Bryndzové halušky sú to najtradičnejšie, čo slovenská národná kuchyňa ponúka. I keď je receptúra jednoduchá i tu platí, iný kraj, iný mrav. Preto tie naj halušky môžu byť pre niekoho poriadne bryndzové s vrstvou vyškvarenej slaninky, pre iného zas lahodné, s bryndzou vymiešanou so smotanou či plnotučným mliekom. Ďalší nedá dopustiť na čisto zemiakové cesto, iný zas nastrúha dva-tri zemiaky do klasických prílohových halušiek. Zabudnite na to, že najlepšie halušky robí vaša mama a pomôžte našim blogerom nájsť top halušky v slovenských reštauráciách či kolibách. 

Andy: Salaš na Zbojskej

Bryndzáky sú moje najobľúbenejšie jedlo, odkedy si pamätám. Boli jedno z prvých jedál, ktoré som sa naučila variť a bezpochyby sú aj jedlo, ktoré varievam najčastejšie. Dlho som si halušky v reštauráciách nedávala, lebo som mala obavy, že nebudú podľa mojej chuti (po pár negatívnych skúsenostiach). Aj halušky na salaši na Zbojskej som ochutnala “z donútenia”, dojedla som ich po mojej ratolesti (čo určite poznajú aj ostatné mamy ;)). Dostali ma, chutili takmer ako doma. Odvtedy sa halušky zo zbojníckeho salaša na Zbojskej stali pravidelnou súčasťou môjho gurmánskeho života ;) Zaslúžene, častokrát počuť cez steny z dreva, ako ktosi v kuchyni “týra” mixér pri mixovaní zemiakov, takže práškové polotovary , našťastie, nehrozia.

Bryndzové halušky na Zbojskej
Bryndzové halušky na Zbojskej

Okrem skvelých halušiek Zbojská ponúka množstvo skvelých jedál, od vynikajúcej fizolne cez výborný baraní guláš, kapustové strapačky až po pečené prasiatko (pochopiteľne, na objednávku). Formou predaja “z dvora” si môžete kúpiť i domáce syrové výrobky, dokonca, ak ste ubytovaným hosťom, tak si môžete syrárske remeslo aj vyskúšať. Samozrejmosťou je  atmosféra, ktorú tvorí milá obsluha v krojoch či skutočne krajové dekorácie. Súčasťou jedálneho lístka je i príbeh zbojníka Jakuba Surovca, ktorý je v tomto kraji rovnako známy ako Jánošík.

Fizolňa

Atrakciou zbojníckeho dvora je i zbojnícka strela, ktorá vás odvezie do sedla Chlipavica, kde sa tiež môžete občerstviť. Občerstvenie si však treba zaslúžiť, takže čaj (z poctivo nasušených byliniek, žiadne kúpené vrecúška) či zemiakové placky vám urobia na vami vlastnoručne narúbanom dreve. Kým sa jedlo pripraví, môžete ešte doniesť vodu zajačikom či kozám ;)

bryndzové halušky - Interiér salaša
Interiér salaša

Kamila: Biofarma Príroda, Stupava

Na rozdiel od Andy a asi aj väčšiny Slovákov, bryndzové halušky nikdy nepatrili medzi moje obľúbené jedlá. Možno to bolo tým, že som spolovice moraváčka a vždy mi viac chutilo české národné vepřo knedlo zelo, ako slovenská špecialita. Alebo som len jednoducho nebola na to doma navyknutá, vôbec sme bryndzáky nejedávali a nijak zvlášť ma neohúrili ani keď som ich ochutnala niekde inde. To sa však trošku zmenilo, keď som sa dala dokopy s polovičným liptákom a polovičným „žochárom“ – mojím manželom, ktorý halušky miluje. :) Pri ňom som ich ochutnala častejšie a čuduj sa svete, veru mi aj zachutili. Aj by som sem prihodila liptovský prízvuk ak by sa to dalo.

Netrúfam si ale hodnotiť kde sú najlepšie, predsa len až tak často som ich nemala, ale aj po porade s vyššie spomínaným expertom sme sa zhodli, že naozaj výborné halušky sme jedli toť neďaleko Bratislavy, na Biofarme Príroda pri Stupave. Už dávnejšie sme sa tam chystali pozrieť ale podarilo sa to až v rámci malého výletíku aj s naším vtedy takmer ročným synčekom, keď sme sa vracali z kúpaliska na Kamennom mlyne.  Veeeľmi príjemné miesto uprostred lesa, ktoré je perfektným útočiskom pre tých čo chcú za pár minút vypadnúť z mesta a zažiť pocit pokoja v prírode, s voľne sa pohybujúcimi  zvieratkami a s výbornou salašníckou kuchyňou. Tá sa pripravuje vo vlastnej kolibe, zo surovín vlastnoručne vyprodukovaných zo salaša a dokonca tu majú aj vlastnú pekáreň. Tiež je možné si tu aj priamo zakúpiť ich bio výrobky.

Samozrejme že sme si v reštaurácii dali práve bryndzové halušky. Boli naozaj výborné – zemiakové – aj keď priznám sa, že možno aj vplyvom okolitého čarovného prostredia chutili o čosi lepšie.  Okrem halušiek sme okoštovali aj kapustnicu a tá bola tiež skvelá. Biofarma Príroda je najmä rajom pre rodinky s deťmi. Nachádza sa tu detské ihrisko ako aj altánky s ohniskom na celodenný prenájom a miesto je veľmi vyhľadávané a obľúbené. Určite ho odporúčam navštíviť, pokiaľ ste tu ešte neboli – oplatí sa to. :)

bryndzové halušky - Biofarma Príroda Stupava
Biofarma Príroda Stupava
(zdroj: www.facebook.com)

Kika: Koliba u sv. Krištofa

Zbožňujem slovenské koliby. Ich vôňu, atmosféru a v neposlednom rade vynikajúce jedlá tradičnej slovenskej kuchyne. Preto vždy, keď mám príležitosť, na svojich potulkách Slovenskom zavítam do niektorej z nich. Často ma však nemilo prekvapí, keď namiesto ľudovej hudby v kolibe vyhráva rádio alebo keď na menu nájdem grécky šalát, pizzu či podobné nezmysly. Toto sa mi ale ešte nikdy nestalo v mojej najobľúbenejšej kolibke pod slnkom – Kolibe u svätého Krištofa, patróna cestujúcich a šoférov.

Táto koliba pre mňa zhmotňuje všetky predstavy o dokonalej slovenskej kolibe. Sídli síce pri ceste, veď preto má zrejme vo svojom názve práve svätého Krištofa, ale napriek tomu ju zo všetkých strán obklopujú lesy. Nečudo, veď táto krásna zrubová stavba leží len malý kúsok za Banskou Bystricou v smere na Donovaly, ktoré sú vyhľadávaným rekreačným strediskom.

bryndzové halušky - Slovenské špeciality U sv. Krištofa
Slovenské špeciality U sv. Krištofa

Do Koliby svätého Krištofa teda najčastejšie chodievam cestou z nejakého výletu a návšteva tohto miesta býva pre mňa zakaždým krásnym zavŕšením dňa. Prvotriedne halušky, samozrejme, nie sú jediné, na čom si tu rada pochutím. Odporúčam vám aj tradičné pirohy a horehronské gule s kapustou. Vybrať si tu však môžete z množstva skvelých jedál, ktoré perfektne zapadajú do menu slovenskej koliby. K tomu všetkému vám tu bude vyhrávať naša krásna ľudová hudba a obsluhovať váš budú čašníci v krojoch, čo len upevňuje atmosféru tohto čarovného miestečka na Zemi. :)

bryndzové halušky - Koliba u sv. Krištofa
Koliba u sv. Krištofa

 

Napíšte nám dolu v komentároch, kde sú podľa vás tie najlepšie bryndzové halušky. Radi sa necháme inšpirovať a niečo nové vyskúšame.

Zdroje:

www.facebook.com/Biofarma-Príroda-SALAŠ-Stupava
www.usvkristofa.sk

Pozrite si video predstavenie našej novej mobilnej aplikácie :)

12 KOMENTÁR

  1. ZBOJSKA jednoznacne.
    A to ste este neboli v Krajinke napr. Alebo v tradicnom X rokov fungujucom salasi Hron pri ZV…

  2. pre mňa sú najlepšie halušky na dvoch miestach
    Salaš Kováčová pri Zvolene – vynikajúca chuť, dobre vyzerajú a sú robené z poctivej bryndze – samozrejme, na zapitie majú vynikajúci zákvas … pokiaľ máte cestu smerom na BB, určite odbočte a zastavte sa tam

    Biofarma Stupava – to je asi jedná destinácia, kde som videl halušky v bryndzi a nie halušky s bryndzou :-) …. je to absolútny vrchol, chutia fantasticky, nič, ale fakt nič im nechýba … ak ste z BA a nemáte cez víkend čo robiť, zoberte deti na farmu k Lojzovi a
    vy si vychutnajte ich halušky

    P.S. hoci s ohľadom na zdravotné problémy musím jesť halušky bez slaninky, dokážem si ich vychutnať aj v tejto “oklieštenej podobe”

  3. Salaš Kováčová a Hron pri Zvolene je ten istý podnik a pripájam sa Bobovi a Petrovi, že tam sú vynikajúce. Krajinka je tiež dobrá, ale už je z nej príliš veľká turistická atrakcia, A tiež majú fajn chlebík a výborné čerstvé teplé koláče, domáce syry, maslo….

  4. ja mám dve miesta. Salaš Krajinka jednoznačne moja TOPka (smer na Ružomberok) a posledné výborné som jedla v kolibe priamo na Donovaloch a mali užasnú slaninku, domácu. Obe sú moje TOPky.

  5. Som haluskofil a este aj scestovany. Presla som krizom Slovensko, jedla som halusky hadam v 50 kolibach a restikach, aj vo vsetkych vyssie menovanych. A neuverite, kdesom jedla bezkonkurencne, aleze bezkonkurencne najlepsie… V Bratislave!!! Restauracia Hradna hviezda na hrade. Poctive halusky, poctiva davka bryndze, oskvarky, proste klasika, no uvarena neuveritelne! Odvtedy tam vlacim vsetkych na bryndzaky a vsetci odpadavaju :-) koliby a salase su v drvivej vacsine obrovskym sklamanim, zial, zjavne len na efekt stavuju, no bezne ani netusia, co su strapacky, hoci ich mau v ponuke, okolo strapatych halusiek ani nesli. A bryndzaky so stopovym mnozstvom bryndze bezne. Proste kazdy by mal ist povinne na hrad och utnat, co su skutocne bryndzaky :-)

  6. Terchová – Jánošíková koliba.. slovenské špeciality vo všeobecnosti sú tam najlepšie v ďalekom okolí a to vrátane príjemného personálu. Halušky si dávame jedine tam, vyskúšali sme aj iné koliby a salaše, ale túto kolibu nič nepredčí.

  7. Salaš u Franka spĺňa všetky kritéria poctivých a kvalitných bryndzových halušiek, zo 100% ovčej bryndze a ešte sa aj dozviete aj kto vám ich pripravoval, veľmi slušná obsluha, čistota, vyberáte podľa jedálneho lístka nielen podľa textu, ale foto je identické s tým čo Vám prinesú. To je kvalitná reprezentácia slovenského národného jedla!!! Doprajem každému obdivovateľovi bryndzových halušiek zažiť tento gurmánsky zážitok.

  8. Jednoznacne najlepsie bryndzaky su v bratislavskom Slovak pube. Kedze som turisticka sprievodkyna chodim tam s turistami ci bez nich uz skoro 2 desatrocia. Sklamanim bola smokovecka koliba toto leto. Tekovska kuria – bryndzaky ako take boli vyborne, ale uplne to pokazili otrasnou zuvacou slaninou …skoda.

Vložiť komentár