Kam ísť nasať atmosféru posledný týždeň pred Vianocami? Prinášame prehľad najchutnejších podujatí

2242
vianočné podujatia
Už sa nám to blíži! Ak sa tešíte rovnako ako my, pravdepodobne ste už dávno vianočne naladení. Trochu vône, kolied a príjemnej atmosféry ešte ale nikomu neuškodilo. Priblížte sa k sviatkom ešte viac a načerpajte inšpiráciu na podujatiach, ktoré sme pre vás vybrali. 

Keď sa povie slovné spojenie vianočné podujatia, každý si automaticky predstaví vianočné trhy. Samozrejme, aj tieto klasické akcie plné stánkov s dobrotami od výmyslu sveta patria do nášho výberu. Obsahuje však oveľa viac. Objavujte čaro Vianoc aj počas posledného týždňa adventu!

Kurz varenia – edícia Vianočná večera

22.12.2018; Podnik Loove, Bratislava 

Aké by to boli vianočné podujatia bez kurzu varenia? Na tomto špeciálnom, ktoré usporadúva obchodík Vegana, vás naučia prípravu štedrovečernej kapustnice, zemiakového šalátu či “ryby” na vegánsky spôsob.

vianočné podujatia

Ako bonus dostanete poznámkový blok a ekologickú ceruzku, naučíte sa pripravovať cesto na perníčky a dozviete sa niečo nové o vegánskom štýle života. A to všetko vo vianočnej atmosfére. Hotové jedlo si vezmete so sebou domov a jeho obdobu môžete svojim blízkym pripraviť aj na štedrovečerný stôl.

Pozor! Počet ľudí na kurze je obmedzený.

Viac informácii o akcii a rezervácie TU.

Upečte si medovníkový domček

18. 12. – 19.12. 2018; Obchod Mix’n Bake, Bratislava

Každé dieťa obdivne a s hviezdičkami v očiach hľadí na prekrásne medovníkové domčeky. Presne pre týchto tvorivých drobcov (vo veku približne od 9 rokov) je tu kurz pečenia medovníkovej chalúpky, ktorý bude prebiehať formou dvojdňového workshopu.

Deti budú mať možnosť si samy vypracovať cesto, vykrojiť celý domček a upiecť ho, ako aj iné drobné perníčky. Druhý deň domček zlepia, vyzdobia a dokončia. A potom šup s týmto výtvorom pyšne na sviatočný stôl!

Viac informácii o akcii TU.

Exotická ochutnávka čajov s vôňou Vianoc a punču

21.12.2018; Barovňa Čarovňa, Banská Bystrica

Hoci sa ochutnávky čajov, punčov či obľúbenej masaly konajú v tomto banskobystrickom podniku so železnou pravidelnosťou každý piatok, tento bude niečím výnimočný. Nielen pestrou ponukou ochutnávaných čajov či možnosťou vziať si masalu so sebou. Milí zamestnanci Barovne Čarovne si pre vás pripravili aj špeciálny, celkom čarovný vianočný punč. Nazdravie!

Viac informácii o akcii TU.

vianočné podujatia

Košická anjelská kapustnica

22.12.2018; Immaculata – Morový stĺp, Košice

Po roku sa organizátori opäť stretnú pre dobrú vec. Konkrétne pre navarenie 1000 litrov vynikajúcej vianočnej kapustnice, ktorú budú charitatívne predávať. Za symbolickú sumu 1 € si budete môcť tento tradičný teplý pokrm zakúpiť a pomôcť tak detičkám a rodinám v núdzi.

Vyzbierané peniaze budú rozdelené medzi dobročinné organizácie Úsmev ako dar a OZ Tvoja šanca. Pomoc je predsa synonymom Vianoc. :)

Viac informácii o akcii TU.

Vianočná Language café v Tabačke

20.12.2018; Tabačka Kulturfabrik, Košice

Pravidelné podujatie Language café, ktoré organizuje jedinečný košický podnik Tabačka Kulturfabrik, sa bude konať aj počas posledného štvrtka pred Vianocami. Obľúbenú kávu či pivko si tesne pred Štedrým dňom budete môcť vychutnať pri zmysluplných rozhovoroch v cudzom jazyku. Pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, maďarskom a samozrejme slovenskom stole si môžete prehĺbiť svoje znalosti, spoznať príjemných nových ľudí (azda aj priateľov) a prežiť nezabudnuteľný adventný večer.

Viac informácii o akcii TU.

vianočné podujatia

Predvianočné Fajnové soboty v Trchu

22.12.2018; Trch – Farmárska tržnica, Bratislava

Počas celého decembra prebiehajú vo vnútri Trchu a aj pred ním Fajnové piatky a soboty, kde svoje výrobky plné dobra ponúkajú lokálni výrobcovia. Zameranú sú na zdravie, plnú chuť a ekológiu. Počas predvianočnej soboty sa môžete okrem stálych predajcov tešiť aj na ručne zdobené medovníčky, doma robenú bylinnú kozmetiku, handmade keramické výrobky, doma šité oblečenie a hračky pre deti, chutný domáci medík, doplnky do domácnosti či oblečenie. Všetko s puncom originality a punčom v ruke. :)

Viac informácii o akcii TU.

Street Food Park; vol. 26

18.12. – 21.12.2018; Námestie SNP, Bratislava

V utorok až piatok od 12:00 do 22:00 sa môžete zastaviť už na dvadsiatom šiestom Street Food Parku, obľúbenej akcii nielen Bratislavčanov, ale aj Slovákov z iných kútov a zahraničných hostí. Vianočný street food v sebe bude skrývať viacero prekvapení, okrem iného aj svoju lokalitu. Hoci sa nazýva “pouličným”, počas mrazivých predvianočných dní ho nájdete vo vnútri obľúbenej Starej tržnice.

Viac informácii o akcii TU.

vianočné podujatia

BONUS: Neplňme len vlastné bruchá

17.12. – 21.12. 2018; Podnik Point 21, Trnava

Niekedy sa treba povzniesť nad materiálne veci, prestať sa trápiť zháňaním darčekov na poslednú chvíľu a uvedomiť si, o čom tieto sviatky naozaj sú. Možno to znie ako klišé, ale kupovať dary len preto, aby boli a lebo sa to patrí, má od ducha Vianoc naozaj ďaleko.

Naopak, dobré skutky, láska a čas strávený s blízkymi napĺňajú skutočnú, pradávnu podstatu dobra a lásky šírenej aj počas pochmúrnych zimných mesiacov. Ich charitatívny rozmer býva často práve to, čo nás zahreje pri srdci viac ako vianočný punč.

Jednou z tisícok akcií plných dobra, ktoré sa konajú pred vianočnými sviatkami v akejsi vyššej frekvencii, je aj Spoločný vianočný obed pre psíky z trnavského útulku. Reštaurácia Point 21 pripravila krásnu akciu.

vianočné podujatia

Jej podstatou je výťažok z tržby reštaurácie pre Útulok Trnava. Ak sa k nim prídete najesť počas budúceho pracovného týždňa v čase od 15:00 do záverečnej, celých 10 % z tržby bude venovaných psíkom. Podobná akcia sa konala už v auguste, a hoci trvala len jeden deň, reštaurácii sa podarilo vyzbierať 100 eur z tržby a viac ako 80 eur, ktorými ľudia dobrovoľne prispeli.

Viac informácii o akcii TU.

Vybrali ste si niektorú z akcií a je vám smutno, že sa jej nemôžete zúčastniť? Nemusí. Viaceré z podujatí, ktoré sme pre vás vybrali (a ako sme aj vyššie spomenuli), sú podujatia opakované. V novom roku si určite nájdete čas, a hoci nebudú mať predvianočnú atmosféru, ani tá novoročná nemusí byť na zahodenie. Krásne Vianoce!

Zdroj foto: Facebook, pexels.com, Tabačka Kulturfabrik

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie