Dievčatá z Kattiva: Varíme často a baví nás to!

10276
Kattiva
Kattiva
Katka Jakeš Štumpfová a Ivana Gáborík Surovcová sa dostali do povedomia Slovákov predovšetkým ako krásne a talentované tanečnice. Dnes majú úspešne rozbehnutý e-shop Kattiva, ktorý robí ženy krajšími vo všetkých ohľadoch. Pre Menučka prezradili, aké sú kuchárky, na aké jedlá nedajú dopustiť či ako vyzerá ich jedálny lístok. 

“Myslíme si, že v súčasnosti je úplne bežné, že ženy pracujú alebo podnikajú a popritom sa starajú aj o domácnosť. Varíme často a baví nás to,” začínajú veselo svoje rozprávanie Iva s Katkou na otázku, ako dokážu skĺbiť množstvo pracovných povinností a starostlivosť o kuchyňu.

Tanečnice, ktoré sú zároveň dlhoročné kamarátky, začali naliehavejšie myslieť na svoj tanečný dôchodok a pracovnú budúcnosť takmer pred tromi rokmi. Hoci ich rozhodnutie bolo spontánne a nemali biznis plán, vedeli, že obe milujú módu, a tak bolo jasné, akým smerom sa chcú orientovať.

Kattiva: Kamarátkami sú v súkromí aj v práci, foto: archív Kattiva
Kamarátkami sú v súkromí aj v práci, foto: archív Kattiva

“Pamätáme sa na 17. apríla 2015, keď sme spustili e-shop so šiestimi druhmi tetovačiek. Bolo to veľmi vzrušujúce! Teraz máme na e-shope asi 300 rôznych produktov a z nášho naivného projektu sa stal full time job, ktorý nás nesmierne baví. Úspech však neprišiel zadarmo, obe na ňom neustále tvrdo pracujeme,” popisujú dievčatá začiatky e-shopu Kattiva.

V súčasnosti majú svoj e-shop dobre rozbehnutý. Tisíckam zákazníčok denne odpovedajú na maily, posielajú im módne kúsky a doplnky, ktoré by inde nezohnali, radia im v oblasti módy a prispievajú aj na svoj blog.

Blog Kattiva Trends sme spustili pred rokom a veľmi sa tešíme z pozitívnych ohlasov našich čitateliek. Ony nás motivujú k tomu, aby sme vymýšľali stále nové témy a recepty a najlepšie na tom je, že nás to posúva vpred. Vždy pred napísaním nejakého článku danú tému poctivo študujeme,” pokračujú obe v rozprávaní.

Kattiva: Na blogu nájdete recepty aj krásne fotografie, foto: archív Kattiva
Na blogu nájdete recepty aj krásne fotografie, foto: archív Kattiva

Móda a gastronómia spolu úzko súvisia

Práve na blogu Kattiva Trends sa ukázalo, že aj gastronómia podlieha módnym trendom, v ktorých sú Katka s Ivou ako doma.

“Články o zdravom stravovaní majú veľký úspech, rovnako ako jednoduché a zdravé recepty, ktoré sú teraz doslova trendy. Veľmi sa tešíme, že máme možnosť ženám prostredníctvom nášho blogu dávať tipy a radiť, pretože samy sa v stravovaní vzdelávame,” hovoria podnikateľky a blogerky v jednom.

Častou otázkou, ktorú im kladú najmä ženy, je zloženie ich jedálneho lístka. Tejto téme sa, samozrejme, nebolo možné vyhnúť ani pri rozhovore o gastronómii. Obe majú neprekvapivo bohatý, farebný a zdravý jedálny lístok, ktorý je inšpiráciou pre mnohé z ich čitateliek.

“Snažím sa jesť zdravo, z kvalitných potravín. Na potravinách naozaj nešetríme. Na raňajky mám rada omeletu, cottage cheese alebo ovsenú kašu. Počas celého doobedia v poslednom čase skoro každý deň sŕkam vývar. Obedy bývajú komplikovanejšie, lebo v Bratislave postrádam nejakú zdravú donáškovú službu. Snažím sa to vždy nejako vykryť šalátom alebo si nesiem jedlo z domu. Večeriam väčšinou doma, kedy buď manžel alebo ja navaríme nejaké mäso so zeleninou. Manžel je naozaj unikátny kuchár, veľakrát sa stane, že ma do kuchyne nepustí. Práve on zmenil môj vzťah k jedlu zo stravovania na zážitok,” prezradila o svojich stravovacích rituáloch Katka.

Kattiva: Sem-tam si doprajú aj sladké dobroty, foto: archív Kattiva
Sem-tam si doprajú aj sladké dobroty, foto: archív Kattiva

U Ivy vyzerá jedálny lístok počas dňa podobne: “Raňajkujem plnotučný biely jogurt s ovocím, chia semiačkami, ľanovými semiačkami, orechmi alebo praženicu so slaninou. Na obed som si zvykla na americký štýl, buď nejaký šalát alebo chlebík s avokádom, šunkou. Na večeru mäso so zeleninou a sladkými zemiakmi alebo ryžou.”

No hoci oveľa viac času trávia v zahraničí ako na Slovensku, nedajú dopustiť ani na typické slovenské jedlá. Iva sa ich podľa vlastných slov nevie dojesť, kedykoľvek navštívi rodnú krajinu. Katku síce trochu škrie, že typické slovenské pochúťky okolo zdravej stravy ani nešli, no odjakživa miluje ich chuť, a tak si ich spoločne s manželom raz sa čas spoločne doprajú.

Láska ide cez žalúdok

Už naše staré mamy nás učili, že pre zdravý vzťah je dôležité, aby bol muž sýty. To, že láska ide aj cez žalúdok, vedia aj Iva s Katkou.

U Ivy nesmie nikdy chýbať čerstvé ovocie a zelenina. Keďže obaja s manželom majú radi zdravú stravu a pohyb, k hlavnému jedlu vždy pripravuje čerstvý šalát alebo zeleninu na pare. “Môj manžel ale nie je vyberavý, zje všetko,” dodáva so smiechom.

Katkin manžel zase nedá dopustiť na polievky, v ktorých príprave jeho manželka vyniká. Okrem ich skvelej chuti oceňuje Katkina domácnosť ich zdravotné benefity, na ktoré ľudia akoby zabúdali. “Vývary si s mužom robíme skoro každý druhý deň, a potom si ich nosím v termoske do práce namiesto čaju, ako som už spomínala. Vrelo odporúčam!”

Kattiva: Sú krásne, talentované a inšpiratívne, foto: Alexandra Rymšinová
Sú krásne, talentované a inšpiratívne, foto: Alexandra Rymšinová

Spýtali sme sa ich, či ešte v spomienkach dokážu zablúdiť k prvému rande a k reštaurácií, kde ich, vtedy ešte len nápadníci, vzali na prvú romantickú večeru.

V mojom prípade sa prvé rande viaže na reštauráciu Kogo. V tejto reštaurácii sme mali s rodinou aj svadobný obed, takže sa nám s ňou viažu naozaj pekné spomienky,” zaspomínala si Katka. Snažila sa spomenúť si aj na jedlo, ktoré si objednala, nebola si už celkom istá. “Pokým som nespoznala svojho manžela, jedla som len kuracie mäso a cestoviny, takže to bolo asi niečo takéhoto charakteru.” (úsmev)

Iva nám síce neprezradila, kde s manželom prvýkrát večerala, no so smiechom sa s nami podelila s celkom iným tajomstvom. “Mám trochu problém s dlhodobou pamäťou, takže si na toto nespomínam. Bolo to už veľmi dávno,” zasmiala sa od srdca a Katka ako dlhoročná priateľka tento problém tiež potvrdila.

K cestovaniu patrí ochutnávanie

S ich bohatými pracovnými povinnosťami je okrem iného spojené aj pravidelné cestovanie. Katka aj s Ivou však cestujú nielen kvôli práci, ale aj pre vášeň, ktorú k cestovaniu pociťujú. Ani jedna z nich sa netají tým, že istý podiel ma na tom aj ochutnávanie nových špecialít v cudzine.

Kattiva: Rady spolu cestujú a zbierajú nové zážitky, foto: archív Kattiva
Rady spolu cestujú a zbierajú nové zážitky, foto: archív Kattiva

Ivke z gastronomického hľadiska najviac učarovalo San Francisco a južná Európa: “V San Franciscu je množstvo vynikajúcich reštaurácií. Ďalej ma očarili chorvátske brehy, tam nájdete neskutočné malé rodinné reštaurácie s podomácky vyrobeným jedlom, kde sa bežný turista nedostane. Z tohto mám tiež veľa zážitkov. No a v neposlednom rade talianska kuchyňa, ktorej som sa nevedela nabažiť na Sardínii.” Na Sardíniu by sa dokonca pre ich olivový olej, domáci chlebík, syr a záhradný šalát vrátila hneď teraz.

“Ja zbožňujem ázijskú kuchyňu, k srdcu mi prirástla konkrétne tá thajská.  Keď sme boli v Thajsku, chodili sme paradoxne jedávať do jednej malej domácej reštaurácie pri mori. Z európskej kuchyne jednoznačne talianska. V Taliansku som v minulosti niekoľko rokov aj žila, ale to jedlo sa mi nikdy nezunuje,” zamierila viac východne Katka. Tú by zase o návrate do exotického Thajska okrem krás prírody určite presvedčila aj zdravá a pikantná polievka tom yum, ktorej sa počas svojho pobytu nemohla nasýtiť.

Doma je však doma, a preto sa aj na Slovensku nájdu reštaurácie, ktoré vždy rady opätovne navštívia. Ku Katkinej srdcovke patrí reštaurácia Kogo, práve vďaka spomienkam, ktoré sa jej k nej viažu. “Zážitok z večere môžete mať aj vo Fou Zoo, milujem túto asian fusion kuchyňu,” pokračuje v rozprávaní Katka.

Iva sa počas leta rada stravuje na manželovom štadióne v Trenčíne, kde podľa jej slov varia naozaj výborné slovenské špeciality. Na otázku, kde sa najradšej stretávajú na dámske rande spoločne, svorne odpovedali, že v bratislavskej reštaurácii Al Faro.

Kattiva: Sú plné nápadov a ideálov do budúcna, foto: archív Kattiva
Sú plné nápadov a ideálov do budúcna, foto: archív Kattiva

Plno plánov do budúcna

Či už z gastronomického alebo módneho hľadiska, dievčatá sú rozhodne vzorom pre mnohé ženy, ktoré vďaka nim objavujú svoje lepšie ja. Vo svojej činnosti plánujú pokračovať aj do budúcna a zlepšovať sa, pretože ich práca je pre nich zároveň akýmsi poslaním.

“Na našej práci nás najviac baví to, že robíme ženy krásnymi. Celé to je o našich Kattivkách, ako naše zákazníčky voláme. Ony sú hnacím motorom a našou motiváciou. Preto plánov je mnoho, a my by sme boli najradšej, keby sme ich mohli zrealizovať všetky čo najskôr.”

Kontakt: www.kattiva.shop
         www.kattivatrends.com
         tel.: +421 901 712 897
         e-mail: customer@kattiva.shop
         Instagram Kattiva Trends
         Instagram Kattiva Shop
         Facebook Kattiva Shop

Zdroje fotografií: Alexandra Rymšinová, archív Kattiva

Zdroj titulná fotografia: Petra Bošanská

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie