Juraj Hajdin z TV JOJ: Od malička mi doma vraveli, že ma je lepšie šatiť, než živiť

2588

Juraj Hajdin, reportér jojkárskych Krimi a moderátor, je veľkým milovníkom dobrého jedla. Rád skúša rôzne vegetariánske variácie, keďže už 25 rokov neje mäso. A viete, čo ho vie v reštaurácii najviac rozčúliť? Bryndzové halušky so slaninkou medzi bezmäsitými jedlami. Prečítajte si ďalší zo zaujímavých a inšpiratívnych rozhovorov.

Juraj, prezraď nám, aký je tvoj vzťah k jedlu a ako sa stravuješ?

Môj vzťah k jedlu je jednoznačne pozitívny. Od malička mi doma vraveli, že ma je lepšie šatiť, než živiť. Aj keď na to (postavou) nevyzerám, naozaj jem rád a veľa. Pri výbere jedla mám len jednu podmienku, nemôže mať nič v spojitosti s mäsom. Už asi 25 rokov som vegetarián. Neodmietnem však po dobrom jedle správne načapované pivo alebo kvalitného frťana. Samozrejme, s mierou a nikdy nie, keď si mám potom sadnúť za volant.

Rád tráviš čas v kuchyni alebo si radšej necháš navariť?

Varím veľa, rád a často. Počas týchto koronových dní ešte viac, keďže moje tri deti nechodia momentálne do školy, tak varím takmer každý deň. Aj napriek tomu, že nejem mäso, nemám problém ho deťom pripraviť na rôzne spôsoby.

Nie je veľmi náročné pripraviť mäsové jedlo bez toho, aby si ho čo i len ochutnal?

Moju sestru to trochu irituje. :)) Nedávno sa ma spýtala, ako dokážem urobiť takú skvelú fašírku, bez toho, aby som ju ochutnal. Veď jednoducho! Farba, vôňa, konzistencia. :)

Majú tvoje deti nejaké obľúbené jedlo, ktoré si od teba pýtajú najčastejšie?

Ako každé dieťa, tak aj tie moje majú najradšej sladké. Keď sa ich opýtam, čo by si dali, tak jednohlasne volia: “Guľkyyyy”. Robím svoje špeciálne tvarohovo-malinové, s malinovo-kokosovou polevou a čerstvou mätou. Obľúbené sú u nás aj polievky, asi všetky. Šošovicová, “vajíčková”, zeleninový vývar, ale aj moje špeci krémové.

Tvarohovo-malinové guličky varí Juraj pre svoje deti celkom často.

Ak to situácia dovoľuje, do akých reštaurácií si ideš rád vychutnať dobré jedlo?

Ak mám možnosť vybrať si, kde sa najem, tak to bude reštaurácia, kde sa pohybuje menej “namyslených” a dôležito sa tváriacich ľudí. :) Neinklinujem k veľmi luxusne pôsobiacim podnikom. Prioritou je pre mňa kvalita jedla, prívetivý personál a čistý útulný interiér. Napríklad Fabrika v Poprade alebo Re:fresh. To isté platí o kaviarňach, či “pivárňach”.

V posledných mesiacoch to má gastro sektor náročné. Ako vnímaš momentálny stav?

Vzhľadom k náročnému obdobiu, ktoré teraz všetci prežívame a svoje o tom vedia najmä gastro prevádzky, obdivujem všetky podniky, teda ich majiteľov či prevádzkarov, ktorí to nevzdali, nezložilo ich to a snažia sa udržať. Obdivujem ich. Ako bývalý gastro podnikateľ, ktorý mal niekoľko prevádzok, viem, aké to musí byť náročné. Držím im palce.

Poďme k troška veselšej téme. Prezraď nám nejakú vtipnú príhodu z reštaurácie či kuchyne.

Asi najvtipnejšie mi prídu momenty, keď sa zákazník snaží objednať si cudzojazyčne nápoj či jedlo s výslovnosťou na míle vzdialenou od skutočného názvu. Potom sú, naopak, menej príjemné momenty. Keď si niekto objedná alebo vám dokonca čašník ponúkne “pikolo” a keď medzi bezmäsitými jedlami nájdem bryndzové halušky so slaninou, vyprážaný syr so šunkou, kurací šalát a pod. To je podľa mňa fail. A úplný trapas je, keď na to upozorním personál a ten mi povie, že veď šunka či slanina nie sú mäso. Alebo mi ho z jedla vyberú.

Máš nejakú obľúbenú svetovú kuchyňu, ku ktorej inklinuješ?

Ako som už bol spomínal, nevyberám si extra jedlo. Rád vyskúšam akékoľvek jedlo bez mäsa.

Juraj rád skúša rôzne vegetariánske jedlá, no mäsovú fašírku taktiež zvládne navariť.

Máš nejaké jedlo či nápoj spojený so “špeciálnym” rituálom?

Mám jeden špeciálny ranný “rituál”. Na trhovisku na Miletičovej v Bratislave je maličký stánok, ktorý predáva chlieb, pečivo a koláče. Ich domáci tmavý či svetlý chlieb je na nezaplatenie. Nenašiel som zatiaľ lepší a chutnejší chlieb. Je to klasický chlieb, ktorý vám nesplesnivie ani po niekoľkých dňoch. Ale málokedy vydrží dlhšie ako jeden či dva dni. :)) No a tento chlebík idem ráno kúpiť na trh. A celú cestu domov si k nemu privoniavam. Niekedy ho doma jeme len tak, čistý… ako koláč.

Považuješ sa za milovníka typickej slovenskej kuchyne?

Slovenská, alebo teda novodobá slovenská kuchyňa, patrí medzi moje obľúbené jedlá. Aj keď je pravda, že niektoré jedlá považujeme za slovenské aj napriek tomu, že ich pôvod slovenský nie je.

Aký je tvoj názor na filozofiu zero waste, teda minimalizovanie
odpadu v domácnosti, predovšetkým v kuchyni, vo varení?

Snažím sa už roky minimalizovať odpad a vediem k tomu aj svoje tri deti. Verím, že sa k tomu časom dopracuje väčšie množstvo ľudí. Vyzerá to tak, že k múdrejšiemu prístupu pomaličky smeruje stále viac ľudí. Doma mám kompostovač. Biologicky rozložiteľný odpad tvorí najväčšiu časť odpadu, ktorý doma vyprodukujeme.

Juraj je veľkým milovníkom zvierat.

Jurajovi ďakujeme za rozhovor a prajeme mu veľa chutného jedla, keďže ako sám dodal na záver: “Jem rád a veľa. Neuveriteľne veľa”!

Pokiaľ vás Juraj Hajdin a jeho životný štýl zaujal, sledujte ho na sociálnych sieťach, kde sa dozviete rôzne zaujímavosti z jeho osobného i pracovného života. Aktuálne prepadol ošiaľu smart domácnosti a pokiaľ sa nevenuje deťom či práci, tak sa hrá s Netatmo zariadeniami. A pokiaľ máte radi staré hračky, pridajte sa do jeho skupiny Moje staré hračky, v ktorej ukazuje svoju vášeň pre zberateľstvo.

  • IG: https://www.instagram.com/jurajhajdin/
  • FB: https://www.facebook.com/jurajhajdintvjoj/
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie