Fascinujúci príbeh obľúbenej pochúťky: Odkiaľ sa tu vzala pizza a aké sú jej najzvláštnejšie kombinácie?

1677
pizza
foto: Canva

Pri príležitosti Dňa pizze sme si pre vás pripravili súhrnný článok o tom, odkiaľ sa tu táto oslavovaná talianska pochúťka vzala. Pozreli sme sa na históriu prvej pizzerie v Taliansku aj na najzvláštnejšie kombinácie, ktoré na pizzi vo svete môžete nájsť. A tušíte, čo nájdete na jednej z najdrahších pízz sveta?

Nielen v samotnom Taliansku, ale všade vo svete vyvolala táto lahodná a sýta pochúťka senzáciu. Kde jej príbeh začal a ako sa pizza dopracovala do dnešnej podoby?⬇️

Pizza má veľmi dlhú históriu

Akýsi chlieb s polevou (podobný skôr dnešnej talianskej focacci) konzumovali už starí Egypťania, Rimania a Gréci. Ale moderným rodiskom pizze je región Kampánia na juhozápade Talianska, kde sa nachádza mesto Neapol. Mesto bolo preslávené množstvom pracujúcich chudobných, takzvanými lazzaroni. Tí vyžadovali lacné jedlo, ktoré sa dalo rýchlo skonzumovať. Pizza, teda chlebové placky s paradajkami, olivovým olejom, drobnými ančovičkami a cesnakom – túto potrebu spĺňala.

Taliansko sa zjednotilo v roku 1861 a kráľ Umberto I. a kráľovná Margherita navštívili Neapol v roku 1889. Legenda hovorí, že cestovateľský pár začala nudiť ich strava francúzskej haute cuisine a požiadali o miestnu pochúťku, ktorou mala byť práve pizza. Kráľovnej sa najviac zapáčila pizza s typickou talianskou mozzarellou, sladkými paradajkami a čerstvou bazalkou. Zhodou náhod (alebo žeby nie?) mala táto pizza farbu talianskej vlajky a dostala kráľovnino požehnanie. Odvtedy hrdo nesie jej meno – pizza Margherita.

Pomalý rozbeh, obrovská sláva

Ale pizza zostala v Taliansku za hranicami Neapolu málo známa až do 40. rokov 20. storočia. Postupne sa stala populárnou aj vďaka talianskym prisťahovalcom do Spojených štátov, ktorí ju so sebou priniesli do New Yorku, Trentonu, New Havenu, Bostonu či Chicaga, kde si otvorili prvé pizzerie. Mnohé z nich s obmenami fungujú dodnes. Pizza v Amerike teda získala ako pôvodne etnická pochúťka slávu rýchlejšie ako na starom kontinente.

Odvtedy prešla zmenami a boli o nej vytvorené zákony (ktoré presne definujú, aké parametre musí pravá talianska pizza spĺňať). Stala sa neodmysliteľnou súčasťou našich životov, osláv a bežných dní. Vznikli miliardové fast foodové reťazce, kde dostanete pizzu na počkanie, kúsok pizze si kúpite v mestách a mestečkách po celom svete na každom rohu a dokonca si ju môžete kúpiť aj v mrazenej podobe a upiecť si ju až o niekoľko dní neskôr. Ktovie, čo by na tento posun povedala kráľovná Margherita.

pizza
foto: Canva

Kombinácie, ktoré vás dostanú do kolien

Väčšina z nás je v slovenských a talianskych podnikoch zvyknutá na paradajkový alebo smotanový základ a slané ingrediencie na vrchu pizze. Ani ananás nás už nerozladí tak, ako tomu bolo kedysi, aj keď sa o tejto pôvodom americkej kombinácii stále vedie svetová diskusia – patrí alebo nepatrí ananás na pizzu?

Keď vám však predostrieme niektoré kombinácie príloh na pizzu, na ktoré sme vo svete natrafili, ananás (ktorý sa na pizzi, mimochodom, zjavil prvýkrát v Kanade a nie na Havaji) sa zrazu stane tou najmenej čudnou voľbou. Blízky východ sa napríklad pýši humusovým základom a prílohou tekvice hokkaido. Pomerne populárnou kombináciou je cviklové pesto s kozím syrom. Ten sme našli v ponuke aj s jablkami a cibuľou, a hoci to nemusí znieť dvakrát lákavo, táto sladko-slaná kombinácia vôbec nie je na zahodenie. Kuchári ju vraj podávajú s byľkou tymiánu a pár kvapkami medu.

Briti a Austrálčania si na pizzi radi doprajú klobásku, parmezán, vajíčko a slaninu – označujú ju ako raňajkovú pizzu. Prekvapila nás aj kombinácia pikantnej BBQ omáčky s rebarborou, bazalkou a opäť – s medom. A v tesnom závese za ňou karí pizza s arašidmi a kešu orieškami, ktorá znie absolútne lákavo. Vo Švédsku kombinujú karí základ ešte nezvyčajnejšie – s banánom a kuracím mäsom.

Spomedzi ďalších kombinácii vyberáme:

  • kyslá smotana, pikantná fazuľka a nachos lupienky
  • kebabové mäso a hranolky
  • čokoláda a rôzne druhy ovocia či dokonca zmrzlina a marshmallow
  • jedlé zlato, kaviár, husacia pečeň a hľuzovky (áno, táto pizza má hodnotu okolo 2 000 amerických dolárov a patrí k najdrahším pizzám sveta – hoci najdrahšia stojí až neuveriteľných 12 000 dolárov)
pizza
foto: Canva

Vedeli ste, že…?

Najväčšími konzumentmi pizze na obyvateľa sú stále obyvatelia Spojených štátov amerických. Každú sekundu jej zjedia približne 350 trojuholníkov.

V roku 2001 dostala Ruská vesmírna agentúra viac ako milión dolárov za doručenie pizze na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Ruský kozmonaut Jurij Usachov mal tú česť byť prvým človekom, ktorý dostal na obežnej dráhe donášku pizze.

Okraj pizze sa originálne nazýva cornicione.

Aj Severná Kórea má svoju pizzeriu. Kim Čong-il nechal priviezť do krajiny talianskych pizza majstrov, aby naučili miestnych kuchárov remeslu a pizzeriu otvorili v roku 2009.

Existujú aj pizzové majstrovstvá sveta. Pizza majstri súťažia v kategóriách ako akrobatické hádzanie cesta, najrýchlejšie robenie cesta, najväčšie natiahnutie cesta či najrýchlejšie skladanie škatule na pizzu.

Škótsko je typické svojou láskou k vyprážaniu všetkého, čo sa dá, preto nie je prekvapivé, že v tejto krajine dostanete aj vysmaženú pizzu.

zdroje: Eatfirst.com, History.com, Denirospizza.com, Eaththis.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie