Dobrotkáreň v Bánovciach nad Bebravou je splneným detským snom

5314
Dobrotkáreň:
Samotný názov Dobrotkáreň je veľmi milý, takmer detský a nevinný. Aneta Makyšová, ktorá stojí za vznikom tohto sladkého kráľovstva, si prevažne raňajkovým a sladkým konceptom splnila svoj veľký detský sen.

“Nápad o cukrárni a raňajkárni som si vysnívala už ako dieťa. Vždy ma bavila gastronómia a mojou prioritou bolo, aby jedli aj oči, čo môžete vidieť hlavne pri mojich detailne prepracovaných tortách,” začala svoje rozprávanie Aneta Makyšová, majiteľka a prevádzkarka sladkého konceptu Dobrotkáreň v meste Bánovce nad Bebravou.

Útulné bistro s cukrárenskou výrobou

Tak popisuje Aneta v skratke Dobrotkáreň, v ktorom vám s láskou pripravia raňajkové menu, brunch, no na kávu či koláčik tam môžete zájsť aj v poobedných hodinách. V ponuke nájdete šaláty, sendviče, zeleninové jedlá, ale aj pravé francúzske palacinky crepes. “Tie si naši zákazníci veľmi pochvaľujú a patria k ich obľúbeným jedlám,” usmieva sa Aneta.

Dobrotkáreň:

Základom, ktorý nesmie chýbať vo vitríne Dobrotkárne, sú rôzne druhy koláčikov či dezertov od výmyslu sveta. Anetin biznis je prepojený, sladko-slaný a dokáže v oblasti cateringu zastrešiť široké spektrum rodinných či firemných akcií. “Môžete si objednať tortu či candy bar podľa vlastnej chuti, zabezpečiť vieme aj studený catering.” Dobrotkáreň je totiž úzko prepojená s malou cateringovou spoločnosťou Bon Appétit venujúcou sa príprave chlebíkov, obložených mís či šalátov.

Počiatky podnikania v jednej torte

“Minulý rok som urgetne potrebovala presťahovať cukrárenskú výrobu. V tom období už bola na pláne dnešná Dobrotkáreň. Rozhodla som sa, že tieto dva koncepty spojím pod jednu strechu.” Pred šiestimi rokmi mala ku gastronómii veľmi blízko, no cukrárskej profesii sa nevenovala na plný úväzok.

“Odmalička ma bavilo piecť, no pred približne šiestimi rokmi som upiekla jednu tortu podľa svojich predstáv na rodinnú oslavu a uverejnila som ju na internete.” Toto podľa jej slov spôsobilo medzi jej blízkymi menší ošiaľ a jej diár s požiadavkami na tortičky sa na najbližšie obdobie veľmi rýchlo zaplnil.

Dobrotkáreň:

“Dva roky na to som prirodzenou cestou riešila oficiálnu cukrársku výrobu, kedže kapacitne moja kuchyňa nestačila, čomu som sa sama nestačila čudovať,” usmieva sa Aneta spokojne.

Raňajkáreň s predĺženou otváracou dobou

Najviac ľudí Dobrotkáreň navštevuje doobeda a má ju zafixovanú ako raňajkár – koncept, ktorý v malom meste Bánovce nad Bebravou nemá obdobu. Raňajky sa vo veľkých mestách stávajú čoraz populárnejšími, no nebol takýto nápad v malomeste riskantným krokom?

“Chcela som vytvoriť niečo netradičné, no naozaj, od septembra plánujeme otváraciu dobu predĺžiť. Všímam si, že zákazníci si začínajú zvykať chodiť aj vo večerných hodinách, čo ma veľmi teší.”

Jedným dychom však dodala, že Bánovciam miesto ako Dobrotkáreň určite chýbalo. “Ľudia nemali kam zájsť na rýchle a chutné raňajky z kvalitných surovín, bez použitia polotovarov. Oficiálne v meste v podstate nemáme konkurenciu.”

Zákazníkom, ktorí Dobrotkáreň navštívia, by nemala chýbať chuť do jedla a odvaha vziať si z brunch stola čokoľvek, na čo majú chuť. “Pripravili sme to pre nich – rôzne snacky, koláčiky od nás či ovocie – to všetko má zákazník automaticky v cene, ktorú si zaplatil. Nič nedopláca.”

Dobrotkáreň:

Ľudia si zvykajú na iné systémy stravovania

“Veľmi ma mrzí, že ľudia u nás nie sú zvyknutí dostať niečo zadarmo, respektíve vziať si niečo, čo sa im zdá nad rámec ceny,” vysvetľuje Aneta a dodáva, že v zahraničí je úplné bežné dostať pozornosť podniku v rozličných podobách a nikomu to nepripadá čudné.

Postupne si ale zvykajú aj Bánovčania (a všeobecne Slováci) na trochu iný, premyslenejší systém reštauračných zariadení. Aneta drží krok s trendmi a aj preto sa chystá meniť ponuku trikrát do roka, vždy s prihliadaním na sezónne potraviny.

“Je to najzdravšia cesta. Rozšíriť chceme ale aj priestory a v pláne sú organizácie menších rodinných osláv priamo u nás,” predstavila majiteľka plány do budúcna. Jej snom je otvoriť na západnom a strednom Slovensku viac pobočiek a orientovať sa na zachovanie čara malého útulného miesta so sladkou atmosférou.

Zdroj foto: archív Dobrotkáreň/Aneta Makyšová

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie