Až dve slovenské reštaurácie sa dostali medzi najlepšie podniky sveta podľa La Liste: Pozrite sa, ktoré to sú

1511
foto: FB Gašperov mlyn / FB UFO watch.taste.groove

Počuli ste už o prestížnom La Liste – zozname najlepších reštaurácií sveta? Každý rok sa zoznam týchto 1000 podnikov zo všetkých kútov sveta aktualizuje. Tento rok sa naň dostali aj dve slovenské špičkové reštaurácie, ktoré svojím skóre predbehli aj Michelinské podniky.

Výber reštaurácií do top 1000 na svete je veľmi presný, priam metodický. Berie do úvahy recenzie hostí, reštauračné bedekre a odporúčania, recenzie reštauračných kritikov a mediálne výstupy o reštauráciách, vďaka čomu prichádza každý rok s ťažko spochybniteľným výsledkom.

Každé skóre recenzie sa prevedie na štandardnú známku v rozsahu od 0 do 100 podľa konverzných tabuliek špecifických pre každú príručku a takto sa postupuje ďalej, až pokiaľ neprídu tvorcovia La Liste k výsledku. Ten predstavuje jednoducho to najlepšie z najlepšieho, kde sa vo svete môžete najesť a vychutnať si unikátny gastronomický zážitok.

Ktoré slovenské reštaurácie sa dostali na La Liste 2023?

Neprekvapivo ide o podniky, o ktorých ste už určite počuli. Ak sa čo i len trochu zaujímate o slovenskú gastro scénu, reštaurácie, ktoré sa dostali do výberu La Liste za rok 2023 sú vám určite známe.

V rebríčku sa umiestnila bratislavskú dominanta – reštaurácia UFO watch.taste.groove. Ide o unikátny koncept, ktorý sa z roka na rok zlepšuje a zaslúži si v hodnotení svojich skvelých 78 bodov z možných 100. Reštaurácia ponúka svetové zážitky v oblakoch s najkrajším výhľadom na hlavné mesto Slovenska. Okrem spokojných hostí za nich hovoria aj ďalšie ocenenia – TREND TOP reštaurácia roka 2018 & 2019, GURMÁN AWARD prémiová reštaurácia roka 2019 & 2020 či uznanie šéfkuchára Jozefa Masaroviča – GURMÁN AWARD kuchár roka 2020.

foto: FB UFO watch.taste.groove

Druhou umiestnenou reštauráciou zo Slovenska je skvost pod Tatrami – Gašperov mlyn so získaným skóre 77,5 boda. Po tom, ako sa reštaurácia ocitla aj vo svetovej HBO produkcii dokázal šéfkuchár Jozef Breza zase, že svoje miesto medzi TOP podnikmi si skutočne zaslúžia. Základom degustačných jedál v Gašperovom mlyne (od januára 2023 pripravili degustačné menu, v ktorom vám vedia pripraviť aj bezlepkový, vegetariánsky, pescetariánsky variant či variant so zníženým obsahom mlieka / smotany / mliečnych výrobkov) sú lokálne suroviny spod Tatier. Okrem toho však pripravujú kuchári pod taktovkou Jozefa Brezu jedlo tak, aby im zostalo čo najmenej zvyškov.

foto: FB Gašperov mlyn

Najlepšia reštaurácia na svete a ďalšie zaujímavé ocenenia

Na prvom mieste z 1000 ocenených reštaurácií sa umiestnila švédska reštaurácia Frantzén v Štokholme. Získala skóre 99,5 zo 100 možných bodov, ktoré porotcovia udeľujú na základe vyššie spomínaných kritérií. Ide o reštauráciu ocenenú 3 Michelinskými hviezdami, ktorá sa v podobných rebríčkoch vyskytuje pravidelne už dlhé roky.

La Liste zároveň každoročne udeľuje aj mnoho zaujímavých ocenení. Aj tento rok vybral spomedzi svetových šéfkuchárov tých najlepších cukrárov, región, ktorý si zaslúži čestné uznanie na gastronomickej mape sveta či napríklad cenu za inovatívne gastronomické nápady. Čestné ocenenie za dlhoročný šéfkuchársky prínos získal Francúz Michel Guérard. Všetky La Liste ocenenia (aj z predošlých rokov) si môžete pozrieť na tomto odkaze.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie