Americký bufet či švédsky stôl? Naučíme vás, čo očakávať v hotelových reštauráciách

24077

Aj keď doma obľubujete jednoduché raňajky v podobe jogurtu či obľúbenej pečenej slaniny s vajíčkom, tak na dovolenke si môžete dopriať z bohatého výberu rôznych tradičných i menej bežných raňajkových jedál. Aj večere sú na dovolenke bohatšie ako doma a ak máte pobyt s plnou penziou či all inclusive, jeho súčasťou je i viacchodový obed. No aby ste ako hostia neboli sklamaní z príliš skromného výberu, pomôžeme vám zorientovať sa v rôznych druhoch podávania hotelovej stravy.

Raňajkové menu – kontinentálne raňajky

Kedysi veľmi rozšírené kontinentálne raňajky ešte i dnes ponúka nemálo penziónov či hotelov. Ich základom je na tanieri servírovaná šunka či saláma a syr, ako obmena varené vajíčko alebo párky, doplnené maslom, džemom a medom, podávané s pečivom a chlebom. Súčasťou kontinentálnych raňajok je aj sladké pečivo, jogurt s vločkami, prípadne malé množstvo čerstvej zeleniny. Podávajú sa tiež základné nápoje – raňajková káva, čaj a džús.

V ubytovaniach pre menej náročných hostí sa podávajú i jednoduché kontinentálne raňajky – chlieb, pečivo, maslo, džem a raňajkové nápoje – kávu a čaj.

Raňajkové bufetové stoly

Väčšina hotelov či penziónov dnes však ponúka raňajky formou bufetu. Hostia si sami vyberú z ponuky, na čo majú práve chuť. Klasický bufetový stôl je skromnejší a spravidla má v ponuke len studené jedlá – šunky, salámy, nárezy, viac druhov syra – podľa miestnych zvyklostí. Samozrejmosťou je zelenina, ovocie či jogurty, chlieb a rôzne druhy sladkého i slaného pečiva.

Americký bufet je trošku bohatší – najmä o teplé jedlá, minimálne párky a vajíčka, miešané, uvarené na tvrdo alebo pripravené ako omeleta. V oboch prípadoch je i pestrejšia ponuka nápojov, okrem raňajkovej kávy si môžete dať k jedlu rôzne druhy ovocných, bylinkových čajov, klasický čierny čaj, džúsy, mlieko alebo kakao. Tu sa už viac prejavujú aj miestne zvyklosti, napríklad v hoteloch Anglicku si môžete z bufetu vyskladať klasické anglické raňajky s vajíčkom, fazuľou, slaninou, pečenou paradajkou a toastom.

Raňajky v anglickom hoteli

Švédskym stolom niekedy nazývame všetky druhy bufetov, no od už spomínaných sa líšia bohatšou ponukou nielen studených ale i teplých jedál. Ponuka švédskych stolov je závislá i na kategórii hotela, no spravidla už i trojhviezdičkové hotely majú pestrú ponuku a bohatý výber. Na mnohých miestach sa vedia blysnúť domácimi nátierkami, koláčikmi či sladkými dezertami z vlastnej výroby. V mnohých hoteloch jedlo servírujú čašníci či niektoré druhy jedál pripravujú kuchári priamo pred očami hosťa – napríklad palacinky, lievance alebo už spomínanú slaninu s vajíčkom.

Pestrý výber v maďarskom hoteli

Večere – servírované alebo bufetové

Väčšie hotely či penzióny spravidla ponúkajú aj večere vo forme bufetov, kde si návštevník sám vyberie, či si dá predjedlo alebo polievku (alebo aj-aj), z viacerých druhov hlavných jedál, ku ktorým sú na výber viaceré druhy šalátov, kompótov, vyberať sa dá z viacerých druhov dezertov a ovocných mís. Nápoje zväčša nie sú v cene a treba si ich priplatiť. No aj väčšie hotely v čase nižšej obsadenosti volia radšej večere formou servírovaného menu, ktoré býva zväčša troj- až štvorchodové (predjedlo a/alebo polievka, hlavné jedlo a dezert). I pri servírovanom menu býva spravidla vopred na výber z viacerých druhov.  Ak je súčasťou vášho dovolenkového stravovania i obed, ten býva najčastejšie ponúkaný vo forme menu, z ktorého sa dá tiež vopred vybrať.

Aj bufetové stoly majú pravidlá

Pri stravovaní formou bufetov sa stáva, že si hosť naloží na jeden tanier „z každého rožku trošku“. Je to chyba, pretože takto zmieša rôzne nesúrodé chute – ak chcete ochutnať z ponúkaných jedál čo najviac, naberte si malé množstvo z jedného jedla – ako pri degustačnom menu. Keď dojete, tanier nechajte na stole, obsluha no odnesie a vy si zatiaľ vyberiete ďalšie z ponúkaných jedál. To platí i v prípade, že si chcete pridať – nikdy si nedávajte ďalšie jedlo na už použitý tanier.

Tiež nie je vhodné vynášať z reštauračných priestorov jedlo „na potom“. Ak máte špeciálnu požiadavku, napríklad kvôli diéte, požiadajte personál, či si môžete so sebou zobrať ovocie alebo nápoj, určite neodmietnu. Ak sa chystáte na dlhšiu túru či výlet, tiež môžete požiadať personál, aby vám pripravil balíček na cestu.

Zdroje:

hlavný obrázok: https://pixabay.com/en/buffet-breakfast-eat-food-1172151/
obrázky v texte: autorka
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie