Slovenská bryndza by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Každý gram liptovskej bryndze obsahuje prospešné mikroorganizmy, vápnik, ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus a ďalšie zdraviu prospešné zložky.
Bryndza Liptov je výnimočná aj chuťou, vôňou a textúrou. Čo dodáva tejto bryndzi také špecifické parametre? Pôvod mlieka. Na výrobu sa používa len slovenské mlieko a iba od kráv a oviec pasúcich sa v horských oblastiach.
Martin Pyco Rausch nečakane dobre kombinuje
Bryndza nepatrí len do bryndzových halušiek a nátierok. Značka Liptov sa spojila so známym moderátorom a vášnivým kuchárom Martinom Pycom Rauschom. Pyco pripravil niekoľko nových moderných a chutných receptov, ktoré prekvapia kombinovaním bryndze s ďalšími sviežimi a nečakanými ingredienciami.
Vo svojej kreatívnej kuchyni skombinoval napríklad červený melón, červenú cibuľku, bazalku a bryndzu a vytvoril melónový šalát s bryndzou. Ďalšie dobré kombinácie, prekvapivé spojenia, mix ingrediencií a ich netradičné spracovanie sú znaky jeho kulinárskeho umenia. Avokádová nátierka s bryndzou, mrkvové cestoviny s bryndzou či paprikovo-bryndzová polievka alebo sladký bryndzový toast sú len niektoré recepty z Pycovej dielne, kde kraľuje bryndza Liptov.
Bielkovín ako vo tvarohu, sacharidov menej
Popri gurmánoch by po tejto potravine mali siahnuť aj športovci. Okrem probiotík, vápnika (501 mg na 100 g), CLA, bryndza Liptov obsahuje aj bielkoviny (17 g na 100 g), ktoré podporujú rast a udržanie svalovej hmoty.
Horské mlieko z Liptova
Liptovská bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia slovenská bryndza, ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že bryndza Liptov obsahuje minimálne 50 % ovčej zložky.
Liptov sa vo svojich výrobkoch hrdí aj unikátnou zložkou. Mlieko, ktoré využíva na výrobu, je označené ako horské (podľa nariadenia Európskej únie). Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré dodávajú mlieko výhradne pre Liptov, sa pasú v horskom prostredí. Chov spočíva v prísnom dodržiavaní „welfare“ podmienok, to znamená, že dobytok má dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spása horskú trávu a bylinky z oblastí Liptova, Oravy, Spiša. V prípade ovčieho mlieka dokonca aj z Gemera.
Napokon, chuť, farba a vôňa bryndze Liptov je výnimočná najmä vďaka dobrým podmienkam pre zvieratá a vďaka bohatej rastlinnej diverzite horských pastvín v regióne Liptov.
Melónový šalát s bryndzou
- 1 ks menšieho melóna (cca 1,2 kg)
- 220 g bryndze Liptov
- 1 ks červenej cibule
- 1 ks citróna
- 2 PL olivového oleja
- zmes farebného korenia
- za hrsť čerstvej bazalky
- morská soľ
Zemiakovo-bryndzový hot-dog
- 270 g lístkového cesta
- 3 PL olivového oleja
- 1 ks veľkej červenej cibule
- 170 g varených zemiakov
- 1 ČL morskej soli
- 170 g bryndze Liptov
- 1 ks čili
- 1 ks žĺtka
- čerstvý kôpor
- čierne korenie
- čierny sezam
Paprikovo-bryndzová polievka
- 7 ks väčšej farebnej papriky
- 3 ks mrkvy
- 3 ks cibule šalotka
- 1 ks batatu
- 2 PL kokosového oleja
- 200 ml kokosového mlieka
- 4 ks klinčekov
- 1 KL semienok koriandra
- 1 KL rímskej rasce
- 1 KL kurkumy
- 250 g bryndze Liptov
- červené korenie
- petržlenová vňať
- morská soľ
Ďalšie nečakane dobré kombinácie bryndze Liptov v receptoch nájdete na www.nasliptov.sk
Zdroje: TS Náš Liptov
Zdroj foto: Martin Pyco Rausch/www.nasliptov.sk
zdieľať tento článok na: