Bylinkárstvo bolo kedysi úplne bežné, dnes pomaly ustupuje do úzadia. Našťastie stále existujú ľudia, ktorí si uvedomujú množstvo benefitov, ktoré nám bylinky ponúkajú. Spoznajte rodinu Kačmarčíkovú a ich chutné tradičné bylinkové sirupy.
Kráčame a chodíme okolo nich takmer denne, no málokedy si ich všimnete. Reč je o liečivých bylinkách, ktoré sa pre rodinu Kačmarčíkovú stali každodennou súčasťou. V ich rodine sa tradícia bylinkárstva prenáša už dlhé 4 generácie, pričom si zachovávajú aj spôsob ich využitia.
Vyrábajú chutné a zdravé bylinkové sirupy podľa rodinnej receptúry. Na ich e-shope nájdete množstvo tradičných i menej tradičných sirupov, ktorými si nielen osladíte život, ale aj posilníte zdravie.
Od lásky k bylinkám k poctivým sirupom
Zber divo rastúcich a pestovanie vyšľachtených bylín, zber, sušenie či spracovanie byliniek je každodennou súčasťou ich rodinného života. Najskôr začínali výrobou čajov pre vlastnú spotrebu, neskôr nimi začali obdarovávať svojich známych. Novinkou sú bylinkové sirupy Flórka, pri ktorých nepoužívajú žiadne chemické postreky. “Jediným kritériom pre nás je, aby sme produkt z našich bylín mohli dať bez obáv na stôl našim deťom,” hovoria.
Ručná a poctivá práca
V ich portfóliu sirupov sa nachádza až 21 rôznych druhov, ktoré sú 100 percentným extraktom byliniek s cukrom, poprípade s ovocím. Absolútne všetka práca, ktorú si výroba sirupov vyžaduje, sa v rodine Kačmarčíkovcov robí ručne, a to doslova. Od vysádzania semien, cez pestovanie, zber, rezanie, maceráciu až po fľaškovanie a etiketovanie. Márne by ste u nich hľadali stroje, postreky či akúkoľvek inú chémiu.
Pri výrobe sa snažia byť čo najviac v súlade s prírodou. Sirupy plnia do recyklovateľných fliaš a snažia sa vytvárať čo najmenej zbytočného odpadu. Jednotlivé sirupy majú rôzne využitie – napríklad pri prechladnutí, na posilnenie imunity, pre lepší spánok, na lepšie trávenie, proti bolestiam hrdla a mnoho ďalších.
Zber, pestovanie a sušenie byliniek
Ak si myslíte, že bylinky rastú iba v lete, mýlite sa. “Od skorej jari až do zimy postupne zbierame jednotlivé divorastúce bylinky v našom blízkom okolí či vo vzdialenejších oblastiach”. Dôležité je, aby nazbierané bylinky boli čistým darom prírody a podľa toho jednotlivé lokality na zber aj vyberajú.
Keďže pri výrobe sirupov využívajú aj menej bežné bylinky, niektoré z nich si musia dopestovať sami. V ich domácej záhradke, ktorá sa rok čo rok rozrastá, nájdete napríklad levanduľu, šalviu, palinu, yzop, rakytník, alchemilku, medovku, mätu či nechtík.
Po zbere sa bylinky musia dať čo najrýchlejšie vysušiť. Najčastejšie ich sušia v podkroví na tmavých miestach, ale pomôže im aj teplovzdušná sušiareň či slniečko.
Sirupy plné zdravia
Všetky sirupy sa pripravujú tradične. Výroba začína rezaním byliniek, následne je dôležité presné váženie a potom prichádza na rad 24/48 hodinová macerácia vo vode. Celá zmes sa niekoľkokrát precedí a varí sa spolu s cukrom. Potom nasleduje plnenie fliaš, zatváranie, pasterizácia a ako posledné sa lepia etikety. “Celý tento proces prebieha ručne.”
Okrem sirupov vám vo Flórke aj navážia jednodruhové bylinky alebo bylinné zmesi. Dokonca si môžete dať pripraviť, po vzájomnej dohode, zmes presne na mieru. “V menších množstvách pripravujeme aj masti, tinktúry a oleje,” dodávajú.
A aké sirupy vlastne ponúkajú? Nájdete tu napríklad Domáci bylinkový sirup z echinacei, skorocelu, šípkový sirup, rakytníkový či dokonca morušový alebo osviežujúci mätový. Pokiaľ sa neviete rozhodnúť iba pre jeden, máte možnosť si zakúpiť aj výhodné balíčky. Celú ponuku si pozrite tu.
Plány do budúcna
Rodina Kačmarčíková už teraz vie, že sa svojej vášne pre bylinky nevzdajú tak ľahko. Chcú pokračovať v práci s ľuďmi a bylinkami – šíriť povedomie o sile byliniek a pripravovať kvalitné domáce produkty aj v širšom sortimente, “Chceme rozšíriť výrobu sirupov o konkrétne sirupy zo zmesí byliniek pripravené výlučne s medom – od našich včelárov a pripraviť sirupy vhodné pre diabetikov s využitím stévie,” dodávajú na záver.
zdieľať tento článok na: