História hranoliek: odkiaľ skutočne pochádza táto zemiaková pochúťka?

6661
história hranoliek:
Myslíte si, že podľa anglického názvu, v ktorom majú hranolky prívlastok “francúzske”, musia automaticky pochádzať z krajiny galského kohúta? História hranoliek siaha oveľa ďalej a nemusí to byť len na územie starého kontinentu.

Hranolky rozhodne nie sú pre naše telo a trávenie najzdravšie, no raz za čas padne dobre aj zhrešiť. Tenké, chrumkavé a dozlatista upražené – presne také patria k najobľúbenejším pokrmom nielen medzi deťmi na celom svete.

Jedna z najlepších príloh

Hranolky patria podľa prieskumov k najobľúbenejším prílohám na všetkých (!) kontinentoch. Hodia sa k mäsu, rybe či vegetariánskym pokrmom a vďaka svojej plnej a výraznej chuti si uchmatli svoje miesto aj medzi snackmi a hlavnými samostatnými jedlami.

Anglické “french fries”, teda francúzske hranolky, však nie sú tak celkom z Francúzska. Ak ste si predstavovali starodávneho Francúza, ako sa trápi s novou receptúrou netušiac, aký úspech zožne v budúcnosti, možno budete musieť svoju predstavu trochu poopraviť.

história hranoliek:

História hranoliek siaha oveľa ďalej

Mnoho historikov sa zhoduje na tom, že “francúzske” hranolky pochádzajú skôr z belgickej oblasti. Podľa nich bolo práve Belgicko kolískou smaženia hranoliek, a to už okolo roku 1600 nášho letopočtu.

Najmä belgickí sedliaci obľubovali natenko nakrájanú rybu, ktorú vhodili do horúceho oleja a túto pochúťku zjedli ako snack na zahnanie hladu. Keď však rybníky a rieky počas zimných mesiacov zamrzli, boli nútení prísť s alternatívnym riešením. Ako vhodná náhrada sa ukázali práve zemiaky, ktoré boli nenáročné na pestovanie a prežili aj drsnejšie prírodné podmienky.

Vojna ich posunula ďalej

Americkí vojaci sa totiž do pokrmu, ktorý vtedy ešte neniesol žiadny oficiálny názov, zamilovali počas 1. svetovej vojny. A keďže je jeden z oficiálnych jazykov v Belgicku práve francúzština, bez väčšieho premýšľania ich nazvali francúzskymi hranolkami.

To je jedna z verzií. Nájde sa však aj taká, ktorá skutočne odkazuje na pôvod hranoliek vo Francúzsku. Pred vypuknutím Francúzskej revolúcie vraj boli najpredávanejším pokrmom na miestnych trhoviskách. Zemiaky boli prezentované ako jedlo chudoby, ako jedlo, ktoré je pre všetkých a každý si ho môže dovoliť a ich cena bola veľmi príjemná aj pre tých najchudobnejších.

história hranoliek:

Ďalší historický poznatok zaviedol ľudí skúmajúcich históriu hranoliek k prezidentovi Thomasovi Jeffersonovi, ktorý si vo svojich zápiskoch veľmi pochvaľoval kuchárske umenie francúzskeho šéfkuchára Honoré Juliena. Zapísal si, že mu veľmi imponovala chuť zemiakov, ktoré boli rýchlo usmažené z malých kúskov surových zemiakov počas večere v Bielom dome v roku 1802. V roku 1850 sa vďaka ústnemu podaniu už “francúzske zemiakové hranolky” stali súčasťou amerických kuchárskych kníh.

Nejasná história, jasná chuť

Aj keď sa dodnes historici nevedia presne zhodnúť na tom, odkiaľ presne obľúbené hranolky pochádzajú, jedno je isté. Nech si ich vypýtate kdekoľvek na svete, môžete očakávať približne rovnakú chuť.

Sú obľúbené ako samostatný pokrm s desiatkami omáčok, ale najmä ako klasická príloha k burgrom, steakom či vyprážanej rybe ako známe národné jedlo na Britských ostrovoch. V Belgicku ich ľudia kombinujú s vyprážanými mušľami, na Blízkom východe zase s chlebom pita. V Kanade a Severnej Amerike ich ľudia polievajú roztopeným syrom a obľubujú ich aj v kombinácii s mletým hovädzím mäsom.

Podľa kalendára je práve 13. júl svetovým dňom venovaným hranolkám. Mnohé reštaurácie majú na tento pokrm špeciálnu akciu, poskytujú väčšie porcie alebo nové a nezvyčajné omáčky. Ak budete mať šťastie, možno ich niekde dostanete aj zdarma. :)

Zdroj: food.ndtv.com

Zdroj foto: autorka, pexels.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie