Dobré jedlo po dobrej lyžovačke: kam na menu v Jasnej

5114

Jasná je nielen rajom pre lyžiarov ale i pre gurmánov. V našom najznámejšom lyžiarskom stredisku sa dá najesť nielen v bufetoch na svahu, ale i v mnohých reštauráciách, v ktorých nájdete kvalitné menu, porovnateľné s tými najlepšími reštauráciami. 

Slovenská koliba Jasná

Priamo v srdci Jasnej, kúsok od Vrbického plesa, si vyhladnutí lyžiari i turisti môžu pochutnať na výbornej domácej kuchyni v Slovenskej kolibe Jasná. Tradičné slovenské jedlá ako bryndzové halušky, pirohy, pastiersky syr či strapačky s kapustou dopĺňajú ďalšie špeciality. Jednou z nich sú napríklad medvedie bobky v hubovej omáčke. Známou špecialitou koliby je i lokša po liptovsky (s bryndzou) alebo s kyslou kapustou a škvarkami, ktorú ponúkajú ako predjedlo.

Halušky v Slovenskej kolibe Jasná zdroj: facebook.com/kolibajasna

Kapusta na strapačky či k spomínanej lokši je poctivá doma tlačená, ak ju navštívite v letnej sezóne, i huby majú vlastnoručne nazbierané. Napriek tomu, že menu na pohľad vyzerá skromnejšie, určite si vyberiete a pochutíte na výbornej domácej kuchyni.

Von Roll restaurant

Táto unikátna reštaurácia je zaujímavá hneď z viacerých dôvodov. Okrem toho, že je to najvyššie položená a-la carte reštaurácia na Slovensku, nachádza sa v budove pôvodnej medzistanice lanovky na Chopok na Lukovej. Na luxusnom jedle si môžete pochutiť v priestoroch, kde ako pripomienka na niekdajšiu lanovku ostal pôvodný lanovkový systém. Do reštaurácie Von Roll sa hostia dostanú štvorsedačkovou lanovkou zo stanice Jasná, či počas tatranskej večere zážitkov ratrakom. Večera je inšpirovaná tradičnou slovenskou kuchyňou v modernej úprave – ako polievku napríklad podávajú smotanovo-bryndzový krém, ako hlavné jedlo stále populárnejšie teľacie líčka.

Reštaurácia FIS Jasná

V hoteli FIS, priamo pri nástupnej stanici lanovky na Lukovú, sa nachádza výnimočná reštaurácia, v ktorej môžete ochutnať špeciality slovenskej i medzinárodnej kuchyne. Tá slovenská je vyhľadávaná i zahraničnými hosťami – z výberu polievok sú pravé slovenské hneď dve – geršňa i zemiaková na kyslo. Hlavné jedlá z diviny či zemiakové šúľance s hubami sú len malá ukážka toho, ako sa dajú pripraviť tie najtradičnejšie jedlá starých mám.

Ako netradičný dezert či pochúťku k nápojom odporúčame výber slovenských syrov Hiadlovec. No a ak máte chuť len na rýchle občerstvenie počas lyžovačky, v ski bare si môžete dať klasiku – vyprážaný rezeň a ďalšie občerstvenie za prijateľné ceny. Hotel myslí i na hostí počas letnej sezóny – pre turistov ponúka chutný piknikový balíček.

Riverside Jasná

V Demänovskej doline, priamo pod turistickým chodníčkom k Demänovskej ľadovej jaskyni, sa nachádza niekdajšia Kamenná chata, dnes moderne zrekonštruovaný rezort Riverside. V jeho areáli sa nachádza i reštaurácia, ktorá slúži nielen hotelovým hosťom ale i ostatným návštevníkom. Reštaurácia je baby-friendly, detský kútik sa nachádza priamo v budove reštaurácie, súčasťou areálu je i detské ihrisko, na ktoré majú výhľad rodičia priamo z reštaurácie.

Kura na karí s kus-kusom, zdroj: menucka.sk

V reštaurácii si môžete okrem liptovskej klasiky dať i poriadny burger či marinované bravčové rebrá. Ak sem zavítate na dlhší pobyt aj so stravou, počas raňajok pripravujú múčne jedlá zo špaldovej múky a ak máte nejakú špeciálnu diétu, stačí upozorniť personál, ochotne vyjde v ústrety. Reštaurácia má v ponuke i menu pre svojich hostí, z neho sme ochutnali kura na karí s kuskusom, ktoré prekvapilo nielen vkusným servírovaním, ale najmä výbornou chuťou.

Hotel Srdiečko

Na opačnej strane Chopku, z južnej strany, sa nachádza útulný hotel Srdiečko s rovnako útulnou reštauráciou. Personál pre lyžiarov pripravuje každoročne ski menu v prijateľnej cene – každý deň je v ponuke iné chutné jedlo. Ak si nevyberiete, reštaurácia má v ponuke zopár stálic, medzi ktorými nechýbajú, ako inak, bryndzové halušky alebo domáca kapustnica. Pri výhľade na Chopok si môžete vychutnať i chutnú cesnačku v bosniaku alebo výborné lievance s čučoriedkovým džemom. K jedlu odporúčame výborný čaj z čerstvého zázvoru, no súčasťou menu sú i odporúčania someliéra, aké vínko si dať k jednotlivým chodom.

Ak máte nejaké tipy na chutné občerstvenie v Jasnej, budeme radi, ak nám napíšete v diskusii alebo na našom facebooku.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie