Ján Adámik z Hotela Gino Park Palace: “Čerstvosť, rôznorodosť a inovácie sú základom mojej kuchyne”

3090
Ján Adamík - Hotel Gino Park Palace

Šéfkuchár Hotela Gino Park Palace Ján Adámik smeruje svojimi názormi, postojmi a prácou k cieľu vytvorenia vynikajúcej reštaurácie so spokojnými zákazníkmi a musíme uznať, že sa mu to celkom darí. Reštaurácia, v ktorej pôsobí sa nachádza na netradičnom mieste. V kaštieli zo 17.storočia v Orlovom pri Považskej Bystrici,  v ktorom sídli Hotel Gino Park Palace**** si   jej návštevníci môžu vychutnať  príjemnú atmosféru  z jedla a chuti.  

Ján Adámik - šéfkuchár - Hotel Gino Park Palace Považská Bystrica

Aká bola Vaša cesta v gastronómii?

K tejto vášni ma od malička inšpirovala moja mama a stará mama v  mojej rodnej dedine v Lehote pod Vtáčnikom, kde som vyrastal. Počas štúdia som mal naozaj šťastie a dostal som sa na stáž do Švajčiarska. Vlastne nebola to celkom náhoda, lebo som prešiel výberovým konaním. Aj napriek tomu, že som na Slovensku pôsobil krátko, prax vo Švajčiarsku ma naučila, že chod kuchyne má vyzerať inak ako sme tu zvyknutí.

Kde všade ste pôsobili po skončení štúdia a stáži vo Švajčiarsku?

Po ukončení školy som začal pracovať v zahraničí, najskôr v Anglicku a neskôr som zase pôsobil vo Švajčiarsku, ktoré mi dalo hneď  na začiatku veľmi veľa skúseností.  Vždy som hľadal niečo iné, niečo čo ma bude inšpirovať a napĺňať, tak aby moja práca vždy napredovala.  Nechcel som zostať na jednom mieste a „zaškatuľkovať sa“.  Neskôr som sa vrátil na Slovensko do reštaurácie Camouflage,  Tri studničky a Fach. Tak ako v iných profesiách je dôležité získať skúsenosti, nechať sa poučiť a prísť na tejto ceste na skutočnosti, ktorým sám uveríte a začnete sa nimi riadiť. Momentálne vediem tím kuchyne  Hotela Gino Park Palace a zúročujem svoje dlhoročné skúsenosti. Podstatou mojej práce aj tu  je rešpekt pred surovinami, z ktorých jedlá pripravujeme. Čerstvosť, rôznorodosť a inovácie sú základom mojej kuchyne, rovnako s trochou patriotizmu a úcty k tradičným jedlám slovenskej kuchyne. V jedálnom lístku reštaurácie Hotela Gino Park Palace nájdete tradíciu i prvky zahraničných kuchýň. Priaznivci slovenskej kuchyne si u nás pochutia na staroslovenskej hríbovej polievke, či tekvicovom krupote.

Ján Adámik - šéfkuchár - Hotel Gino Park Palace Považská Bystrica

Čím sa riadite pri zostavovaní jedálneho lístka?

Jedlá navrhujem podľa sezónnosti. Znie  to jednoducho, ale  o prípravu a  návrhu jedál do štyroch jedálnych lístkov za kalendárny rok našej reštaurácie zostavujem od vydania toho predchádzajúceho. Akonáhle odprezentujem jedlá aktuálneho lístka, už mám predstavu o tom ďalšom a teším sa ako sa s ním potrápim. Príroda nám dáva veľa produktov, surovín,  ktoré sú prostriedkom na zhmotnenie mojej fantázie o chuti a radosti z jedla. Je to častokrát náročné. Hostia našej reštaurácie sú z regiónu, ale i firemní klienti zo zahraničia. Snažím sa vyhovieť všetkým a zostaviť jedlá tak, aby boli spokojní. Pričom dôležitá je kvalita a nie kvantita. Ten kto varí profesionálne,  vie o čom hovorím. Na jedálnom lístku nemusí byť  kuracina na 5 spôsobov. Máme aj takých zákazníkov, ktorí sa vracajú práve kvôli jednému či dvom jedlám. Preto  vždy v ponuke a la carte  nájdete steaky, či tradičné slovenské jedlá ako napríklad domáce pirohy. Ale aby som sa vrátil k Vašej otázke. Inšpirujem sa aj  knihami o gastronómii  a cestovaním po svete. Patrím medzi tvz. „gastroturistov“, neviem si predstaviť dovolenku bez ochutnávania a hľadania nových jedál a chutí.

Ján Adámik - šéfkuchár - Hotel Gino Park Palace Považská Bystrica

Veľa hovoríte o slovenskej kuchyni. Aký máte názor na smerovanie slovenskej gastronómie?

Je to na dobrej ceste.  V žiadnom prípade sa nemôžem pasovať do pozície kritika, no tým, že som v centre diania si myslím, že môžem  povedať ako to vidím ja. Gastronómia nie je len varenie a jedenie. Je to o ľuďoch, dopyte, ponuke, svete a výchove. Alebo prevýchove? Čo je náročnejšie. Jej vývoj majú na svedomí aj zákazníci, ktorí vytvárajú dopyt, čo znie možno povrchne, ale ide o obchod. Aj keď varím so srdcom a rád. Uspokojuje ma, že svojím jedlom robím radosť iným. Aktuálnym trendom je návrat Slovákov zo zahraničia späť na Slovensko, sám som toho súčasťou. Vybudovalo sa tu viacero dobrých  reštaurácii a vďaka za to, že majú aj dosť zákazníkov, ktorí ocenia ich kvalitu. Varme z čerstvých surovín, využívajme produkty našej krajiny, podporme  farmárov tu na Slovensku. To však znamená, že hostia musia vedieť, že jedlá sú pripravené z čerstvých surovín a ich príprava trvá dlhšie ako vyprážanie mrazených polotovarov. Počet hostí v  reštauráciách, ktorí si chcú vychutnať jedlo pre jeho chuť a nie kvantitu našťastie rastie. Keď komunikujem so zákazníkom a preberáme plánovanú akciu a jedlo, ktoré sa bude na nej podávať, nepreberáme gramáže, ale suroviny, spôsoby prípravy a servírovania.

Ján Adámik - šéfkuchár - Hotel Gino Park Palace Považská Bystrica

Čo je pre šéfkuchára najnáročnejšie?  

Šéfkuchár varí, no nie sám. Vedie tím ľudí, s ktorými musí vedieť pracovať, odovzdávať im svoje nápady, naučiť ich pochopiť  filozofiu  aktuálneho jedálneho lístka a ako dodržiavať receptúry, aby jedlá z jeho kuchyne vychádzali vždy v rovnakej kvalite. Stretávam sa s rôznymi povahami ľudí, každý z nich má svoje nálady a  život, ktorý ho ovplyvňuje. Niekedy to nie je jednoduché, nechať všetky svoje starosti za dverami. Momentálne sa však teším stabilnej zostave ľudí, ktorí zdieľajú moje ciele a veria im. Dôkazom je kvalita jedla a záujem mladších, možno menej skúsenejších kuchárov naučiť sa niečo nové. Každý kto v tomto businesse pracuje, vie aká je fluktuácia ľudí na prevádzke a preto som s aktuálnym stavom veľmi spokojný. Základom je pohoda nielen v kuchyni, ale aj v celom hoteli, všetky oddelenia pracujú synchronizovane na spoločnom cieli – spokojný zákazník.

Čo by ste odporučili začínajúcim kuchárom?

Aj ja som bol začínajúci, mladý a plný očakávaní, keď som začal pracovať. Po krátkom čase som pochopil, že niekedy je dôležité uskromniť sa, načúvať a nechať sa viesť –  prináša to svoje ovocie. Škola Vám dá základ, veľa teórie, no prax je úplne niečo iné.  Je to vec osobnosti, skromnosť či trpezlivosť nie je práve jednoduchá vlastnosť, no vyplatí sa. Vyhľadávajte pracovné miesta u stabilného zamestnávateľa s dobrým menom.  Choďte aj do zahraničia, skúste iné kultúry gastronómie a vzdelávajte sa stále priebežne. Strednou školou to už žiadneho kuchára nekončí, naopak práve začína. Tak presne toto by som poradil všetkým absolventom.

Ján Adámik - šéfkuchár - Hotel Gino Park Palace Považská Bystrica

Zdroj foto: Gino Park Palace

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie