Čo má rada: Marta Potančoková – muzikálová herečka a speváčka

5654

Ak ste o nej ešte nepočuli, treba to rýchlo napraviť. Je to totiž vynikajúca slovenská muzikálová herečka a speváčka v kapele Preßburger Klezmer Band. Vidieť ju môžete v predstaveniach ako Mníšky, Rómeo a Júlia, Obchod na korze. Okrem toho je milovníčkou starých kuchárskych kníh a samozrejme, dobrého jedla. Dámy a páni, Marta Potančoková.

Čo pre teba znamená jedlo ako také? Je ti nejaká kuchyňa bližšia ako ostatné?

Jedlo je pre mňa symbol rodinnej pohody. Rada si vychutnávam jedlo s priateľmi a rovnako rada pre nich jedlo aj pripravujem. Veľmi blízka mi je maďarská kuchyňa, lebo z maminej strany mám maďarské korene a fantasticky ju pripravovala moja babka, mama a obidve jej sestry.

Čo ty a varenie? Čo najradšej varíš, prípadne prezraď čo má najväčší úspech z tebou pripravovanej kuchyne

Varím rada. Rada aj pečiem. Je to moje hobby už od detstva. Relaxujem nielen pri stole, ale hlavne pri sporáku. Rezeň, sviečková, nedeľný koláč, to nikdy nesklame. Žiaľ, čím som staršia, tým radšej aj jem. Učím sa teda pripravovať zeleninové jedlá. (úsmev) Manžel a syn vtedy držia protestnú hladovku. Keďže mám maličké dcérky, moja momentálna špecializácia sú jedlá typu jeden zemiak, mrkva a tri zrnká rasce, všetko povaríme domäkka. Teším sa ako budú nielen všetko konzumovať, ale aj spolu so mnou variť.

Marta Potančoková: "Čím som staršia, tým radšej jem," hovorí úsmevne Marta.
“Čím som staršia, tým radšej jem,” hovorí úsmevne Marta.

Máš nejaké obľúbené reštaurácie, do ktorých sa vždy rada vraciaš?

Nie som veľmi reštauračný typ, ale vďaka tomu, že s kapelou a s divadlom veľa cestujem, jedávam často mimo domu. Nájsť reštauráciu, kde je dobré jedlo a aj dobré ceny je dnes problém. Študovala som JAMU v Brne a tam boli skvelé hospody s vynikajúcou domácou kuchyňou. A to nehovorím o pive. Ak by niekde v Bratislave robili moje obľúbené hovädzie s kôprovou omáčkou, nechala by som sa pozvať rada.

Predsalen musia byť aj u nás miesta, ktoré ťa zaujali svojou gastronómiou…

Keď cestujeme s kapelou na koncert na východ Slovenska, tak sa ako väčšina Bratislavčanov rada zastavím v niektorej kolibe – Salaš Krajinka, Koliba U dobrého pastiera… V Spišskej Novej Vsi sme s muzikálovými mníškami obedovali počas divadelného zájazdu vo vynikajúcej reštaurácii Nostalgie a v Košiciach v Keltskej krčme v centre. Spomínam aj na tatarák z bratislavskej Kolkovny. A ešte jeden tip z južného Slovenska – El Camino Štúrovo.

Marta Potančoková: Na divadelných doskách sa muzikálová herečka cíti ako doma
Na divadelných doskách sa muzikálová herečka cíti ako doma

Spievaš v klezmer kapele, máš vzťah k židovskej, resp. kosher kuchyni?

Túto kuchyňu som spoznala predovšetkým vďaka hraniu s Preßburger Klezmer Band. Spievala som na mnohých akciách, kde sa okrem židovskej hudby ochutnávali aj židovské špeciality. A musím povedať, že vždy chutilo.

V Búrlivom víne si si zahrala odborníčku na víno. Máš k nemu blízky vzťah aj v realite?

Som z vinárskeho kraja, brat študoval vinársku školu a aj u nás doma sa vyrábalo víno. Hocičo teda nevypijem. Môj favorit je rizling rýnsky a suchý “ríbezlák” z čiernych ríbezlí nášho kamaráta Štefana.

Skrývaš nejaké gastronomické tajomstvo?

Zbieram staré kuchárske knihy a rada sa dozvedám, čo a ako varili naši predkovia. Páči sa mi predstava, že si jedlo sami dopestovali, vykŕmili aj spracovali. Bolo sezónne, regionálne, čerstvé, a teda určite aj chutné. Žiaden supermarket a v zime dovoz zo Španielska. Mám taký profesionálny sen – mať svoju reláciu o cestovaní za dobrým jedlom a varení. No teraz, keď som Vám to prezradila, sa mi to už asi nesplní :).

Na záver vám ponúkame ukážku Martinho krásneho spevu, v ukážkach z vystúpení skupiny Pressburger Klezmer Band. 

 

Zdroj foto: autor Ctibor Bachratý, archív M.P., titulná fotografia: Preßburger Klezmer Band

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie