Gastrotipy na netradičné veľkonočné sviatky

3364

Veľká Noc a jar, ktorej sme sa už tak dlho nevedeli dočkať, je konečne tu. Niektoré zvyky našich predkov upadajú do zabudnutia a prestávame ich sláviť, alebo ich slávime, ale netušíme prečo. My vám prinášame pár zaujímavých gastrotipov, ako si slávnostne vychutnať tradičné sviatky jari s nádychom modernosti. 

Pre niekoho je Veľká Noc kresťanským sviatkom, iní sa zase stretávajú s celou rodinou alebo si vyrazia užívať prvé slnečné lúče niekam do hôr. S každým dňom sa spájajú isté zvyky a tradície, na ktoré by sme nemali zabúdať. Od štvrtka do nedele vrcholia prípravy na šibačov a šikovné gazdinky sa zvŕtajú v kuchyni. Skúste nahradiť klasické recepty, ktoré pripravujete každoročne, a vychutnajte si pár zaujímavých gastrotipov.

Detoxikačná polievka na Zelený štvrtok

Prvý z najväčších sviatkov, Zelený alebo Veľký štvrtok, je charakteristický vrcholiacim pôstom a privolávaním zdravia. Tradičné jedlá majú mať zelenú farbu, aby nám priniesli zdravie, očistu a detox organizmu.

gastrotipy: Hrášok je základ vynikajúcej polievky
Hrášok je základ vynikajúcej polievky

Čas prípravy: 30 minút
Porcie: 4

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja
2 veľké, natenko nakrájané póry
1 veľký sladký zemiak (batata)
5 strúčikov cesnaku
5 pohárov vody
2 poháre čerstvého alebo zamrznutého hrášku
4 poháre baby špenátu
morská soľ
korenie
čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:
Krúžky póru jemne opražte na olivovom oleji, pridáte nakrájaný sladký zemiak, pretlačený cesnak a 4 poháre vody. Priveďte do varu, znížte teplotu, zakryte a nechajte variť, pokiaľ zemiaky nezmäknú. Hrniec potom odložte zo sporáka, pridajte špenát, hrášok a posledný pohár vody. Miešajte, pokým nie je špenát poriadne mäkký a hrášok zelený. Pridajte soľ a korenie, ešte horúcu ju ponorným mixérom dohladka rozmixujte a naložte do misiek. Podávajte ozdobené čerstvými bylinkami.

 Ratatouille na Veľký piatok

Veľký piatok je jeden z dní, keď i veľké množstvo nekresťanských rodín dodržiava prísny pôst a mäso nemá na stole miesto. Štyridsaťdňový pôst vrcholí, telo je oddýchnuté a pripravené na sviežu jar.

gastrotipy: Pripravte si chutné zeleninové ratatouille
Pripravte si chutné zeleninové ratatouille

Čas prípravy: 75 minút
Porcie: 
4

Potrebujeme: konzerva rajčinového pretlaku
polovica väčšej cibule
2 PL lyžice sušeného cesnaku
4 PL olivového oleja
3/4 pohára vody
1 malý baklažán
1 cuketa
1 malá žltá tekvica
2 hrubostenné papriky
1 ČL bazalkových listov
soľ
korenie

Postup: Predhrejte si rúru na 190 stupňov Celzia. Na panvici si opečte cibuľku dopriesvitna, pridajte cesnak a opekajte ešte asi minútu. Odstavte panvicu zo sporáka. Pripravte si stredne veľký pekáč a ľahko po pokvapkajte olejom. V miske zmiešajte paradajkový pretlak, opečený cesnak s cibuľkou a 1 PL olivového oleja, pokým sa všetky ingrediencie nespoja. Dochuťte to trochu soľou a korením a vylejte zmesou dno pekáča. Všetku zeleninu nakrájajte na tenké kolieska a jemne potrite olivovým olejom. Začnite ju na striedačku ukladať od okraja pekáča dovnútra, pokiaľ celé dno nezaplníte. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a ozdobte bazalkou. Prikryte pekáč papierom na pečenie tak, aby nič netrčalo. Pečieme zhruba 45 minút, pokiaľ nie je zelenina krásne mäkká.

 Buchty s mäsom na Bielu sobotu

Biela sobota je prvý deň, keď sa podľa kresťanských sviatkov môže konzumovať mäso. V mnohých regiónoch sa jedávajú vajíčka, klobásky či údené mäso, no tradíciou sú aj pečené buchty, ktoré patria k sviatočnému obedu.

gastrotipy: Pripravte pre svojich blízkych jedinečné japonské buchty s mäskom
Pripravte pre svojich blízkych jedinečné japonské buchty s mäskom

Čas prípravy: 75 minút
Porcie:
8 buchiet

Potrebujeme: 2 a 1/2 pohára polohrubej múky
4 PL prášku do pečiva
1/4 pohára kryštálového cukru
2/3 pohára teplého mlieka
15 dag bravčového mäsa
1/3 veľkej cibule
3 PL lyžice nasekaných bambusových výhonkov
2 PL najemno nasekaného čerstvého zázvoru
2 PL chilli – cesnakovej omáčky
2 PL sójovej omáčky
2 PL cukru
1 PL sezamového oleja
1 PL ryžového octu

Postup: Cesto pripravte z múky a prášku do pečiva, ktorý spoločne zmiešame. Za stále miešania lyžicou alebo rukou pridávajte do sypkej hmoty zohriate mlieko. Po štvrťhodine by cesto malo byť hebké a ľahko spracovateľné. Zakryte ho potravinovou fóliou a nechajte odstáť asi pol hodiny. Potom z cesta vypracujte osem približne rovnakých guľôčok a nateraz ich odložte.
Pomleté bravčové mäso, cibuľku, zázvor a bambusové výhonky dajte do jednej misy. Pridajte chilli – cesnakovú omáčku, sezamový olej, 2 polievkové lyžice cukru a sójovú omáčku a všetko dobre premiešajte, až pokiaľ bude zmes lepkavá.
Vezmite prvú guľôčku, rozvaľkajte ju asi na priemer 8 centimetrov a naplňte ju mäsovou zmesou. Zdvihnite okraje a pospájajte ich, aby mäsová hmota pri varení nevytiekla. Buchtu položte na malý štvorček papiera na pečenie, ktorý ste si predtým pripravili. Postup opakujte pri všetkých buchtách.
Pripravte si tlakovú panvicu, vlejte do nej vodu a ryžový ocot, vďaka ktorému budú buchty belšie. Predhrejte panvicu, a keď uvidíte paru, postupne vložte buchty aj s papierom na jej dno. Parte buchty na vysokej teplote asi 15 minút a servírujte.

Sladké pokušenie na Veľkonočnú nedeľu

Oddych, pokoj, stretnutie rodiny, ale aj veľa skvelých sladkostí, to všetko patrí k Veľkonočnej nedeli. Pripravte si deň vopred čerstvé koláče a zákusky pre pondelkových šibačov.

gastrotipy: Lahodný a lákavý koláč
Lahodný a lákavý koláč

Čas prípravy: 45 minút
Porcie:
6-8 kúskov

Potrebujeme: 1 a 1/2 pohára hladkej múky
1 kypriaci prášok
1/2 pohára kakaa
1 pohár hnedého cukru
1/4 pohára malinového džemu
1/2 pohára bieleho jogurtu
3 vajcia
200g roztopeného masla
50g horkej čokolády na varenie
40g masla
malé čokoládové vajíčka na ozdobu

Postup: Predhrejte si rúru na 160 stupňov Celzia. V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, kakao a cukor. Po rozmiešaní pridajte džem, jogurt, vajcia a roztopené maslo. Vymastite a hrubou múkou vysypte malú tortovú formu a vlejte do nej cesto. Pečte asi 1 hodinu. To, či je cesto upečené zistíte tak, že do stredu vpichnete špajlu. Pokiaľ ju vytiahnete čistú, cesto je upečené. Po vychladnutí korpus otočte, polejte roztopenou čokoládou s maslom a ozdobte vajíčkami z čokolády.

Načerpali ste od nás inšpiráciu? Vďaka novým receptom osviežite svoju kuchyňu a celé sviatky nadobudnú nový šmrnc. Založte si vo svojej vlastnej rodine svoje vlastné tradície. Prajeme dobrú chuť! 

Zdroj foto: pixabay.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie