Bruschetta ako ju nepoznáte

2135

Naša slovenská kuchyňa už prevzala mnohé jedlá z iných krajín. Obľúbené sú najmä jednoduché jedlá, ktoré si nevyžadujú komplikovanú prípravu. Medzi takéto jedlá patrí napríklad opečený chlieb s názvom bruschetta. Prišiel k nám zo slnečného Talianska a zaradil sa k obľúbeným. Chcete vedieť viac? Inšpirujte sa naším článkom.

Základom bruschetty sú opečené chlebíky alebo bagetky rôznych veľkostí. Nesmie chýbať ani potretie olivovým olejom. Čo by ste dali navrch? To je už len na vašej fantázii. Dajú sa kombinovať do nekonečna. Pozrite si pár tipov, ktoré vás nenechajú ľahostajnými.

  • Bruschetta con pomodorini
  • Bruschetta s avokádom a prosciuttom
  • Mascarpone a balsamico
  • Hrozno a kozí syr
  • Pesto a údený losos
  • Gorgonzola a tekvica
  • Melón s ricottou
  • Huby a extra cesnak
  • Zelené olivy a manchego.

Vedeli ste, že…

…bruschetta je známa už od 15. storočia? V Taliansku sa často pripravuje na grile. Podáva sa na raňajky alebo ako predjedlo. V Toskánsku sa nazýva fettunta a v regióne Abruzzo ju nájdete ako ventricinu.

Aj v jednoduchosti je skvelá chuť

Vonku na grile, v hriankovači alebo v rúre si opečte chlebík. Takýto opečený ho pokvapkajte olivovým olejom a môžete potrieť aj cesnakom. Najčastejšie sa podáva s paradajkami. Pokrájajte paradajky nadrobno a cez sitko nechajte odkvapkať prebytočnú šťavu. Pridajte bazalku, soľ, čierne korenie mleté a nakrájanú cibuľku.

Všetko spolu premiešajte a nechajte v chlade odstáť 20 minút. Takúto paradajkovú zmes dajte potom na pripravený chlebík. Čo s ním potom? To už netreba hovoriť. Zostáva už len zaželať dobrú chuť. Výborná je aj s hubami. Ak ich náhodou nemáte, môžete použiť aj šampiňóny.

Nakrájajte na jemno šalotku a huby na malé kocky. Na panvičke na olivovom oleji všetko spolu opečte. Pridáte soľ, čierne korenie, lístky tymiánu a podusíte. Naaranžujte na opečené plátky. Ozdobte tymiánom a nepotešíte len zrak, ale aj chuť. Ak sa chcete inšpirovať, v časopise Kulinárium, ktoré vydáva Billa, nájdete na bruschettu rôzne recepty.

Bruschetta ako sladké pokušenie

Máte radšej sladké jedla? V tom prípade vymiešajte nátierkové maslo s kyslou smotanou. Natrite zmes na opečený chlieb a poukladajte figy. Pokvapkajte olivovým olejom a polejte medom. Opečené bruschetty potrite jemným mascarpone krémom. Osladiť sa dá javorovým sirupom alebo medom.

Máte radšej skôr kyslý nádych? Ľahko ho dosiahnete balsamicom. Možno tento typ octu nepoznáte, no zaručene si ho po vyskúšaní obľúbite. V obchodoch a letákoch Billa ho nájdete pod privátnou značkou Billa Premium. Na vrch môžete ešte pridať nakrájané jahody.

TIP

Na bruschetty sa hodia rôzne chlebíky a bagetky. Veľmi vhodným typom je však aj taliansky chlieb ciabatta. Okrem iného obsahuje aj olivový olej.

V hlavnej úlohe ovocie

Aj ovocie je výbornou surovinou. Opečte na panvici fialové hrozno. Na omastenú bruschettu pridajte kozí syr a posypte ho akýmikoľvek orechami. Opečené plátky chleba potrite smotanou. Na vrch položte plátky údeného lososa a plátky jablka. Pridajte ešte černice a pokrm je hotový. Výbornou surovinou na opečený chlieb je aj avokádo.

Existujú aj rôzne zdravé alternatívy, napríklad jemne rozdrvený hrášok s čerstvou mätou a cuketou. Túto zmes pridáte na chlieb a môžete sa zahryznúť. Môžete vyskúšať aj opečené plátky tekvice s opečenými vlašskými orechami. Čo takto vyskúšať plátky prosciutta a v nich plátky melóna? Zvláštna kombinácia, ale skutočne výborná.

Zhrnutie

Bruschetta je veľmi rýchlo pripravená pochúťka, ktorá zaženie hlad. Nájde si obľúbencov u malých aj veľkých. Môžete ju pripraviť na slano, ale aj na sladko. Či už budete postupovať podľa receptov, alebo dáte prednosť fantázii, je to len na vás. Ak ste si vybrali z ponúkaných receptov, už si treba len všetko potrebné nachystať. Vyberte sa na nákup a potešte rodinu malými dobrotami.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie