Griluj ako profík: Všetko, čo potrebujete vedieť o dokonalej grilovačke + tipy na super recepty

12837
Grilovanie

K prichádzajúcemu letu neodmysliteľne patrí čas grilovačiek, ktoré spájajú pôžitok z chutného jedla, posedenie s priateľmi a skvelú atmosféru. Každý, kto aspoň raz za čas griluje, už pozná svoje osvedčené tipy a triky na chutné grilované mäsko, ryby či zeleninu. Nikdy ale nie je na škodu dozvedieť sa niečo nové, čo vás opäť posunie o level vpred.

Začíname

Aký gril?

Najbežnejšie sú tri typy grilu – elektrický, plynový alebo na uhlie, všetky majú svoje plusy aj mínusy. Elektrický gril je jednoduchší na ovládanie, regulujete si teplotu podľa seba. Plynový je hneď rozpálený, nepotrebujete čakať, kým sa nahreje. Tieto typy sú super na terasu/balkón do bytu, no jednoznačne najlepšie chutí jedlo z grilu na uhlie. Mäso a všetky ostatné dobroty majú nezameniteľnú chuť a vôňu. Viac sa venuje rozdielom medzi jednotlivými druhmi grilov a ich špecifikáciám napríklad tento porovnávací test grilov.

Potrebná výbava na grilovačke

Okrem grilu a jedla budete, samozrejme, potrebovať dobrý rošt. Malý tip: predtým, ako jedlo na rošt poukladáte, potrite ho surovou cibuľou. Zabránite tak prilepeniu mäsa. Ak sa chystáte robiť burgre a chcete, aby nielen chutili, ale aj vyzerali čo najlepšie, zaobstarajte si formovačku na hamburgre. Zaistíte si tak perfektne tvarované mäsko, ktoré bude mať rovnakú veľkosť aj hrúbku. A ak idete grilovať väčší kus mäsa, vhod vám padne kuchynský teplomer, vďaka ktorému budete vedieť, akú tpelotu má mäsko aj vo vnútri. Vyhnete sa tak surovým či vysušeným jedlám. No a pri grilovačke sa nezaobídete bez dobrých kliešťov, obracačky a maslovačky na marinádu.

Nepodceňujte kvalitnú pahrebu

Túto chybu robí mnoho ľudí – nedajú pahrebe dostatok času. Dbajte na to, aby ste začali grilovať až na pahrebe a nie vtedy, keď pomedzi uhlíky či brikety ešte šľahajú plamene. Predídete tak zbytočnému zhorenému mäsu. A vedeli ste, že grilovať sa dá aj bez uhlia? Pahrebu si spravíte aj z obyčajného dreva, avšak vydrží vám oveľa kratšie. Bonusom bude nezameniteľná chuť.

Ako naolejovať gril?

Najjednoduchší spôsob je pridať olej do marinády. Ak sa vám ale mäso, ryby či zelenina aj tak lepia na rošt, skúste ho naolejovať. Zoberte kuchynskú utierku, zrolujte ju, zafixujte (napríklad nitkou) a potom už len jednoducho namočte do oleja a kedykoľvek budete potrebovať, tak ňou rošt namažte. Týmto spôsobom sa vám olej nedostane do pahreby a predídete tak rôznym pachom a veľkým plameňom.

Niekoľko užitočných tipov

Ako na šťavnaté mäsko?

Úplne najlepšie mäso budete mať v prípade, ak máte na gril pokrievku. Vtedy sa z neho nevyparí všetka šťava a zostane plné chutí. Ak však nemáte uzatvárateľný gril, žiaden problem! Postačí vám aj obyčajný alobal, ktorým jednoducho mäsko prikryte. Uvidíte, že bude oveľa šťavnatejšie ako keď ho budete grilovať odokryté.

Najlepšie domáce burgre

Podľa svetového šéfkuchára Gordona Ramsayho je najlepšie mleté mäso nechať mletým mäsom. To znamená žiadne pridávanie iných ingrediencií. On sám používa iba soľ a korenie a to až vtedy, keď má z mäsa spravené placky. Solí a korení v priebehu celého grilovania, nielen na začiatku.

Ako na skvelé grilované ryby?

Citrón k rybe, to je klasika. Ale čo tak si ugrilovať rybu na citrónoch? Nakrájajte citrón na plátky, poukladajte ich vedľa seba na gril a položte na ne rybu. Okrem toho, že zabránite tomu, aby sa vám pripiekla, jej dodáte výbornú citrónovú chuť. Na tento spôsob sa super hodí losos či pstruh.

Ako na najlepšiu grilovanú cuketu?

Pri výbere siahnite po menšej cukete. Budete ju môcť jesť aj so šupkou, ktorá pri grilovaní pekne zmäkne. Najčastejšie sa cuketa griluje pokrájaná na krúžky, avšak vyskúšajte ju pokrájať pozdĺžne na akoby veľké steaky. Nebudete tak musieť prevracať 20 maličkých krúžkov, ale len 4 či 5 kusov. Alebo ju nakrájajte na tenučké pásiky, navlečte na špajlu do tvaru harmoniky a ugrilujte ju tak. No a, samozrejme, ešte predtým nezabudnite cuketu ochutiť. Dajte do misky olej, soľ, korenie, cesnak a zmes čerstvých byliniek. Cuketu dajte do tejto marinády na cca hodinku, keď nebudete stíhať, postačí aj 20 minút.

Cibuľa bez rozpadávania sa

Grilovaná cibuľa je jedna z najlepších príloh – či už si ju dáte do hamburgerov, do šalátu alebo len tak k mäsku. Častý problém však býva, že cibuľové krúžky veľmi rýchlo zhoria a na grile sa začnú rozpadávať. Šéfkuchár Bobby Flay má pre vás jeden malý trik – nakrájajte a ugrilujte cibuľové krúžky aj s jej šupou. Tú dajte dole až po tom, čo je cibuľa ugrilovaná pekne do mäkka.

Morské plody + gril = zázračná kombinácia

Ak morské plody nemusíte, radšej zoznaňte pri klasike. Ak si ale raz za čas doprajete aj mušle či krevety, mali by ste vyskúšať, ako fantasticky chutia pripravené na grile! A pritom ich príprava nie je vôbec zložitá. Najlepšie chutia bez akýchkoľvek marinád – iba ich posoľte, okoreňte a pridajte citrónovú šťavu. Ako prílohu si k nim ugrilujte kus chlebíka.

Dezerty z grilu

Jasné, grilovať sa dá aj nasladko. Úplne najlepšie grilované ovocie je ananás a broskyne. Pred grilovaním ich posypte cukrom (aby sa vám pekne skaramelizovali). Následne ich grilujte nie na úplne rozpálenej pahrebe, ale len na takej miernejšej. Potom k nim pridajte kopček zmrzliny a o perfektný dezert máte postarané.

Chrumkavá kuracina

Ak idete grilovať kuracie mäso aj s kožou, dajte si pozor na marinádu. Ak začnete grilovať mäso hneď aj s marinádou, stane sa to, že vám zhorí ešte predtým, ako sa vám podarí spraviť chrumkavú kožu. Robte to preto postupne – najskôr dajte na gril nasolené a nakorenené mäsko, následne ho potrite tenkou vrstvou marinády a keď zaschne, natrite ho ďalšou vrstvou marinády a takto pokračujte až dovtedy, pokiaľ nebude vo vnútri pekne upečené.

Robíte grilované špízy?

Ak ste sa rozhodli napichať si na špajlu mäsko, šampiňóny a zeleninku, mali by ste poznať super tip. Predtým, ako špajle začnete napichávať, ich aspoň na 30 minút ponorte do vody. Budú tak dobre nasiaknuté a nehorzí, že by vám pri grilovaní začali horieť alebo by sa na ne mäsko prilepilo. A ak sa chcete vyhnúť neustálemu zabúdaniu, pokojne si namočne viacej špajlí a odložte ich do mrazáku. Vždy, keď pôjdete chystať špízy, si jednoducho prirpavené špajle vytiahnete z mrazáku.

Grilovaný cesnak do zásoby

Už ste skúšali pečený cesnak? Ak nie, mali by ste! Je skvelý do šalátov či do rôznych dresingov. Keď dogrilujete mäsko a zostane vám menej rozpálený gril, celú hlavičku cesnaku rozrežte napoly, zabaľte do alobalu a vložte do pahreby. O niekoľko minút budete mať grilovaný cesnak, ktorý môžete uskladniť v chladničke a celý týždeň ho pridávajte do šalátov, dresingov…

Recepty na gril

Pochúťka z alobalu

Ak chcete pre hostí vymyslieť a ugrilovať niečo netradičné, máme pre vás super tip na recept. Budete potrebovať kuracie prsia, šampiňóny a zeleninu podľa chuti (napríklad brokolicu, mrkvu, papriku). Kuracie prsia namarinujte v obľúbenej marináde. Z alobalu si spravte väčšie štvorce – na spodok poukladajte zeleninu, položte na to mäso, zabaľte a šup na gril. Postačí vám približne 20 – 25 minút. A ak radi vymýšľate vlastné kombinácie, pri tomto druhu grilovania sa fantázii medze nekladú. Výborné je napríklad pridať k mäsu ananás a fazuľové lusky, všetko jemne pofŕkať koňakom, spraviť alobalové vrecko a môže sa grilovať.

Šťavnatá panenka

Celú panenku opláchnite a odstráňte blany. Nasoľte ju, nakoreňte a potrite obľúbenou marinádou. Vyváľajte ju v strúhanke a obaľte v anglickej slaninke. Na grile ju sprudka opečte zo všetkých strán, kým nie je slanina upečená. Potom celú panenku zabaľte do alobalu a položte na gril na cca 20 minút.

Americký hot-dog

Zaobstarajte si dobré tenké klobásky a hot-dogové žemle, prípadne obyčajné rožky. Klobásky spravte na grile. Na pečivo dajte horčicu, kečup a hotovú klobásku. Pridajte nasekanú cibuľku (najlepšia je fialová), nastrúhané kyslé uhorky a vrch posypte poriadnou dávkou strúhaného syra. Ak máte radi opečenú slaninu, pridajte aj tú.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/

Zdroj fotiek: Unspash, Pixabay

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie