Cena za parmezán tento rok prudko vzrastie, upozorňujú odborníci

1512
Syr parmezán pri strúhadle

Zlá správa pre všetkých milovníkov kvalitných syrov – ich cena pôjde (alebo už ide) hore. Môže za to pandémia koronavírusu a zvýšené náklady na výrobu tejto mliečnej dobroty.

Možno ste si všimli, že ceny syrov dosiahli počas roku 2020 svoje maximá. Zaujímavosťou je, že dlho zrejúce syry, ako napríklad parmezán, ešte zdražovať až tak veľmi nezačali. Môže za to fakt, že na rozdiel od mäkkých syrov parmezán dozrieva približne 10 mesiacov, čiže proces, kým sa dostane do obchodov, trvá značne dlhšie.

Cena niektorých syrov už vzrástla.

“V apríli 2020 pocítili výrobcovia syrov obrovský prepad v maloobchodoch a stravovacích službách,” povedala Liz Thorpeová, medzinárodná expertka na syry a autorka knihy Syr. K tomuto faktu si pridajte problém s nedostatkom mlieka, ktorý prišiel celosvetovo v júni 2020 a máte dôvod, prečo ceny syrov prudko vzrástli.

Parmezán ešte len zdražie

Mäkké syry, medzi ktoré patrí napríklad mozzarella, začali zdražievať približne od júna minulého roka. Momentálne v supermarketoch dosahujú svoje maximálne ceny, najmä tie, ktoré k nám prichádzajú zo zahraničia. “Parmezán dosiahne svoju najvyššiu cenu približne v apríli 2021,” hovorí odborníčka na syry.

Jeden z najväčších svetových výrobcov tvrdých syrov potvrdil, že počas minulého roka vzrástli náklady na výrobu mliečnej pochutiny až o 40 – 60 %. “Cena parmezánu stúpne o približne 3,5 eura za kilogram,” dodáva pracovník syrovej spoločnosti Neil Cox.

“Cena parmezánu stúpne o približne 3,5 eura za kilogram,”

Syry patria dlhodobo medzi veľmi obľúbené potraviny. Môžeme ich jesť na rôzne spôsoby a nezaobíde sa bez nich žiadna kvalitná pizza či cestoviny. I keď zdražovanie syrov nie je potešujúca správa, spoločnosti, ktoré ich vyrábajú veria, že ľudia o ne nestratili záujem. “Predpokladám, že mierne klesne predajnosť syrov, ale následne ľudia prijmú dočasne zvýšené ceny a budú si syry kupovať rovnako, ako predtým,” doplnil Neil Cox.

Výrobcovia veria, že ľudia na syry nezanevrú.

Možno by sme mohli začať viac uvažovať nad kúpou lokálnych produktov. I keď je ich cena mierne vyššia oproti zahraničným výrobkom, môžeme si byť istí ich výbornou kvalitou. A taktiež podporíme domácu ekonomiku, čo je v týchto časoch extrémne dôležité.

Zdroj: www.eatthis.com, www.thetakeout.com

Zdroj fotiek: Pexels

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie