Dostali ste chuť na niečo poriadne exotické? Ak sa vám žiada autentické jedlo, môžete zavítať do niektorej z preslávených zahraničných reštaurácií aj na Slovensku. No vždy je lepšie vybrať sa priamo do krajiny pôvodu.

Cestovanie a ochutnávanie národných jedál v krajinách, ktoré navštívite ide ruku v ruke. Možno sa tento rok do mnohých krajín nepozrieme a zatiaľ nie je ani isté, ako to s cestovaním do zahraničia vôbec bude, no nestrácajte nádej. Plány môžete využiť v ďalšom roku. Odporúčame ale mať vždy uzavreté cestovné poistenie, keby ste sa toho vynikajúceho jedla prejedli a potrebovali ísť k lekárovi. Vďaka poisteniu si môžete vydýchnuť a výdavky za ošetrenie zaplatí poisťovňa. Kam sa ale vybrať za exotickým jedlom?

Mexiko

Mexická kuchyňa je veľmi bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie. Nájdete tu neskutočné množstvo chutných jedál a mexická kuchyňa patrí k tým najobľúbenejším. Nemôžete sa čudovať, že skončila aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Keď do tejto krajiny zavítate, určite musíte ochutnať pravé Chilli con Carne, fajitas a tradičné tacos. A nevynechajte ani tradičné omáčky salsa alebo guacamole. Uvidíte, že domáce chutia úplne inak než tie, čo si kúpite u nás.

Vietnam

Vietnam a juhovýchodná Ázia všeobecne je liahňou nespočetných lahôdok. Odvážlivci môžu vyskúšať hady, smažené pavúky a rôzne chrobáky. Ak sa na podobné pochutiny necítite, musíte ochutnať tradičnú polievku Pho Bo, ryžové rezance s hovädzím mäsom Bun Bo Nam Bo alebo Banh Cam, smažené malé šišky posypané sezamom a plnené sladkou zmesou z fazúľ či cíceru. Nápoj odporúčame skúsiť vietnamskú kávu Ca Phe s kondenzovaným mliekom. Upozorňujeme však, že pre niekoho môže byť priveľmi sladká.

Japonsko

Ázia je čo do jedál veľmi pestrý región. Ak niekedy zavítate do Zeme vychádzajúceho Slnka, rozhodne musíte ochutnať ramen, tradičnú japonskú polievku. Najčastejšie ľudové jedlo, s ktorým sa však v Japonsku stretnete, je donburi, miska ryže a navrchu mäso alebo iné suroviny zapečená s cibuľou, vajíčkom a sójovou omáčkou. Vynikajúce jedlo do ruky je onigiri, taštička zo solenej ryže plnená mäsom, zeleninou alebo inými prísadami zabalená v riase nori. A sladkú bodku si doprajte v podobe moči, koláčiku z ryžovej pasty, alebo wagaši, tradičnej sladkosti používanej pri čajových obradoch a tiež ako darčeky pre rodinu či kolegov.

Turecko

Turecko, rovnako ako krajiny Arabského polostrova a severnej Afriky, patrí do arabskej kuchyne. Pre tú sú typické suroviny ako bulgur, kuskus, cuketa, cícer alebo šošovica. Veľa jedál je vegetariánskych. Určite aj vy poznáte slávnu nátierku hummus pripravovanú z cícera. Obľúbený je v Turecku aj falafel, smažené cícerové guličky podávané so sezamovou pastou tahini. A vyskúšajte aj tradičné Baba Ganoush z roztlačeného pečeného baklažánu s korením.

Zdroj foto: Unsplash.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie