Viete, že najužitočnejším nástrojom pri varení gurmánskych zážitkov je práve korenie? Je tu od nepamäti, sprevádza naše chuťové poháriky po tisícročia. Vďaka koreniu máme lepší apetít, chutnejšie a aromatickejšie jedlá. Či sušené alebo čerstvé, dobrý kuchár vie, že bez korenia je jedlo iba akousi hmotou. A výborný kuchár zasa vie, ktoré korenie mu v kuchyni nesmie chýbať.

Bazalka je veľmi populárnym korením, známa svojou aromatickosťou. Snáď všetci milujeme bazalkové pesto. Tymián napríklad obsahuje mnoho živín, dá sa z neho urobiť sušený čaj, sérum v podobe kvapiek, korenie, kloktadlo, ale aj olej do kúpeľa. Má štipľavú až mätovú chuť, dobre sadne k zemiakom, polievkam i rybám. Cesnak má nezameniteľnú chuť, pestuje sa vo veľkom a v minulosti mu boli pripisované čarodejné vlastnosti. Cibuľa, tak bez nej snáď variť ani nezačíname. Prišla k nám zo strednej Ázie. Či v polievke alebo v iných jedlách, dodá tú správnu chuť. Kôpor je výborný na problémy so žalúdkom. Kôprové omáčky sú tu už dlho, jedni ju milujú, iní neznášajú. Jedná sa však o veľmi využívané korenie s nezameniteľnou vôňou a chuťou. Rozmarín je korením, ktoré sa využíva najmä vo  francúzskych a talianskych jedlách. Je známe svojou charakteristickou vôňou, pripomína gáfor, chutí horko a aromaticky.

Menučka magazín - Ktoré korenie by ste určite mali mať doma

U nás sa tiež hojne využíva aj Oregano, Kari, Chilli, čierne korenie, rasca. Oregano patrí k základným kuchynským prísadám. Majorán či Bobkový list sú klasikou medzi koreniami tiež veľmi dlho. Čo sa týka šafránu, bolo veľmi obľúbeným korením, teraz sa však veľmi nevyužíva. Pokladalo sa za najstaršie, najobľúbenejšie a drahé korenie. Po druhej svetovej vojne sa ale prestalo dovážať. Kardamon bol v minulosti cenený najmä Grékmi a Rimanmi pre svoju štipľavú a korenistú chuť. Koriander je korenie využívané odpradávna. Ide o obdobie spred 5000 rokov. Využíva sa najmä pri príprave pečienok či marinád a pri nakladaní uhoriek.

Muškátový orech bol veľmi cenným korením s ušľachtilou arómou. Má intenzívnu vôňu, korenistú chuť. Má dosť široké využitie. Klinčeky sú spomínané už 300 rokov pred našim letopočtom v Číne. Klinčeky majú príjemnú korenistú vôňu, horkastú a trochu pálivú chuť. Milujeme ich vo varenom víne. Kurkuma býva nazývaná aj indickým šafranom. Pochádza z Ázie a Ćíny a ľudia ju milujú pre arómu  a korenitosť. Jedným z korení, ktoré sa často využívajú, je údená paprika.  Čo sa týka chuti, je sladkastá a dymová.

A záver si spomenieme škoricu. Škorica je úžasnou prísadou v čokoláde, je prekvapením v rôznych jedlách. Jej vôňa i aromatická chuť dotvárajú nezameniteľnú atmosféru Vianoc.

Až budete variť, nezabúdajte na to, koľko úžasných byliniek a korenín máme v ponuke. Inšpirujte sa receptami, kuchármi, novinkami… gastronomická oblasť je plná prekvapení a nových kombinácií chutí. Stačí jedlu venovať viac pozornosti i chuti. Nemusíte mať najdrahšie ingrediencie, dobré jedlo vznikne vtedy, ak kuchár vie rozoznať jednotlivé chute. Veľa šťastia pri vytváraní nových gurmánskych zážitkov.

Menučka magazín - Ktoré korenie by ste určite mali mať doma

 

Zdroj fotografií: pixabay.com

Pozrite si video predstavenie našej novej mobilnej aplikácie :)

Vložiť komentár