Lásku ku káve a zvieratám spájajú unikátne mačacie kaviarne. Kde na Slovensku ich môžete nájsť?

12563
mačacie kaviarne
mačacie kaviarne

Mačičky sú milé a prítulné zvieratá, ktoré si akosi automaticky spájame s pokojom a pohodou. Tie patria aj k šálke dobrej kávy alebo čaju. Mladé podnikateľky prišli aj na Slovensku so zaujímavou myšlienkou a založili príjemné a užitočné mačacie kaviarne.

Lahodia nielen našim srdciam a očiam, ale aj všetkým ostatným zmyslom a podľa výskumov sú dokonca považované za zvieratká s najjemnejšou srsťou zo všetkých. Reč je o mačkách, ktoré si našli svoje miesto vo viacerých kaviarňach na Slovensku. Mačacia kaviareň ale neznamená nosiť si do nej svoju mačku. Priestor vo vašich srdciach dostanú celkom noví mačací maznáčikovia.

Z Japonska až k nám domov

Trend mačacích kaviarní, ktoré ponúkajú svojim zákazníkom nielen bohatú ponuku káv, čajov alebo zákuskov, ale aj spoločnosť prítulných mačičiek, vznikol pôvodne v Japonsku pred takmer dvadsiatimi rokmi a časom sa rozšíril do celého sveta.

Stále viac obľúbený koncept nie je len kaviarňou. Jeho pôvodnou myšlienkou je pomáhať zatúlaným mačičkám bez majiteľa či dokonca hľadať týmto chlpatým miláčikom nový domov. Svoje miesto si mačacie kaviarne vydobyli doposiaľ najmä vo veľkým svetových metropolách akými sú napríklad Londýn, Paríž či Berlín, no niekoľko ich nájdete aj u našich západných susedov.

mačacie kaviarne

Tento milovníkom prírody veľmi blízky nápad si nachádza svojich fanúšikov postupne aj u nás. Do mačacích kaviarní môžete zavítať, samozrejme, v hlavnom meste, a to rovno dvakrát. Za Bratislavou ale nezaostáva ani zvyšok Slovenska.

Ako fungujú mačacie kaviarne?

Každá má svoje špecifiká, no všetky zdieľajú základný princíp a štvornohých stálych obyvateľov. Mačky si majitelia kaviarní berú z ulice, preplnených útulkov alebo z rôznych neziskových organizácií. Poskytnutá je im veterinárna starostlivosť, sú zdravé a čisté, aby svojou majestátnou hrdosťou mohli prezentovať majiteľov kaviarní.

Keďže v kaviarni majú svoj stály či dočasný domov viaceré mačičky, vo väčšine mačacích kaviarní platí prísny zákaz vodenia vlastných zvieratiek. Obyvateľky sú už na seba zvyknuté, tolerujú sa a milujú ľudskú spoločnosť, no s tou zvieracou by to tak nemuselo byť.

Väčšina mačacích kaviarní funguje ako prechodný domov a útulok v jednom. Zákazníci, ktorí sa zamilujú do konkrétnej cicky, jej môžu poskytnúť nový domov. Kaviarne naviac spolupracujú s ochranárskymi združeniami a útulkami, usporadúvajú akcie, koncerty či výpredaje, čím len pozdvihujú svoj hlboký a zmysluplný charitatívny rozmer.

mačacie kaviarne: Jedna z ponúk charitatívnej aukcie kaviarne Mačinézy
Jedna z ponúk charitatívnej aukcie kaviarne Mačinézy

Prvý bol Martin

Ako prvé nasledovalo svetové metropoly mesto Martin so svojím projektom Café Cats Klub. Majiteľov zaujal fakt, že mačky sú známe liečivými účinkami na ľudskú psychiku a rozhodli sa priniesť zákazníkom prvú skutočnú mačaciu kaviareň na Slovensku.

Café Cats Klub – Pradúce Klbko, ktorý je momentálne zatvorený pre prerábanie priestorov, patrí pod OZ Zblíženie. Toto občianske združenie nielenže založilo prvú mačaciu kaviareň na Slovensku, organizujú aj stretnutia všetkých milovníkov mačiek a hodiny felinoterapie, podpornej alternatívnej liečby mačkami zameranej prevažne na liečbu somatických a psychosomatických porúch. Aby toho nebolo málo, súčasťou OZ je aj hniezdo záchrany pre nájdené a zatúlané mačky a mačiatka.

mačacie kaviarne: Jedna z mačičiek v hniezde záchrany
Jedna z mačičiek v hniezde záchrany

Pre nás je však najpodstatnejšia samotná kaviareň, ktorá ponúka široký diapazón aktivít pre svojich zákazníkov. Ponuka zahŕňa posedenie pri dobrej kávičke, čaji, fresh nápojoch, smoothies, zdravých, chutných koláčikoch aj vo vegánskej či bezlepkovej forme, a to všetko v spoločnosti vychovaných a zdravých mačičiek.

Benefičný charakter tohto podniku podčiarkuje fakt, že každou návštevou a kávou pomáhate mačičkám, ktoré to potrebujú. Existuje tu dokonca možnosť jednorázového vstupu “Dobrý skutok” s nápojom zadarmo, inak je vstup platný len s klubovou, sponzorskou alebo VIP kartou.

mačacie kaviarne: Interiér martinskej kaviarne Café Cats Klub
Interiér martinskej kaviarne Café Cats Klub

Mačinézy sa stali slávnymi

Štrnásteho októbra oslávi táto azda najznámejšia mačacia kaviareň na Slovensku svoje druhé narodeniny. Aj kaviareň Mačinézy sídliaca v hlavnom meste má svojich netradičných mačacích obyvateľov veľmi v láske. Dve mladé baby Kora a Simona sa rozhodli ukázať svetu kaviarní, že fungovať sa dá aj takto. Ani tento podnik nezaostáva za ostatnými po dobročinnej stránke.

“Najväčší úspech je asi to, že sa nám podarilo umiestniť do nových domovov šesť mačiek. Usporiadali sme tiež deväť blšákov, kde sa nám podarilo vyzbierať vyše 10-tisíc eur, podporili sme zhruba 28 útulkov zo Slovenska, mali sme tu tiež rôzne materiálne zbierky, kde sa vyzbieralo približne 400 kíl krmiva, konzerv a podobne,” povedali dievčatá pred rokom v rozhovore pre webový portál Noizz.

Po roku sú Kora a Simona opäť ďalej a o ich krásnej a úspešnej mačičkovskej kaviarni písali rôzne médiá. Najlepšou je reklamou je ale dobrá obsluha, príjemná atmosféra a terapeutický účinok mačiek. Dobré recenzie si medzi sebou predávajú spokojní zákazníci, ktorých majú Mačinézy čoraz viac.

mačacie kaviarne: Kaviareň Mačinézy v Bratislave
Kaviareň Mačinézy v Bratislave

Originál je aj Mačkafé

Ďalšou z bratislavských kaviarní je Mačkafé, ktorá si zakladá nielen na pomáhaní mačacím maznáčikom, ale aj na zlepšovaní povedomia o problematike týraných zvierat. Spolupracujú s OZ Mačacia labka a rovnako ako ostatné kaviarne sa starajú nielen o komfort zákazníkov, ale aj zvieratiek.

Hostí lákajú originálnym sloganom “Zažite u nás mňaukastické pocity naživo” a zakladajú si na tom, aby sa u nich každý cítil čo možno najviac príjemne. Zároveň je podľa nich veľmi potrebné dodržiavať určité pravidlá, ktoré sú nutné pre vzájomnú bezproblémovú komunikáciu. Všetci návštevníci musia rešpektovať súkromie a náladu zvieratiek a správať sa k nim láskavo a s rešpektom. A tak by to malo byť.

mačacie kaviarne

Svojho zástupcu medzi mačacími kaviarňami má aj Trnava so svojou Purrfect Chill kaviarňou, ktorú rovnako založili dve mladé milovníčky zvierat s dobrými úmyslami. Aj tu sa môžete tešiť na chutnú kávu, freshe, domáce zákusky, filmové večery a to najhlavnejšie – pradúce mačičky.

Slovensku sa pomaly ale isto začínajú otvárať a rozširovať nové obzory a aj vďaka konceptom, akými sú mačacie kaviarne sa im darí do povedomia ľudí dostávať problematika opustených či týraných zvierat.

Zájdite aj vy do jednej z týchto kaviarní a vyskúšajte si na vlastnej koži, aké je to byť obklopený cudzími mačkami, ktoré sú vďačné za každý prejav lásky a pohladenie od vás. Káva sa pre vás stane zážitkom, ktorý určite nebudete ľutovať.

Zdroj titulná fotografia: pixabay.com

Zdroje fotografií: praduceklbko.eu/kaviaren, Manchester Cat Café, mackafe.sk, Facebook Mačinézy,

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie