Jozef Hollý, spevák ale najmä klavírny virtuóz, ktorý si všade, kam príde so svojou piano show, podmaní publikum svojím šarmom, precestoval takmer celý svet. Hoci teraz koncertuje najmä na Slovensku, kariéru rozbehol v zahraničí. Hrával v Nemecku v kúpeľoch a na výletných lodiach, neskôr aj vo Švajčiarsku, populárny je i u poľských susedov. V našom rozhovore sa dozviete, aký vzťah má k trošku odlišnému druhu umenia – ku gastronómii.

Jožko, vieme o tebe, že si precestoval mnoho krajín. Rád skúšaš miestnu kuchyňu? Prezradíš nám, ktorá ťa zaujala najviac? 

Ja mám veľmi rád ázijskú kuchyňu, tá ma zaujala asi najviac. Vo Vietname veľmi preferujú pikantné ostré chute. Tam som prvýkrát ochutnal aj citrónovú trávu a ňou ochutené jedlá. V prímorských oblastiach obľubujem morské plody, najmä krevety na rôzne spôsoby. Tiež mám veľmi rád taliansku kuchyňu, hlavne risotto. Ale musí byť originálne talianske. Vláčne, krémové, na to si dávam obzvlášť pozor. Veľmi rád mám risotto s krevetami, ale chutí mi aj s kuracím mäsom alebo cviklové.

Spomenul si vietnamskú kuchyňu. Je rozdiel medzi tou, ktorú poznáme u nás a tou, ktorú si mal možnosť ochutnať priamo vo Vietname?

Určite. Tam to bolo chuťovo dosť odlišné, bolo to tými ostrejšími koreninami a práve tou citrónovou trávou, ktorú tu u nás veľmi v ázijských jedlách necítim, zrejme ju u nás tak veľmi nepoužívajú. Alebo som si len objednal to jedlo, v ktorom bola tá tráva a veľmi mi to chutilo :) Tu sú si tie ázijské bistrá chuťovo dosť podobné, či vietnamské, či čínske.

Ochutnal si pri svojich cestovateľských zážitkoch niečo naozaj neobvyklé – napríklad kobylky?

Neobvyklé bolo pre mňa v dobe, keď som ešte pracoval na lodi, pštrosie mäso. Tam som bol doslova odchovaný na pštrosích steakoch. Na hornej palube výletnej lode kuchári pripravovali čerstvé pštrosie steaky na grile, vtedy som si ich veľmi obľúbil. Sú tmavé ako hovädzie steaky, ale výživové hodnoty majú ako kuracie mäso, čiže sú o dosť zdravšie. Ja mám veľmi rád steaky všeobecne, ale tieto pštrosie sú asi chuťovo najlepšie. Dokonca som si to už objednal aj domov, takže dúfam, že sa mi ich podarí pripraviť :)
Kobylky nie, to nie je pre mňa, mám rád napríklad chobotničky, ale kobylky by som určite nejedol. Dokonca som počul, že je to skôr len taká rarita pre nás, pre Európanov.

zdroj: www.jozefholly.com
A čo naša domáca slovenská kuchyňa? Máš nejaké obľúbené jedlo?

Halušky s bryndzou, tie naozaj zbožňujem. Ale musia byť naozaj dobré, mám ich rád vláčne, nesmú byť suché. A bryndze musí byť tak akurát, nesmie jej byť ani málo ale ani priveľa. Mám rád aj klasiku, kôprovú omáčku alebo sviečkovú na smotane s knedľou, ale to si zas nedoprajem pričasto, je to pre mňa energetická bomba. Mám rád aj sladké jedlá, buchty na pare či šúlance s makom a poliate masielkom, aj keď som ich už dávno nemal. To si rád dám ako dezert, za tým steakom napríklad.

Vráťme sa k haluškám. V reštaurácii alebo radšej doma? 

Tak na striedačku, nepohrdnem dobrými haluškami ani v reštaurácii. Najradšej si ich dám, keď vidím, ako vyzerajú, napr. pri vedľajšom stole… Je to trošku neslušné, ale tak nenápadne pozerám, ako vyzerajú, aké sú, alebo sa pýtam, či sú krémové, nie veľmi suché.

Aký vzťah máš k vareniu? O niektorých mužoch sa hovorí, že vedia pripraviť iba čaj a praženicu. Alebo si človek, ktorý dokáže v kuchyni čarovať? 

Tak ja nie som kuchár len o praženici a čaji :) Keď som hrával a žil v Nemecku, tak sme s kapelou bývali v apartmánoch, kde sme si sami varili. Naučil som sa variť od starších kolegov. Doteraz varím niektoré vybrané jedlá, ktoré som sa vtedy naučil, napríklad kuracie soté, ale nemám problém uvariť ani to spomínané talianske risotto. Horšie je, že momentálne bojujem s časom, takže využívam skôr tie menučka v reštauráciách. Ale keď mám čas, tak varím rád. Keď mám na to možnosti, tak rád improvizujem, pozriem, čo je v chladničke a z toho niečo jednoducho navarím. Len to nemôže byť pre priveľa osôb, to potom neviem odhadnúť množstvo a dochutenie.

Spomenul si menučka. Máš nejakú obľúbenú reštauráciu, či si vyberáš podľa toho, kde sa práve nachádzaš?

Ak môžem urobiť trošku reklamu, tak v oblasti, kde teraz bývam, chodím do Maštaľ Pubu (v Dunajskej Lužnej). Varia tam veľmi dobre za prijateľné ceny, dokonca i na dennom menu si dávajú záležať, ja som tam spokojný. Majú slušný výber, ponúkajú takú klasickú domácu kuchyňu, aj jednoduchšie slovenské jedlá, ktoré nie sú pre mnoho reštaurácií zaujímavé.

Blížia sa vianočné sviatky, niekto striktne dodržiava vianočné tradície, niekto zas preferuje modernú gastronómiu. Čo uprednostňuješ ty? 

Ja preferujem tradíciu. Neviem si predstaviť Vianoce bez kyslej kapustovej polievky, už od mala som ju mal rád aj so sušeným žltým hráškom, to je taká naša rodinná tradícia. S týmto som sa ešte medzi ľuďmi v mojom okolí nestretol, ale keď to niekto ochutnal, tak mu to chutilo. Kapra sme kedysi mávali, ale už som od toho upustil. Kedysi to bola otcova parketa, kapor vo vani musel byť. Ja kapra zabiť nedokážem, na to som moc mierumilovný :) Ale ak od niekoho dostanem podkovičku, tak si ho rád dám. Inak si dávam rybie filé, nie lososa, ako je to teraz v móde. K vianočnému menu si dávame aj opekance, ale nie každý rok, keď mám pocit, že toho sviatočného jedla je už priveľa, tak občas opekance vypustíme.

Zdroj: www.facebook.com/JozefHollyPiano
Pri svojich vystúpeniach zo seba vydávaš množstvo energie a emócií. Dodržiavaš pred koncertom nejaký špeciálny stravovací režim? 

Pred vystúpením si dávam pozor na to, čo zjem. Tak určite si nedám tú sviečkovú, čo som spomínal, nejedávam jedlá, ktoré sú priťažké. Pred koncertom jem skôr šaláty a hlavne malé porcie. Keď som príliš najedený, zle sa mi hrá a aj sa mi zle spieva. Občas sa mi stalo, že som to neodhadol, po cestovaní som sa najedol a potom to bolo pri vystúpení poznať. Dosť ťažko sa mi dodržiava pravidelný režim, keď sa vrátim po koncerte z druhého kúta Slovenska, tak sa najem aj neskoro v noci. Tiež po neskorom návrate dlhšie spím, takže tá strava je dosť nepravidelná. No na jedlo pred vystúpením si už dávam pozor, takže potom som rád, keď je súčasťou akcie aj nejaký catering :)

Prezradíš nám, čo chystáš pre svojich fanúšikov v najbližšom období? 

Práve teraz v čase rozhovoru je v tlači ďalší album Moments, už v poradí piaty. Oproti predchádzajúcim je to taký relaxačný album, nie je tam len klavír, ale i sláčiky, violončelo, husle, sú tam pomalé skladby pre dokonalý relax. Celý album sme pripravili v spolupráci s hotelom Kaskády, nápad na album vyšiel od riaditeľky hotela Kataríny Malovej. Album by mal výjsť v týchto dňoch, budem sa snažiť, aby sa k ľuďom dostal už pred Vianocami. V krásnom prostredí hotela Kaskády tiež pripravujeme Vianočnú piano show. Hneď 6. januára 2017 bude novoročný koncert v Liptovskom Mikuláši, kde budú ocenené osobnosti mesta.

Jožko, ďakujeme ti za rozhovor a za celý kolektív magazínu Menucka.sk želáme veľa úspechov a tvorivých nápadov a tešíme sa do videnia na niektorom z tvojich koncertov. 

Zdroj hlavného obrázku: www.jozefholly.com  
video: youtube.com

Vložiť komentár