Čo má rada: Anka Repková – speváčka a hlasová koučka

4047
Anka Repková

Anka Repková je mladá úspešná speváčka a hlasová koučka. Okrem jej najväčšej vášne, ktorou je spievanie s kapelou alebo aj v komornejšom zoskupení, vedie vlastný spevácky zbor, pôsobí ako lektorka spevu a tiež vedie úspešné workshopy s názvom Otvor svoj hlas, ktorými pomáha mnohým ľuďom získať silný, pevný, zvučný a sebavedomý hlas a prejav. Aký je jej vzťah ku gastronómii, vareniu a reštauráciám nám porozprávala v krátkom rozhovore.

Začneme klasickou otázkou, aký je tvoj vzťah k jedlu? Aké jedlo je Tvoje najobľúbenejšie alebo k akej kuchyni inklinuješ?

Nie som jedák z rozkoše, ale z potreby prežitia. Jem, keď som naozaj hladná. Také to zobkanie niečoho medzi jedlami je u mňa len výnimočné. Musím však zároveň dodať, že aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, keď so hladná, tak toho na posedenie dokážem zjesť dosť veľa, porovnateľne so statným mužom. Mám veľmi rada strukoviny a milujem polievky. Polievku potrebujem každý deň. Na raňajky som si veľmi obľúbila rôzne kaše s orieškami a ovocím.

Prezraď nám, ako si na tom s varením. Je to pre teba relax alebo nutnosť? Čo varíš najradšej?

Varenie mám rada. Viac dní v týždni pracujem doma, preto si doma aj varím. Keď som bývala mimo centra a nemala som blízko moje obľúbené reštaurácia so zdravým jedlom, tak som si varila aj každý deň. Teraz, keď som v centre, uprednostním radšej obed vonku, aby som ušetrila čas. Pokiaľ však varím, tak vždy nejakú polievku. Tie mi idú veľmi dobre.

Čo má rada: Anka Repková – speváčka a hlasová koučka
Anka Repková (Foto: Zuzana Gavulová)

Pamätáš si na svoje kuchárske začiatky?

Môj najranejší zážitok je ešte z detstva, keď som mala približne 7 rokov. Chcela som prekvapiť maminu, keď príde domov. Na večeru som jej vysmažila sójové plátky a spravila k tomu zemiakovú kašu. Bola veľmi prekvapená, keďže som dovtedy vôbec nevarila a ani ma to nikto neučil. A vraj to bolo aj chutné. :-) Potom môj kuchársky talent na niekoľko rokov zaspal a objavila som ho postupne, až keď som sa odsťahovala z domu. Tie moje nové začiatky však boli zo začiatku celkom vtipné, keďže nie všetko bolo chutné.

Keďže ako vravíš uprednostňuješ obed v centre, daj nám tip na nejaké dobré reštaurácie, kam rada chodievaš a kde ti chutí.

Keďže som vegetariánka, vyhľadávam vegetariánske alebo vegánske reštaurácie. Je skvelé, že v Bratislave máme už niekoľko veľmi dobrých takto špecializovaných jedální a reštaurácií. Chodievam do Vegan baru, Veg life, Thali, Deli, Vegetky a Živa food a najnovšie som objavila Grín grin. Tam som teraz chodila pravidelne, keďže som v blízkosti učila spev a viedla hlasové kurzy. Všetky tieto reštaurácie ponúkajú zdravú a veľmi chutnú stravu.

Dávaš si ako speváčka pozor na to, čo zješ alebo vypiješ pred spievaním? Ako strava ovplyvňuje tvoj spevácky výkon?

Zistila som, že mi nerobí dobre minerálka. Všeobecne sýtené nápoje nie sú dobré na hrdlo. Najlepšie sa mi spieva, keď pijem len čistú vodu alebo teplý čaj s medom. Nie však zelený alebo čierny, pretože tieto druhy čajov vysušujú hlasivky a vtedy sa veľmi ťažko spieva. Spievanie môžeme prirovnať k športovému výkonu. Rovnako ako športovec, aj spevák potrebuje k svojmu výkonu veľa energie. Tú mi vedia dodať napr. zemiaky či ryža najlepšie v kombinácii s dusenou alebo grilovanou zeleninou. Pred spievaním sa vyhýbam ťažkým jedlám a orieškom. Neodporúčajú sa ani citrusy, pretože sťahujú hlasivky. Taký čaj s citrónom je však vynikajúci po spievaní.

Zo zahraničných kuchýň je ktorá tvojou najobľúbenejšou? Zvykneš na dovolenke ochutnávať lokálne špeciality?

Rada cestujem a vždy ochutnám aj niečo miestne, typické pre danú krajinu. V Anglicku som si dala fish and chips, teda vyprážanú rybu s hranolkami, v Amerike ma veľmi milo prekvapila vegetariánska verzia ich hamburgera, kde bola namiesto mäsa vyprážaná paradajka. Bolo to vynikajúce. V Taliansku som si prišla na svoje. Ich pomodoro cestoviny milujem. V Španielsku mi chutila najmä ich čerstvá zelenina a ovocie. V Turecku som bola priamo vo výrobní ich sladkej špecialitky, ktorou je baklava. Bolo zaujímavé vidieť, ako ju pripravujú. Na mňa však bola príliš sladká. Veľmi chcem ísť do Thajska, na Bali. Tam sa budem určite aj vďaka ich jedlu cítiť ako v raji.

Čo má rada: Anka Repková – speváčka a hlasová koučka
Anka Repková (Foto: Zuzana Gavulová)

Čo ťa priviedlo k vegetariánstvu? Ako dlho sa už takto stravuješ?

Hneď na začiatok musím povedať, že som vegetariánkou na druhý pokus. Prvý krát som ňou bola, keď som chodila na konzervatórium. Vtedy som bola vegetariánkou z etického hľadiska. Mám úctu k prírode a k zvieratám rovnako ako k ľuďom. Po asi piatich rokoch som však mäso znova začala jesť, pretože som sa cítila totálne vyhladovaná a mala som pocit, že sa už z ničoho nedokážem najesť. Skúšala som vtedy akurát môj prvý muzikál “Vlasy” a na to, aby som to zvládala zároveň so školou, som potebovala veľa energie. Dnes už viem, čo bolo príčinou môjho hladu. Vtedy som v skutočnosti nebola vegetariánkou, ale len človekom, ktorý nejedol mäso. A v tom je rozdiel.

Vegetarián je človek, ktorý k svojmu stravovaniu pristupuje vedome a dbá na výživovú hodnotu svojho jedla. V školskej jedálni nemáte veľmi na výber. Buď si dáte mäso alebo nejaké buchty a pod. No a buchty vám veľa výživy nedodajú… Vtedy som nemala veľmi na výber a keďže som v škole bývala od rána do večera, varenie neprichádzalo do úvahy. Po druhý krát som prestala jesť mäso po jednom mojom duchovnom zážitku, ktorý som mala počas meditácie. Prestalo mi tak chutiť z jedného dňa na druhý a do dnešného dňa som naň chuť ani nedostala. Samozrejme, je to u mňa naďalej zároveň aj vec etiky. Novou vegetariánkou som teraz šesť rokov.

Spievaš na rôznych súkromných aj verejných podujatiach, tvoríš vlastné piesne a zároveň sa venuješ aj hlasovému koučingu. Medzi tvoje najnovšie počiny patrí videoklip k tvojej piesni Vyznanie. Aké sú tvoje plány na leto?

Leto som sa rozhodla venovať novej tvorbe, finalizovaniu piesní, ktoré mám rozpracované a nakrúcaniu nového videoklipu. Tiež ho venujem svojmu vlastnému rozvoju. Práve som sa vrátila z New Yorku. Navštívila som hodiny spevu u hlasových koučov, ktorí učili známe hviezdy ako Madonnu, Stinga, Robertu Flack aj muzikálových hercov v Austrálii, Londýne a New Yorku. Bola to pre mňa skvelá skúsenosť a pocta učiť sa od svetových kapacít. V auguste budem viesť skupinové spievanie pre verejnosť v Medickej záhrade, kde budeme spoločne spievať ľudové piesne a na záver leta som pripravila gospelový workshop s britskou lektorkou Andreou Encinas.

Anke ďakujeme za príjemný rozhovor a na záver vám ponúkame ukážku jej umenia v najnovšom videoklipe na skladbu Vyznanie. 

Viac informácií o Anke a jej aktivitách sa dozviete tu:

ankarepkova.sk
hudbanaevent.sk
gospelový workshop
hlasový workshop OTVOR SVOJ HLAS
online video kurz OTVOR SVOJ HLAS
zbor Anky Repkovej SPIEVANIE NÁS BAVÍ
výučba spevu

Zdroj fotografií: Anka Repková

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie