Jana Rybárová: Diéty sú jednoducho nezmysel

2479

Túžba dobre vyzerať a pritom nehladovať doviedla Janu Rybárovú k projektu s názvom Nediétuj“. Ľuďom sa snaží priniesť nové poznatky v oblasti výživy a pomáhať im na ceste za zdravším a lepším JA. S cieľom pomôcť ľuďom komplexne a pomôcť im aj k pohybu, pôsobí Jana aj ako kondičný tréner.

Janka, založili ste projekt s názvom „Nediétuj“. Prečo práve tento názov?

Pretože diéty sú jednoducho nezmysel, pokiaľ sa jedná o redukciu hmotnosti u zdravého jedinca a tento názov jednoducho vystihuje to, proti čomu “bojujem” (úsmev). Ja som proti akejkoľvek “super diéte”, ktorá núti človeka extrémne sa vyhladovať, alebo vylúčiť nejakú potravinu či skupinu potravín, len aby znížil svoju hmotnosť.  Diéty majú zmysel, ak ide o úpravu stravy zo zdravotného dôvodu, napríklad bezlepková diéta pri celiakii, úprava stravy pre diabetika a podobne.

Dá sa naozaj schudnúť a nediétovať, resp. jesť všetko?

Samozrejme, že sa dá (úsmev). Na to, aby sme schudli, sa potrebujeme dostať do tzv. kalorického deficitu (čiže príjem je nižší ako výdaj) a ten sa dá dosiahnuť aj bez toho, aby sme sa trápili nejakou diétou a hladovali. Odopieranie si jedla nie je vôbec riešenie, pretože takto človek dlhodobo nevydrží. Prestaňme deliť jedlo na “dobré a zlé” , ale zamerajme sa skôr na celkovú zmenu svojho životného štýlu. Pretože takýto strach z jedla a neustále diétovanie môže viesť k zlému vzťahu s jedlom a to nie je v poriadku. 

Čo by ste poradili ženám, ktorým všetko chutí,  majú sedavé zamestnanie a možno nejedia až tak veľa, no napriek tomu priberajú?

Myslím, že väčšina z nás má v dnešnej dobe sedavé zamestnanie, takže netreba sa na to vyhovárať. Práve naopak, tým že v práci sedíme denne osem a viac hodín, mali by sme dbať na pravidelný pohyb. A nemá to byť len kvôli tomu, “aby sme dobre vyzerali”, ale skôr sa na to pozerali aj z pohľadu nášho zdravia. Pohyb nemusí byť len vyslovene cvičenie vo fitku, ale napríklad aj taký prirodzený pohyb, akým je chôdza, vie byť veľmi nápomocný nielen pri redukcii hmotnosti, ale celkovo má množstvo benefitov pre nás a naše zdravie. Skúsme si napríklad v práci urobiť každú pol hodinu/hodinu  pauzu a minútku-dve sa ponaťahovať a poprechádzať. Používajme namiesto výťahu schody, či pri telefonovaní s klientom sa prechádzajme po kancelárii alebo chodbe. Občas stačí urobiť malé zmeny a výsledky sa dostavia (úsmev).

Ako by mal vyzerať jedálniček zdravo a výživne stravujúcej sa ženy?

Ako jedálniček obyčajného človeka. Častokrát hľadáme niečo špeciálne a máme pocit, že ak sa chceme “zdravo” a vyvážene stravovať, tak to bude príliš drahé, príprava stravy bude nekonečná a musím nakupovať len bio a špeciálne potraviny, čo vôbec nie je pravda. Vyvážený jedálniček vieme vyskladať aj z bežne dostupných potravín, ktoré nájdeme v každom obchode. Stačí, aby sme pochopili podstatu toho, čo má v našej strave prevyšovať a byť pravidelne na tanieri a čo by sme mali konzumovať striedmejšie. Za taký základ určite možno považovať zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky – pečivo, obilniny, ryby, strukoviny, mliečne výrobky, mäso…

Súhlasíte s „pravidlom“, že ak chceme vyzerať fit, nemali by sme jesť po 18.00 hod?

Opäť je toto veľmi individuálne a nedá sa povedať, že to platí pre všetkých. Ak človek pracuje dlhšie a o 18:00 hod. je ešte v práci, alebo ide na nočnú smenu, tak asi by nebolo pre neho reálne, aby jeho posledné jedlo bolo o 18:00 hod.. Nemám rada, keď sa niekto snaží všetkým odporučiť to isté a tvrdiť, že len toto je správne a nič iné nefunguje. Vo výžive nie je nič čierno-biele a pokiaľ niekomu vyhovuje po 18:00 hod. nejesť, je to v poriadku, ale neplatí, že ak to vyhovuje mne, bude to vyhovovať aj druhému.

Počula som aj tézu, že jesť najneskôr dve hodiny pred spánkom. No ak idem spať o jednej po polnoci… Čo v tomto prípade?

Áno naše posledné jedlo by malo byť cca 2-3 hodiny pred spánkom, aby nám stihlo ešte čo to stráviť a nešli sme spať s plným žalúdkom, pretože by sme sa asi kvalitne nevyspali. Skôr by som sa opýtala, prečo niekto chodí spať až po polnoci, aký je na to dôvod? Spánok je pre nás životne dôležitý a my ľudia často nerešpektujeme svoje biologické hodiny a nechodíme spať v čase, v akom by sme mali. Neraz si zo svojho spánku uberáme a potom sa ráno budíme unavení, bez energie a cez deň nie sme schopní poriadne fungovať. Často sa ľudia zameriavajú len na to, čo jesť, koľko jesť, čo cvičiť, ako často cvičiť, ale spánok a regenerácia im často uniká. Nepokladajú to za podstatné.

Dokáže sa výživová poradkyňa najesť aj v reštauráciách alebo uprednostňujete domácu stravu?

Samozrejme že áno, ja som veľký gurmán a jedlo milujem (úsmev) a viem sa dobre najesť ako doma, tak aj v reštaurácii. Moja strava je však primárne pripravovaná doma, keďže mám svoju kanceláriu kúsok od bytu. Veľmi rada aj varím, tak na obed chodím domov. Ale to neznamená, že si rada nezájdem do dobrej reštaurácie a neužijem si dobré jedlo. Cez pracovný týždeň je moja strava pripravovaná doma a cez víkend si rada zájdem aj niekam na dobrý brunch, alebo kvalitný obed či večeru (úsmev).

Aké sú vaše obľúbené podniky?

Tak toho je naozaj veľa, skôr sa ma opýtajte, kde sa dobre nenajem (smiech).
Za zmienku určite stoji Gatto Matto reštaurácia v Rusovciach či v Starom meste, okrem dobrého jedla majú aj nádherné prostredie, čiže určite odporúčam si tam niekedy zájsť. Ďalej mám rada Soho na Laurinskej, Urban Bistro, kde robia úžasný brunch, Rio reštaurácia, kde robia skvelé steaky, Basilico, kde nájdete pizzu ako z pravej talianskej reštaurácie, Kaliforňan, kde majú tie najlepšie bowly. Ak máte chuť na burger, tak určite jeden z najlepších, aký som kedy jedla, majú v Roxore. Ak potrebujete sem tam zmenu a nachádzate sa práve na Kramároch, tak tu nájdete čerstvejšie otvorenú reštauráciu Raj Zdravia, kde varia naozaj úžasne vegetarianské jedlá a kde si viete vychutnať prípadne aj SPA. No a keby ste chceli zájsť na dobrý cheesecake, tak odporúčam cukráreň Fertuška vo Farmárskej tržnici či cukráreň Pollito v Starom meste. Myslím, že by aj stačilo (smiech). Z môjho pohľadu máme veľa skvelých miest, kde si vieme vychutnať dobré a kvalitné jedlo.

Vaše obľúbené jedlo?

Jednoznačne zbožňujem talianskú kuchyňu a cestoviny na rôzne spôsoby – s mäsom, rybami a morskými plodmi, pestom, syrom, alebo len tak s olivovým olejom a paradajkami. Ďalej zbožňujem šaláty na rôzne spôsoby, ale nie teda len zelenina a nič viac, ale aj zo šalátu vieme spraviť plnohodnotné a komplexné jedlo, ktoré obsahuje všetko, čo potrebujeme. A určite nepohrdnem ani parenými buchtami od mojej maminy (úsmev).

Ako vyzerá pitný režim výživovej poradkyne?

Ja osobne som nikdy nemala problém s vodou a príjmom tekutín. Denne vypijem okolo 2 až 2.5 litra tekutín. Prevažne je to čistá voda, sem tam nejaká minerálna. Ráno po prebudení začnem pohárom vody a či už som v práci alebo doma, mám pred sebou vždy džbán/fľašu s vodou a to popíjam počas dňa. Doobeda prirodzene pijem viac vody a k  večeru už menej. Počas dňa nesmie u mňa chýbať aj káva, ktorú pijem dvakrát za deň.  Viem, že veľa ľudí zabúda na svoj pitný režim a pijú málo vody, denne sa s tým stretávam vo svojej poradni, pretože nejako prestali vnímať svoje telo a pocit smädu. Voda je však veľmi dôležitá pre nás, pretože náš organizmus obsahuje cca 60% telesnej vody a je potrebná pre transport, prijímanie a vylučovanie živín v našom organizme. Preto je dôležité, aby sme počas dňa pili dostatok tekutín. A ako si vypočítať, koľko tekutín moje telo potrebuje? Používame na to jednoduchý výpočet – na 10 kg svojej telesnej hmotnosti by sme mali vypiť cca 3 dcl tekutín.

Čo rada varíte doma? Stalo sa vám aj nejaké faux pas pri príprave jedla?

Vo všeobecnosti si doma veľmi rada pripravujem jedlo. Ako som už vyššie spomínala, milujem cestoviny na rôzne spôsoby a tiež si svoj deň neviem predstaviť bez raňajkovej kaše tiež vždy inak pripravenej. Kedže bývam dlhšie v práci, cez týždeň preferujem na večeru skôr niečo rýchle, napríklad pečivo s rôznymi pomazánkami a zeleninou, pečivo s vajíčkami a pod. Čo však neviem dobre uvariť, je ryža. Tam nikdy neviem odhadnúť dobre pomer vody a ryže a tak ju mám väčšinou veľmi mazľavú či prevarenú, dokonca mi k tomu nepomohol ani ryžovar (smiech). Čiže ryžu u nás výhradne varí mužská časť domácnosti (úsmev).

Aký je váš názor na filozofiu zero waste, teda minimalizovanie odpadu v domácnosti, predovšetkým v kuchyni, vo varení?

Považujem to za perfektný nápad, pretože v dnešnej dobe máme v mnohých oblastiach prebytok a to sa týka aj kuchyne. My doma sa snažíme minimalizovať odpad napríklad tým, že ak ideme do obchodu berieme si na nákup vlastné tašky a tiež aj vrecká, aby sme si domov nepriniesli opäť nové. Na nákup chodíme raz za týždeň a vždy si spíšeme čo potrebujeme na ten ďalší týždeň, aby sme zbytočne nekupovali, čo momentálne nepotrebujeme. Som rada, že v dnešnej dobe myslíme už viac na budúcnosť našej planéty a že si uvedomujeme, že tu nie je len pre nás, ale aj pre ďalšie generácie (úsmev).

Z čoho ste sa naposledy mali radosť?

Keďže som letný typ a zbožňujem leto a teplo, tak sa momentálne teším, že je vonku krásne a že si môžem ísť zabehať do lesa, kde všetko krásne vonia, je zelené a je tam pokoj (úsmev).

Na vašom webe nájdeme zdravé recepty. Kde čerpáte inšpirácie na zdravú kuchyňu?

Väčšinou si recepty vymýšľam tak nejako sama, pozriem sa, čo máme doma v chladničke a z toho sa snažím pripraviť dobré, chutné a vyvážené jedlo, aj keď sem tam sa to aj nepodarí samozrejme (smiech). Občas si však rada pozriem aj recepty na instagrame, kde sa rada nechám inšpirovať, hlavne čo sa týka koláčov a rôznych iných sladkých dobrôt. Ale celkovo nie som ten typ, ktorý by šiel presne podľa nejakého receptu z knihy, skôr sa nechám viesť fantáziou a keďže viem, čo mi chutí a čo zase nie, tak si podľa toho viem vymyslieť a prispôsobiť recepty.

O projekte Janky Rybárovej sa dozviete viac tu: https://www.nedietuj.sk/

Ďakujem za rozhovor.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie