spomínané odvody či vedenie účtovníctva. Aspoň malá pomoc im chodí z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá sa odvíja od poklesu tržieb.

Od minulého roka fungujú na predaj cez okienko.

Taktiež riešia otázku nájmu. „Aktuálne prebiehajú rozhovory s naším prenajímateľom. Platiť ale nájom za priestory, ktoré na základe rozhodnutia našej vlády nemôžeme využívať, je úplne tragikomické“. Žiadosť z Ministerstva dopravy zo schémy pomoci v cestovnom ruchu podávali začiatkom tohto roka, v mesiaci marec sa veci konečne pohli správnym smerom a po mesiacoch čakania dostali odpoveď a dokonca aj peniaze. “Žiaľ, 10 % je žalostne málo ako kompenzácia. Keď sa pozrieme na okolité štáty EÚ, je to doslova výsmech,” dodáva.

Majiteľ topoľčianskej kaviarne dlhodobo poukazuje na to, že pomoc pre gastro je absolútnym výsmechom. „Občas mi to pripadá, že je to cielená likvidácia, lebo inak nerozumiem tomu, prečo sa tento štát správa voči svojim občanom a podnikateľom ako k úplnému odpadu.“ Dokonca poslal niekoľko otvorených listov slovenským ministrom či prezidentke so zúfalou prosbou o pomoc.

Čo by gastru v tejto dobe skutočne pomohlo?

Podľa Michala je to týchto x bodov:

  • Preplácanie 100 % nájmov (zatvoreným alebo obmedzeným prevádzkam), 
  • preplácanie všetkých fixných nákladov (v mesačných frekvenciách a s možnosťou žiadať aj spätne za obdobie minulého roka od začiatku pandémie), 
  • odškodňovací zákon,
  • zrýchlenie a zvýšenie pomoci zo schémy Ministerstva dopravy v cestovnom ruchu, vyplácanie do 30 dní,
  • zrýchlenie a zvýšenie pomoci z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny,
  • odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne odpustené podľa poklesu tržieb individuálne u každého podnikateľa,
  • zníženie sadzby DPH pre gastro sektor dočasne na 7 % a následne po kríze dlhodobo na 10 %.

„Situácia do ktorej nás dohnala vláda SR je zúfalá, nevidíme svetlo na konci tunela, nemáme finančné prostriedky na pokrytie svojich fixných nákladov, správajú sa k nám ako k úplnému odpadu spoločnosti. Richard Sulík  ako minister hospodárstva SR sa zaujíma len o veľké podniky, automobilky, a na nás absolútne nikto nemyslí a nevšímajú si nás. Naša prevádzka, lepšie povedané prežíva, len vďaka nám. Ak by sme sa mali spoliehať na pomoc zo strany štátu, už neexistujeme…“

Symbolická fotka – štát sa podnikateľom v gastre otočil chrbtom.

Ešte začiatkom minulého roka bolo cieľom M Café opäť rozšíriť svoju ponuku, prilákať ešte viac zákazníkov a ešte o niečo zlepšiť svoje služby. A ako sa tieto ciele a plány zmenili za niekoľko mesiacov? „Chceme aspoň prežiť,“ hovorí majiteľ.

Niekoľko pravdivých a smutných slov od Michala Darma na záver

„Pandémia tu o pár dní bude už rok a pre mňa je absolútne nepochopiteľné, že za ten čas sa neurobili žiadne reálne čerpateľné pomoci. Toto je vizitkou neschopnosti našej vlády, a tak ako som už niekoľkokrát povedal, vláda SR nezvláda túto situáciu ani po epidemiologickej, ani po ekonomickej stránke. Chápem, že táto vláda prebrala našu krajinu v katastrofálnom vytunelovanom stave, kde nefunguje absolútne nič, ale plakať nad rozliatym mliekom je neskoro. Ľudia potrebujú reálnu pomoc, nie prázdne reči, vystúpenia v médiách a počúvať diplomatické omáčky, ktorými sa snažia zakrývať túto katastrofálnu situáciu.”

“Do tejto situácie sme sa dostali nie vlastnou vinou, ale na základe rozhodnutí vlády  SR a ÚVZ SR. Preto je úplne pochopiteľné, že ľudia, podnikatelia a firmy očakávajú adekvátnu pomoc zo strany štátu, ktorá stále neprichádza. Realita na Slovensku je ale taká, že namiesto pomoci sa pozeráme, ako sa naši vládni predstavitelia hádajú ako malé deti v materskej škôlke. A doplácame na to my.”

Topoľčianskej kaviarni M Café a všetkým ostatným gastro podnikom držíme palce, aby túto neľahkú situáciu prežili. Nezabudnite svoje obľúbené podniky podporiť objednávkou jedla a podpisom petície 10 pre gastro.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie