Čo má rada Gabriela Teplická – úspešná slovenská fotografka

4821
Gabriela Teplická - fotografia - čo má rada
Gabriela Teplická sa dostáva do povedomia v poslednom čase najmä tým, že jej umelecké fotenie žne jeden úspech za druhým. Zvíťazila vo fotografickej súťaži, absolvovala niekoľko výstav a jej fotografie sa na renomovaných slovenských fotoportáloch čoraz častejšie stávajú “fotografiou dňa”. Popri umeleckých ambíciách vo fotobrandži sa venuje aj komerčnému foteniu a spolu s manželom vychovávajú dve krásne deti – ktoré sú vlastne aj objektom jej umeleckých fotografií. Ako to všetko Gabika zvláda a akú úlohu v jej živote zohráva jedlo? 

Gabriela Teplická - fotpgrafkaGabi, prezraď nám, aký máš vzťah k jedlu? Aké sú tvoje najobľúbenejšie jedlá a nápoje?

Nie som veľmi veľký jedák a priznám sa, že som aj dosť prieberčivá. Ale ak mi niečo chutí, rada si to vychutnám a do dobrej reštaurácie sa vždy rada vrátim. Mám rada šaláty a vegetariánske jedlá. Rada pripravujem jedlá jednoduché a zo surovín z vlastnej úrody. Je pre mňa čarovné zájsť si do záhrady a navariť si chutnú domácu polievku alebo šalát z našej zeleninky. Máme aj sliepočky, takže aj vajíčka sú u nás vždy čerstvé a vďaka tomu aj častejšie pečieme s detičkami koláče. Na raňajky si vždy dám smoothies a aspoň raz týždenne mám pôst, kedy len pijem čaj a vodu.

Čo ty a varenie? Varíš rada? Čo z tvojej kuchyne má u vás najväčší úspech?

Ja a varenie nie sme veľkí kamaráti. Varím rada rizoto, cestoviny s tempehom a cibuľkou alebo domáce zemiaky s brusnicami. Varím jednoducho a rýchlo. U nás sú veľmi obľúbené polievky. Každý rok mám v zásobe domáci paradajkový pretlak a mrazenú zeleninu zo záhrady. To je najlepší základ pre polievky, ktoré si deti dajú rady aj na raňajky. Ja mám najradšej cesnakovú krémovú polievku. Vďaka Zuzke Frešo z Befresh.sk som začala sušiť naše paradajky a pripravovať ich ako chutnú prílohu. Neviem sa ich dojesť.

Ktoré reštaurácie sú tvoje naj, kam si rada zájdeš? Odporuč nám, kde ti chutí. 

Mám obľúbených len pár reštaurácií, kam rada chodievam na večeru s manželom alebo na obed s celou rodinkou. Pochádzam z okolia Popradu a tam máme veľmi obľúbenú reštauráciu Restart Burger. Nikde inde som ešte nejedla lepší vegetariánsky hamburger a taktiež šaláty majú skvelé a nápadité. Pani manažérka nám vždy spríjemní večeru skvelými odporúčaniami. V Bratislave nám veľmi chutí v peruánskej reštaurácii Casa Inka. Jemné jedlo rôznych chutí sadlo mne a aj manželovi. S detičkami občas zájdeme do reštaurácie Primi v Polus city centre. Napečú si pizzové koláčiky a výborne sa najedia.

Gabriela Teplická
Aj so svojimi biznis kamoškami z mastermind skupinky si Gabika rada pochutí na dobrej kávičke. :) Zľava: Gabika Teplická, Veronika Bošková, Zuzka Ondrisová, Zuzka Palková a ja – Kamila Slašťanová

Mám však aj veľmi rada kávičku a preto môžem vrelo odporúčať kaviareň Mlsná Emma v Pezinku. Kávičku podávajú z pražiarne Čierna Perla z Kostolnej pri Dunaji. Majitelia sú veľmi príjemní a majú aj skvelé koláčiky a čokoládku. V Senci si vždy zájdem na kávičku do K-Way. Je to maličká a veľmi útulná kaviarnička. A to najlepšie na koniec: www.befresh.sk – tieto torty by som mohla jesť kedykoľvek a v akomkoľvek množstve!

Zuzka Frešo - BeFresh - Gabriela Teplická
Zuzka Frešo pred objektívom Gabiky na konferencii OZ E-ženy. Gabika si veľmi obľúbila jej raw koláče a torty a naučila sa od nej aj ako si sušiť domáce paradajky.

Keď si niekde na dovolenke v zahraničí, dáš sa nahovoriť na ochutnávanie miestnych špecialít?

Keďže som v jedle prieberčivá, veľmi v zahraničí neznáme jedlo neochutnávam. Morské živočíchy nejem. Ale milujem cestoviny a šaláty, takže si vždy dám rada talianské jedlá.

Venuješ sa fotografovaniu a si v tom veľmi úspešná. Priznaj sa, fotíš si aj jedlo v reštaurácii alebo tvoje výtvory v kuchyni? A čo profi fotenie jedál napríklad pre reštaurácie?

Priznám sa, že v reštauráciách a ani doma v kuchyni jedlá nefotografujem. Teda iba ak chcem napísať dobré odporúčanie na reštauráciu. Ak fotím, tak iba deti ako varia, alebo pečú. To je vždy zábava a to na fotení milujem. Dokumentovať ten proces deja, tú radosť z tvorenia. Preto ma nesmierne bavilo fotiť konferenciu Gastronomy Slovakia. Bol to pre mňa zážitok. Tí kuchári varili s nadšením a oduševnením. To je potom veľmi cítiť na mieste, kde fotím. A prenáša sa to samozrejme aj do fotografií. Najnovšie som tiež fotila skvelý produkt Anny Lockwood COOKYRUKY. Je to krásny nápad ako priniesť deťom nadšenie z varenia a spoločných chvíľ.

Anna Lockwood COOKYRUKY
Gabika nafotila aj zaujímavý projekt Anny Lockwood COOKYRUKY
 Rada fotím veci s atmosférou a chcem prostredníctvom mojej fotografie priniesť ľuďom pocit z veci, ktorú fotím. Mám teda rada fotografie aj s ľuďmi, ktorí jedlo konzumujú. Profesionálne fotenie samotného jedla je jedna samostatná kategória, ktorá si vyžaduje veľa znalostí a odbornosti. Ja sa skláňam pred profesionálmi, ktorí sa vedia krásne vyhrať so svietením a aranžovaním jedla.

Veľa fotíš, cestuješ, vychovávaš dve deti. Stíhaš popritom všetkom sa počas dňa dobre najesť?

Presne kvôli tomu všetkému o čom píšeš sa pravidelne a poriadne najesť takmer nikdy nestihnem. Našťastie aj vďaka môjmu skvelému manželovi, ktorému veľmi záleží na dobrom jedle a ktorý chápe moju uletenú povahu aspoň cez víkend varím a teda sa aj poriadne najem. Radi si spoločne aj vyjdeme na romantickú večeru do reštaurácie.
Gabriela Teplická - fotografka
Okrem umeleckej fotografie fotí Gabika rada rôzne eventy ako plesy, konferencie alebo aj prezentačné fotografie podnikateľom. Na fotografii “v akcii” s Veronikou Boškovou.

Čomu sa aktuálne venuješ, čo ťa teší a z čoho máš najväčšiu radosť?

Momentálne sa venujem dokumentovaniu detstva našich detí. Je to moja srdcovka. Teší ma úspech týchto fotografií doma a aj v zahraničí. Veľmi silno vnímam nedostatok obyčajných ale o to silnejších fotografií detí. Malo by sa čo najviac fotiť aj so starými rodičmi, vo svojom domácom prostredí. Fotiť deti ako spolu s mamkou pečú koláč, alebo ako s otcom hrajú futbal je krásne a pre deti to budú tie najsilnejšie spomienky. Má to veľkú silu.
Taktiež sa čo najviac snažím fotiť rôzne zaujímavé akcie. To ma nesmiesrne baví a rada by som sa tomu venovala v komerčnej časti čo najviac. Najväčšiu radosť mám zo svojej rodiny. Tá ma napĺňa, poháňa vpred a taktiež robí šťastnou. Rovnako ako obrovská podpora môjho manžela. Bez nej by to vôbec nešlo a som mu za všetko veľmi vďačná.
Gabike ďakujem za rozhovor a držím palce vo všetkých snoch a plánoch, ktoré si v rámci svojej práce a vášni v jednom stanovila. Už teraz sa teším na fotografie, ktoré raz spravíme aj spoločne. :) Zo všetkých strán totiž počúvam samé chvály na jej fotografické umenie, najmä ako vie úžasne zachytiť atmosféru a emócie ľudí. Pozrite si jej umenie na týchto “fórach”:

Teplicka.com – oficiálna webstránka
Profil na slovenskom fotoportáli Fotoma
Profil na svetovom fotoportáli 500px
Profil na facebooku

A zopár ukážok Gabikiných úžasných fotografií vám ponúkam aj tu:

Gabriela Teplická
Gabriela Teplická
Gabriela Teplická
Zdroj fotografií: Gabriela Teplická
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie