Avokádo je novým hitom raňajok. Prečo je dobré začať deň týmto zeleným zázrakom?

2703
avokádo
Avokádo sa za posledné dva roky stalo doslova hitom raňajok. Kto avokádo neraňajkuje, akoby ani nebol. Okrem toho, že je veľmi chutné, je toto výnimočné ovocie zdravé pre náš organizmus a pomáha nám udržať si štíhlu líniu. Čo je na ňom tak výnimočné?

O jeho pozitívnych účinkoch vedeli už staré kmene Aztékov a pripisovali mu čarovné schopnosti. Ukrýva v sebe však aj ďalšie výhody, pre ktoré by sme po ňom mali siahnuť.

Toto ovocie neobsahuje takmer žiadnu fruktózu, ale má v sebe množstvo zdravých tukov. Vďaka tomu nám dáva oveľa dlhšie pocit sýtosti ako iné druhy ovocia. Obsahuje vitamín C, draslík, horčík, železo, meď a veľa vlákniny, ktorá je pre naše telo dôležitá.

Hodí sa ku všetkému, svoju chuť prispôsobí

„Avokádo sa vďaka svojej výbornej chuti a konzistencii hodí takmer ku každému jedlu. Asi najznámejším je guacamole, pripraviť si z neho však môžete nátierky na stovky spôsobov, šalát, smoothies, ale jesť sa dá upravené aj na sladko. Ja ho mám však najradšej v kombinácii s vajíčkom, a preto by podľa mňa nemalo chýbať v žiadnom raňajkovom menu. Skvele pasuje napríklad k obľúbenému vajíčku Benedikt,“ hovorí Tomáš Opletal, šéfkuchár hotela Sheraton.

avokádo: Tomáš Opletal z reštaurácie Hotela Sheraton, foto: archív T. O.
Tomáš Opletal z reštaurácie Hotela Sheraton, foto: archív T. O.

Dobre vieme, že raňajky sú dôležité pre fungovanie počas celého dňa. Nájdite si preto čas a doprajte si avokádo. Je veľmi jednoduché na prípravu aj doma. Stačí ho roztlačiť pomocou vidličky, ochutiť soľou a korením a natrieť na chlebíky.

„Treba si dávať pozor, aby vám avokádo po rozkrojení nestmavlo. Tomu sa vyhnete, ak necháte v jednej polovičke kôstku alebo ju pokvapkáte citrónom. Vďaka tomu vám vydrží dlhšie,“ odporúča šéfkuchár a dodáva, že určite by ste ho nemali variť, ak chcete zachovať jeho výživovú hodnotu.

avokádo: Alebo máte chuť na vajíčko so špargľou? foto: Hotel Sheraton Bratislava
Alebo máte chuť na vajíčko so špargľou? foto: Hotel Sheraton Bratislava

Málo času? Riešením sú vynikajúce raňajky v hoteli

Ak si na raňajky doma neviete nájsť dostatok času a stále hľadáte tú ideálnu kombináciu, skúste raňajky pri Dunaji. V hoteli Sheraton vám pripravia avokádo s vajíčkom Benedikt, anglickým mafinom a holandskou omáčkou. Keďže na mafine sú vajíčka až dve, tieto raňajky vás dokonale zasýtia a môžete si ich dať aj ako skorší obed. Pochutnať si môžete aj na sladkých wafliach, lievancoch s ovocím či croissantoch. Nechýba dobrá káva a váš úspešný deň sa môže začať.

avokádo: Alternatívnou sú napríklad sladké wafle s lesným ovocím, foto: Hotel Sheraton Bratislava
Alternatívnou sú napríklad sladké wafle s lesným ovocím, foto: Hotel Sheraton Bratislava

Zdroj: tlačová správa hotela Sheraton

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie