Food Revolution Day: Banán alebo jablko? Túto otázku by si malo klásť ráno každé dieťa.

1756
Food Revolution Day Slovakia 2017

“Žijeme v instantnej dobe”, hovorí Robert Roth ako banán, v úvode spotu Food Revolution Day Slovakia 2017. Spolu s Táňou Pauhofovou a Milkou Vášaryovou prepožičali svoje hlasy aj ostatným čerstvým, hlavným hrdinom revolučného spotu. “Piaty ročník Food Revolution Day sme poňali hravo, detsky. Jednou z tém kampane je otázka “Banán, alebo jablko?” – hovorí Janica Lacová ambasádorka projektu Food Revolution Day 2017 pre Slovensko z občianskeho združenia Jem iné.

“Snažíme sa o rannú detskú rutinu s jednoduchou otázkou. Nie je dôležité, či je zdravší banán, alebo jablko. Kľúčové je, aby sme sa vyberali medzi dvoma kvalitnými voľbami a aby sme vôbec raňaj-kovali a nesiahli neskôr po niečom, čo nás v záchvate hladu môže mrzieť. To sa týka detí, aj nás dospelých. “ dodáva Lacová.

Food Revolution Day Slovakia 2017 - Janica Lacová

Food Revolution Day je celosvetová kampaň, ktorú založil známy šéfkuchár Jamie Oliver z Veľkej Británie, ktorej zámerom je vrátiť vzdelávanie o stravovaní naspäť do škôl. Jedeň deň nám síce nestačí na zlepšenie stavu školských jedální či na zastavenie rozmachu nezdravých fast foodov v živote našich detí. Máme ale pár nástrojov, ako zlepšiť vzťah detí k čerstvej zelenine a ovociu.

Záštitu nad tohtoročným Food Revolution Day Slovakia 2017 prevzal už po druhýkrát prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska.

Čo, kde, ako a kedy?

Food Revolution Day Slovakia 2017„Jem iné“ prostredníctvom webovej stránky www.frdslovakia.sk pozýva podieľať sa na tomto projekte. Na stránke nájdete aj revolučný receptár na rok 2017, vzdelávací materiál pre učiteľov, ako aj podrobné informácie o sprievodných programoch po celom Slovensku.

Food Revolution Day sa koná 19. mája 2017 po celom svete. Tento deň je výzvou pre školy, materské školy, organizácie, firmy, komunity či jednotlivcov, aby venovali svoj čas a pozornosť tomu, čo budú konzumovať, aby zdieľali svoje skúsenosti s ostatnými, podelili sa o zážitky, originálne recepty, či posunuli ďalej svoje know-how ako zdravšie a zodpovednejšie pristupovať k stravovaniu.

20. mája 2017 sa uskutoční sprievodný program po celom Slovensku. Aktivity aj v tento deň okrem hlavného mesta Bratislava potvrdili aj ostatné regióny a mestá ako Dunajská Streda, Trnava, Nové Zámky, Trenčín, Banská Bystrica, Martin, Senica, Bardejov, Košice.

V sobotu, 20. mája 2017, v Starej tržnici v Bratislave čaká na návštevníkov bohatý program. Potravinový trh spojený s edukačnými aktivitami pre deti, celodenný panelový diskusný blok na témy školské stravovanie, recyklácia a šetrenie potravín, ale aj pálčivá téma detskej obezity a vplyvu reklamy na najmenších. Počas celého dňa budú otvorené dokorán dvere Školy varenia Jem iné, kde budete môcť zažiť niekoľko kulinárskych show so zaujímavými hosťami. Vo večerných hodinách, na záver revolučného dňa, v spolupráci s festivalom Grape si užijete akustický koncertný blok slovenských kapiel spolu s Jem iné hostinou.

Viac informácií o projekte Food Revolution aj konkrétny program nájdete na www.frdslovakia.sk 

Food Revolution Day Slovakia 2017

AKO SA ZAPOJIŤ DO FOOD REVOLUTION DAY 2017?

V PIATOK, 19. MÁJA 2017

ŽIACI, UČITELIA:

Ak ste učiteľ, naštudujte si Manuál pre učiteľa a pripravte deťom edukačný program. Ak ste žiaci, pripravte si so spolužiakmi recepty podľa inštrukcii od vašich učiteľov, alebo jedlo zdieľajte.

RODIČIA:

Ak ste rodičia, naštudujte si revolučný receptár 2017 a pripravte si zdravé Jamieho raňajky, na výber máte zo 7-mich receptov. Zaobstarajte svojim deťom hravé revolučné nálepky a nalepte ich na ovocie a zeleninu, ktoré im nabalíte do školy. Vytvoríte tak chutné a zábavné plody a vyvoláte u nich záujem.

FIRMY:

Ak ste kolegovia, prineste si revolučné raňajky do práce a s kolegami ich zdieľajte.

REŠTAURÁCIE A BISTRÁ:

Ponúknite v tento deň svojim zákazníkom celodenné revolučné zdravé raňajky, vyzdieľajte s nimi recepty a šírte myšlienku ďalej.

Food Revolution Day Slovakia 2017

CELODENNÝ PROGRAM, SOBOTA, 20. MÁJ 2017, STARÁ TRŽNICA, NÁMESTIE SNP 25, BRATISLAVA

10:00 hod. – 18:00 hod. Edukačné stanovištia pre detí aj dospelých, potravinový trh

10:30 hod. Slávnostné otvorenie Food Revolution Day Slovakia 2017

11:00 – 11:45 hod. DISKUSIA: Strašiak menom školské stravovanie

Ako zlepšiť kultúru stravovania na školách, čo môžete urobiť hneď, ako zapojiť žiakov, pedagógov, kuchárov aj rodičov.

12:00 – 12:45 hod. DISKUSIA: Šetrenie jedlom a recyklácia

Ako neplytvať jedlom, hladovanie vo svete, odpad, kompostovanie.

13:00 – 13:45 hod. DISKUSIA: Biomatky, nebláznite!

Ako byť matkou 21. storočia a nezblázniť sa.

14:00 – 14:45 hod. DISKUSIA: Detská obezita. Dosť bolo reklamy!

Fakty, ako detskej obezite predísť, zdravý tanier, šport, pitný režim, ako reklama vplýva na výber detí.

17:00 hod. Obľúbená “Fíha tralala” spolu s autorkou Marcelou Bagínovou a ilustrátorkou Veronikou Lesanou Renčkovou pokrstia svoju novú knihu s názvom RODINA. Knihu bude možné zakúpiť aj priamo na mieste a po krste sa bude konať autogramiáda.

19:00 hod. Food Revolution Grape: akustické koncerty s Jem iné hostinou

Zmena programu vyhradená.

 

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie