Jedenie rukami či pitie vína zásadne do dna. Aj také je stolovanie vo svete

6640
stolovanie vo svete
stolovanie vo svete

Občas si ani neuvedomujeme, aké dôležité je pozerať sa na svet očami druhých. Ovládanie správnej stolovacej etikety je potrebné a niekedy nám môže pomôcť v tých najneočakávanejších chvíľach. Čo robiť, ak sa ocitneme za jedným stolom s Japoncom či Talianom? 

Dnes, keď sú otvorené hranice a ľudia majú dostatok prostriedkov na cestovanie, je jedenie za jedným stolom s cudzincom vec, s ktorou sa stretne každý z nás. Mnoho ráz sa ani nezamýšľame nad tým, že naše dennodenné návyky pri stolovaní, ktoré sú pre nás rutinou, môžu byť pre niekoho zvláštne, v horšom prípade až urážlivé.

Je preto dobré pripraviť sa na každú situáciu, ktorá nás môže postretnúť. Je jedno, či my stolujeme niekde v zahraničí alebo hostíme doma svojho priateľa z cudziny, mali by sme si byť vedomí, že pravidlá stolovania hovoria v každej krajine inou rečou.

stolovanie vo svete

V Japonsku nezapichujte paličky do ryže…

…ani do akéhokoľvek iného jedla. Japonci tradične jedia pomocou takzvaných čínskych paličiek, ktoré sú vyrobené z dreva. Jedlo šikovne konzumujú pomocou vytrénovaných prstov a nerobí im problém pri ňom stráviť aj dlhší čas.

Problém by mohol nastať, ak by ste jedli za jedným stolom s ľuďmi z Japonska a pri prestávke by ste “drzo” zapichli svoje paličky do ryže. Japonci totiž veria, že jedlo so zapichnutými paličkami sa servíruje počas starého budhistického obradu mŕtvym a prináša tak do domu nešťastie. Spoluautor knihy “Sushi pre hlúpych” Mineko Takane Moreno dokonca upozorňuje, že ak neviete správne narábať s paličkami, je menšia hanba vypýtať si vidličku.

Taliani si nerozumejú s kečupom

Predstava stolovania v Taliansku nám nie je až taká vzdialená. Okrem toho, že je táto krajina obľúbenou dovolenkou destináciou, patria aj typické talianske jedlá už takmer k svetovým. Bez takej pizze alebo cestovín si mnohí z nás už svoj jedálniček ani nevedia predstaviť.

Napriek tomu majú aj dobrosrdeční a otvorení Taliani svoje špecifické nepísané pravidlá, ktoré všetci dodržujú. Ak vám bude naservírované jedlo (najmä pizza), nikdy si na ňu nepýtajte prídavky, napríklad vo forme nastrúhaneho syra a podobne. Je to považované za urážku dochucovacích schopností kuchára. Naviac majú množstvo druhov syrov, ktoré sú takpovediac spárené s konkrétnymi jedlami. Nemuseli by ste sa trafiť, preto ak vám žiadny syr ani iné dochucovadlo neponúknu, nepýtajte si ho a predídete zbytočným komplikáciám.

stolovanie vo svete

Ďalším talianskym nepísaným pravidlom je, že nikdy nekonzumujú cappuccino v poobedňajších hodinách. Tento kávovinový mliečny nápoj je pre nich symbolom raňajšieho jedla, niekedy aj celkom nahrádza raňajky a na cudzincov, ktorí si ho objednajú poobede, pozerajú tak trochu krivým pohľadom.

Za najväčší prešľap je však považovaný kečup. Talianska kuchyňa je založená na pravom a kvalitnom rajčinovom pretlaku vyrobenom z čerstvých a voňavých rajčín. Kečup podľa nich zabijete akékoľvek gurmánske bunky v jedle a znížite jeho kvalitu aspoň o polovicu.

V Thajsku na vidličku zabudnite

Maximálne využitie, ktoré pre vidličku Thajčania našli, je nahŕňanie jedla pomocou nej na lyžicu. Takto konzumujú aj ryžu, ktorá je typicky lepkavá a mazľavá, a aj to len pred cudzincami.

Doma sú zvyknutí jesť všetko rukami a je pre nich pocta, ak to urobíte aj vy. Ako cudzincovi vám zo slušnosti určite ponúknu príbor, no potešíte ich, ak odmietnete. Faux pas je spýtať sa Thajčanov, či vám môžu ponúknuť čínske paličky. Považujú to za hrubozrnnú urážku.

Thajskou zaujímavosťou je aj to, že všetky chody servírujú naraz. Je úplne bežné, že ľudia navzájom ochutnávajú zo svojich pokrmov a jedia rukami z jednej misky, pozor však! Môžu sa na vás uraziť, ak si vezmete posledné sústo. To v normálnych prípadoch zostáva na stole ako dôkaz toho, že ste sa dostatočne najedli a neočakávate od svojich hostiteľov ďalší pokrm.

Stolovanie v Mexiku znamená jesť tacos rukami

Dostať sa do Mexika už asi nie je pre mnohých takou samozrejmosťou, no s mexickou kuchyňou sa stretávate častejšie, ako by ste si možno mysleli. Čo takto napríklad už aj na Slovensku obľúbené plnené placky tacos?

Praví Mexičania by vás vysmiali, ak by ste ho začali konzumovať pomocou príboru. Jesť ho rukami však nie je až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Mexičania majú na jedenie tacos zvláštny spôsob. Placku vždy držia vo svojej silnejšej ruke a aby im zeleninovo-mäsový obsah nevypadol, pritláčajú si ho ukazovákom. Naviac odporúčajú placku poriadne stlačiť, aby z nej nič nevypadlo a mohli ste si ju vychutnať naplno.

stolovanie vo svete

Maďari si nepripíjajú pivom

Bolo by takmer hriechom, ak by sme sa počas života nedostali do Maďarska a neochutnali jeho pálivú kuchyňu plnú fantastických chilli jedál, klobások či gulášu. Od našich susedov k nám preniklo množstvo zvykov, jeden však nedodržiavame.

V Maďarsku je nepredstaviteľné, aby ste si štrngli s pivným pohárom, zatiaľ čo u nás je to celkom bežné. Táto zvláštnosť pochádza z čias Maďarskej revolúcie z roku 1848. Na porážku Maďarov si ich nepriatelia pripíjali veľmi nahlas pivnými pohármi, preto by ste v hrdom maďarskom kraji len veľmi ťažko hľadali niekoho, kto si s vami štrngne pivom. O iných alkoholických nápojoch to, samozrejme, neplatí.

Nemecké zemiaky sa nekrájajú

Tradíciou v Nemecku je variť zemiaky skutočne domäkka, a keď vravíme domäkka, myslíme tým tak, že nebudete vôbec potrebovať nôž k tomu, aby ste ich skonzumovali.

V Nemecku dostanete síce kompletný príbor, nôž však používajú len na krájanie mäsa. Ak by ste začali krájať väčšie kusy zemiakov na menšie a vkladať si ich do úst pomocou vidličky, urazili by ste ich. Dali by ste im totiž najavo, že ich zemiaky sú podľa vášho vkusu pritvrdé a nedajú sa dobré roztlačiť takmer na kašu.

V Gruzínsku sa pije do dna

Nebojte sa, Gruzínsko nie je krajina, kde vás niekto bude nútiť piť veľké množstvo alkoholických nápojov. Napriek tomu majú svoje tradičné oslavy, počas ktorých je neslušné si z vína len usrkovať.

stolovanie vo svete

Táto oslava, inak zvaná aj supra, je vlastne oslava venovaná jedlu z mnohých malých chodov. K týmto chodom sa podáva víno, ktoré je nutné vypiť hneď do dna. Ak by ste si chceli odložiť pohár na dva či tri chody, nepôsobilo by to dobre a mohli by ste uraziť svojich hostiteľov. Vínové poháre sú našťastie oveľa menšie ako tie, ktoré používame u nás.

Ako sedieť za stolom vo Francúzsku

Rovno a vystretí, poviete si v prvom rade. Francúzi majú ale ešte jedno pravidlo, a to znie – ak práve nepoužívate príbor alebo ruky na jedenie, majte ruky voľne položené na stole. Nepatrí sa ich mať skryté, akoby ste pred ostatnými niečo tajili, no rovnako si treba pozor aj na to, aby na stole spočívali len vaše predlaktia, nie ruky aj s lakťami.

Nepatrí sa tiež zjesť chlieb ešte počas predjedla, práve naopak, podľa Francúzov je vynikajúce zajedať ním hlavný chod. Úplne najvhodnejšie je jesť s mäkkým francúzskym chlebom syry, ktoré sa často podávajú namiesto dezertu. Okrem toho je tu vec, ktorá by bola trápna hocikde inde na svete, no vo Francúzsku je úplne akceptovateľná – svoj plátok chleba si môžete pokojne položiť na stôl vedľa taniera a príboru.

stolovanie vo svete

Španielska sombresa trvá dlho

Slovo “sombresa” je doslovne prekladané ako slovné spojenie “cez stôl”. Keď sa Španieli stretnú pri stole, je to pre nich vždy takmer ako udalosť či oslava. Najedia sa a potom majú vo zvyku len tak sedieť a konverzovať, čo nazývajú vyššie uvedeným pojmom.

Neodchádzajte preto hneď po jedle od stola, mohli by si myslieť, že vám nechutilo jedlo alebo, a to je v mnohých prípadoch ešte horšie, nevyhovovala spoločnosť. Vítané je, ak preberáte nielen práve dojedené pokrmy, ale aj súkromie, vzťahy či zážitky. Sombresa sa najčastejšie koná cez pracovný týždeň, keď majú Španieli poobednú siestu.

Stalo sa niekedy aj vám, že ste stolovali s cudzincami a nevedeli ste, ako sa podľa etikety správne zachovať? Naštudovať si základné pravidlá netrvá až tak dlho, no pôsobí to honosne a distingvovane. Okrem toho si takto môžete nakloniť na svoju stranu napríklad šéfa či získať nových priateľov zo zahraničia, ktorých oslníte svojimi vedomosťami a schopnosťami. A potom ich možno naučíte, aké stolovanie je typické v našej krajine. :)

Zdroje: edition.cnn.com, parents.com, businessinsider.com, lightspeedhq.com

Zdroje obrázkov: pixabay.com, pexels.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie