Gastro: Protipandemické opatrenia musia byť konzultované a spustené súbežne až s pandemickou pomocou

1157

Bratislava 23. júla 2021 – Pri príprave nových protipandemických opatrení štát znova spôsobil medzi prevádzkovateľmi gastro zariadení chaos a neistotu. Gastro sektor pritom už počas prvých dvoch vĺn pandémie upozorňoval predstaviteľov štátu a úradov, aby rozhodnutia, ktoré sa týkajú jeho obmedzovania v kritickej situácii na hranici prežitia, komunikoval s predstihom a zapájal sektor do ich prípravy. 

„Gastro sektor sa nachádza v najhoršej situácii od vzniku samostatného Slovenska. Viac ako polovica prevádzok hovorí o ohrození svojej existencie v prípade 3. vlny. Prevádzkovatelia sa v týchto dňoch z médií dozvedajú o obmedzovaní vstupu na základe očkovania, resp. testu. Bez akýchkoľvek detailov a informácií o tom, kto bude vykonávať kontrolu, kto bude zodpovedný za kontrolu vstupu a na základe čoho. Nedokážeme a nemôžeme niesť zodpovednosť za chaotické opatrenia štátu, ktoré vznikajú bez akejkoľvek diskusie s tými, ktorých sa dotýkajú,“ uviedol Vladimír Machalík zo #StáleMámeChuť.

Podľa Mareka Harbuľáka, generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska je takéto pripravovanie protipandemických opatrení neudržateľné a nemôže byť funkčné. „Všetkých zodpovedných niekoľko mesiacov vyzývame, aby s nami komunikovali a nerobili rozhodnutia od stola. Tie sú potom často nerealizovateľné, alebo sa rušia a v končenom dôsledku spôsobujú chaos, ktorým odrádzajú turistov i zákazníkov z prevádzok. Cestovný ruch je na kolenách, medziročne Slovensko navštívilo o 77 % turistov menej a oproti roku 2019 je to dokonca o 89% menej. To sú dôsledky prijatých opatrení zo strany štátu. Vyzývame preto politikov, poslancov, ale aj vládu, aby návrhy opatrení najprv prekonzultovali so zasiahnutými sektormi a do praxe ich zaviedli až následne.“

Vláda pri nových opatreniach pritom hovorí o nových reštrikciách, ale vôbec nerieši dopady na tých, ktorých obmedzia vo fungovaní, pripravia o zamestnanie, či jednoducho ekonomicky úplne zlikvidujú. „Vláda realizuje opatrenia na zamedzenie vstupu do prevádzok a na podujatia, lenže ruku v ruke s tým musí zavádzať aj pomoc gastro prevádzkam v 3. vlne. Stále nevieme na základe akých faktov štát nepristúpil k dočasnému zníženiu DPH. Stále nie sú doriešené pandemické pomoci za apríl a máj. Ako podnikatelia zamestnávajúci ľudí, platiaci dane a odvody očakávame, že štát konečne zavedie komplexný prístup pri vytváraní nových opatrení. Pri jeho tvorbe jednoducho musí komunikovať s postihnutými a predstaviť aj spôsoby pomocí. Len tak je možné zvládnuť pandémiu a zároveň nezanechať po nej doslova zlikvidované, malé, stredné a rodinné podniky po celom Slovensku,“ zdôraznil Oto Kóňa z iniciatívy Pomáhame si – gastro v korone.

Platforma #StáleMámeChuť združuje 14 kľúčových združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore na Slovensku. 

Signatári platformy #StáleMámeChuť 

Aliancia slovenskej gastronómie – 10 pre Gastro 

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska  

Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska  

Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd  

Iniciatíva Zachráňme gastro! 

Pomáhame si – gastro v korone 

Pomoc pre gastro 

Potravinárska komora Slovenska 

Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov  

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora 

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu 

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov 

Slovenský zväz spracovateľov mäsa 

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

www.stalemamechut.sk  

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie