Holistické bistro Bite&Byte odštartovalo revolúciu v stravovaní

3383

Netradičné jedlá, unikátne nápoje, podrobné nutričné zloženie a ekológia. Jedinečné spojenie moderných technológii a gastronómie na Slovensku predstavilo holistické bistro Bite&Byte, ktoré nájdete na Plynárenskej 3E v Bratislave. Za novým konceptom stoja podnikatelia Filip Štefanička a Samuel Pokorný. Zabudnite na tradičnú kuchyňu a pripravte sa na novú éru v stravovaní, ktorú ovládate pomocou mobilnej aplikácie. 

Bistro ponúka pod jednou strechou široké spektrum rôznych jedál od mäsa až po RAW stravu. Prispôsobené je predovšetkým pre tých, ktorí majú potravinové intolerancie, rôzne preferencie v stravovaní alebo si sledujú príjem kalórií. Vybrať si tak môžu napríklad z ponuky z low carb, paleo či keto. „Našou ideou bolo spojiť partiu ľudí, kde má každý svoje špecifické požiadavky a namiesto toho aby sa jeden druhému musel prispôsobovať s výberom reštaurácie, tak si u nás môžu všetci prísť na svoje,“ vysvetľujú Filip Štefanička a Samuel Pokorný. Preto vyvinuli vlastnú technológiu a navrhli koncept, ktorý ponúka náročným ľudom tú najvyššiu kvalitu a zohľadňuje ich stravovacie návyky a potreby. 

Aplikácia, ktorá mení tradície

Bistro Bite&Byte sa snaží smerovať k zero waste ideológii a využívať všetky ingrediencie na maximum. Ekológiu sa snaží prenášať priamo do kuchyne. Koncept berie ohľad na udržateľnosť a produkciu odpadu pri príprave stravy. Papierové menu a nápojový lístok v bistre Bite&Byte zákazníci nenájdu, objednávajú si pomocou aplikácie, ktorá podrobne zobrazuje zloženie jedál a nápojov. Zároveň si môžu pridať alebo vymazať rôzne ingrediencie. Aplikácia tiež zrýchľuje samotný proces rozhodovania sa. Okrem tradičného rozdelenia menu na jedlá, nápoje a kávu, ponúka aj možnosť mood, ktorá je ideálna pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť, na čo majú práve chuť. Vybrať si tak môžu z ponuky jedál a nápojov napríklad po tréningu, na sústredenú hlavu alebo na klebety s priateľmi. „Náš šéfkuchár Daniel a bar manažér Jimmy našu ideu rýchlo pochopili a ponorili sa do kreovania výnimočnej ponuky baru a kuchyne. Snažia sa na to pozerať tak, aby jedlo a nápoj spolu fungovali a zároveň riešili nejaké problémy alebo zlepšovali celkové fungovanie tela, imunity a focusu, dopĺňajú Filip a Samuel. Pomocou aplikácie si zákazníci môžu vybrať stôl a obsluhu, objednať si, zaplatiť a zároveň dať bistru spätnú väzbu. 

Transparentnosť v stravovaní

Kým mnohé reštaurácie či bistrá ponúkajú zákazníkom len nevyhnutné informácie o zložení toho čo si objednávajú, v Bite&Byte je transparentnosť v stravovaní kľúčová. Súčasťou jedálnička mnohých ľudí sú intolerancie, a aj na tento fakt by malo reagovať moderné gastro. „Sledujeme aké ingrediencie sa dobre kombinujú a sú v kombinácii zdravé a vhodné aj pre ľudí s intoleranciami a podľa toho vymýšľame kompozíciu, upresňujú majitelia holistického bistra Bite&Byte. V ponuke tak nájdete rôzne netradičné jedlá a nápoje, akými sú mango sticky rice, cviklový hummus či latté s aktívnym uhlím. „Treba klientovi zobraziť všetko, čo je tam použité až na úroveň korenia a prísad, pretože aj tie dokážu ľudom čo majú intolerancie narobiť nepríjemnosti,zhodujú sa Filip a Samuel. To znamená, že gastro koncepty by mali podľa podnikateľov zobrazovať okrem alergénov aj kompletné zloženie hotových jedál či nápojov. „My sme si vytvorili databázu cez 1000 surovín, evidujeme 25 nutričných údajov, 5 intolerancií, 6 stravovacích preferencií a iných vzájomných závislostí. Následne sa všetko prepočítava a hodnoty sa zobrazujú klientom, no na to je nutné mať dáta a aj systém, ktorý to dokáže. Podľa slov majiteľov Bite&Byte, mnohé gastro prevádzky nemajú na to technológiu a nevidia v tomto transparentnom smerovaní pridanú hodnotu. Preto si tento systém vyvinuli Filip a Samuel sami a výsledkom je aplikácia, ktorá predstavuje osobného sprievodcu v stravovaní. V nej je prihlásených už viac ako 3500 ľudí, ktorí majú možnosť so vybrať z rôznorodej ponuky jedál a nápojov, ktoré sa budú aj naďalej rozširovať.


zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie