Ktoré potraviny najviac ničia kvalitu našich zubov?

2272

Kvalitu našich zubov ovplyvňuje nesmierne široké spektrum faktorov. Od stravy ktorú konzumujeme, cez prípravky, ktoré používame až po našu umývaciu rutinu, genetiku, či zdravotnú starostlivosť. Ako by sme si mali zuby správne čistiť, aby sme ich dokázali vyčistiť od každého jedla a ktoré potraviny najviac škodia našim zubom?

Správne čistenie zubov        

Začiatok samotnej čistiacej rutiny sprevádza zubná pasta. Aplikujte si na kefku primerané množstvo a následne priložte kefku ku krčku zuba približne v uhle 45 stupňov. Dbajte na to, aby sa štetiny zubnej kefky dostali do miesta medzi zubom a ďasnom, pretože tam sa povlak najviac usadzuje.  Najlepšie je čistiť zuby jemnými vibračnými pohybmi (skvelým pomocníkom je aj elektrická zubná kefka). Takto by ste mali prejsť všetky zuby. Jednotlivé miesta môžete dočistiť jednozväzkovou zubnou kefkou alebo použiť medzizubnú kefku, ktorá vám pomôže docieliť ešte omnoho vyššiu úroveň čistoty ústnej dutiny.

Potraviny ohrozujúce kvalitu zubov

Medzi potraviny, ktoré našim zubom škodia patria predovšetkým sladkosti a jedlá obsahujúce nadbytok cukru. Sladké cukríky, pendreky, či iné maškrty sa veľmi jednoducho vedia lepiť na zuby a vtláčať do medzizubných priestorov. Ak sa takéto cukor obsahujúce kúsky nalepia na zuby, baktériám viac netreba. Okamžite vytvárajú zubný povlak a tak ich chováte vo vašej ústnej dutine ako v bavlnke. Takéto baktérie spôsobujú napríklad odvápňovanie zubnej skloviny a vznik zubného kazu. 

Okrem sladkých maškŕt sú veľmi nezdravé a rovnako aj zubom škodiace sladené nápoje. Tým je najlepšie sa vyhýbať, pretože predstavujú pre naše zuby naozajstnú katastrofu. Navyše ak ste milovníkom takýchto nápojov a doprajte si ich aj 2-3 krát denne, môžete v staršom veku prísť aj o viac ako 6 zubov. V tomto prípade treba byť naozaj obozretní a dbať na obmedzenie pitia sladkých nápojov aj u najmenších.

Sladené nápoje sú pre naše zuby zlé, no rovnako zlé sú aj alkoholické nápoje. Ak si teda doma namiešate drink v tejto kombinácii, vaše zuby naozaj zaplačú. Ústa sa pri pití alkoholu dehydratujú (poznáme to v podobe nesmierneho sucha v ústach na druhý deň ráno). Sliny však majú obrovský vplyv v boji proti zubnému kazu a tak sa zvyšuje napríklad riziko paradontózy, či zápalu ďasien.

Z estetickej stránky pôsobí neblaho na naše zuby aj káva a čaj. Môžu spôsobovať na chrupe výrazné estetické škvrny, ktoré zároveň môžu byť lepivejšie a tiež priťahovať baktérie, či čiastočky jedla. Prekvapením môže byť, že pre zuby sú veľmi nepriaznivé aj citrusové plody. Napríklad šťavy z citrónov a grepov sú nesmierne kyslé a tak môžu poškodiť zubnú sklovinu.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie