Aliancia slovenskej gastronómie odovzdáva vláde memorandum podporené AZZZ a SPPK. Žiada oficiálne stretnutie s vládnymi predstaviteľmi a pomoc v rozsahu pomocných schém z 2. vlny pandémie.

1464

Tretia vlna pandémie je pre gastro sektor najhoršia zo všetkých. V najprísnejšej čiernej farbe COVID automatu sa od pondelka ocitne viac ako 50 okresov. Podnikatelia žiadajú vládu o neodkladnú pomoc v rozsahu pomocných schém z druhej vlny pandémie, ktoré umožnili prežiť aspoň malej časti prevádzok. Odhadujú, že v opačnom prípade bude 60 % prevádzok nútených zavrieť a o prácu prídu tisícky ľudí. Svoje požiadavky spísali v memorande, ktoré dnes oficiálne odovzdali predstaviteľom vlády a Prezidentskému palácu

Kríza v nemocniciach aj v gastro sektore  

Slovensko tento týždeň dosiahlo nový rekord v počte nakazených na koronavírus. Kvôli zhoršujúcej sa situácii od budúceho týždňa stúpne počet čiernych okresov z 36 na viac ako 50. Opatrenia vlády, ktorých cieľom je chrániť ľudí a zabrániť ďalšiemu prehlbovaniu krízy, majú podľa gastro sektora likvidačný dopad na prevádzky, ktoré musia v súlade s nariadeniami COVID automatu zostať zatvorené. „Opatrenia, na ktorých sa zhodnú odborníci, treba jednoznačne dodržiavať na každej úrovni, vrátane gastro prevádzok. Podporujeme snahy štátu ochrániť obyvateľov Slovenska, avšak kroky, ktoré vláda podniká nevyhnutne vedú k závažným ekonomickým dopadom na celý gastro sektor,“ upozorňuje Viliam Pavlovský, prezident Aliancie slovenskej gastronómie. 

V tretej vlne ostali prevádzky bez pomoci 

Zástupcovia gastro podnikateľov, ktorých situácia je kritická, prosia vládu o pomoc už niekoľko mesiacov. Podľa Pavlovského by v tomto momente najviac pomohla reaktivácia opatrení z druhej vlny pandémie, ktoré pomáhali prevádzkam znížiť straty a prežiť. „Počas druhej vlny sa vláda snažila pomôcť prevádzkam aspoň nejakou formou. Dnes je pandemická situácia ešte horšia, opatrenia sa sprísňujú, no k pomoci zo strany vlády smerom k prevádzkam a celému gastro sektoru vôbec nedochádza,“ opisuje situáciu Pavlovský.  

Svoj účel podľa Aliancie slovenskej gastronómie (ASG) nesplnilo ani dostupné úverové financovanie so štátnou garanciou pre firmy a živnostníkov podnikajúcich v gastro sektore a cestovnom ruchu. „Z vyplatených úverov len minimum smerovalo pre najviac zasiahnutý sektor. Jednoduchšie tieto výhodné úvery získavali firmy, ktoré neboli zasiahnuté Covidom,“ vysvetľuje Pavlovský

Podľa odhadov ASG to v praxi znamená, že ak vláda nepodá prevádzkam pomocnú ruku, zavrieť svoje podniky budú musieť takmer dve tretiny prevádzok. „Ide najmä o regióny na strednom a východnom Slovensku, kde už dnes je najväčšia nezamestnanosť,“ upozorňuje Pavlovský

Memorandum pre gastro

Okrem opätovného vyplácania pomocných schém žiada Aliancia slovenskej gastronómie vládu aj o oficiálne stretnutie s vládnymi predstaviteľmi. Zároveň opätovne apeluje na zníženie sadzby DPH pre gastro sektor na výšku 5-10 % k 1. 1. 2022. Svoje požiadavky dnes verejnou formou v podobe memoranda odovzdali nielen relevantným zástupcom vlády, ale aj ústavným činiteľom a do Prezidentského paláca. 

„Dôležité je, že memorandum svojím podpisom podporili nielen zástupcovia gastro sektora na Slovensku, ale aj Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, a Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory,“ uzatvára Pavlovský.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie