Aký jedálniček máte, také bude vaše zdravie. Čo všetko ovplyvňuje životospráva?

1822

Strava je najdôležitejším zdrojom živín pre ľudské telo. Väčšina z vás si vyberá jedálniček podľa chuti a len málokto pozerá aj na výživové hodnoty, spracovanie jedla, obsah vitamínov a minerálov alebo riziko z pohľadu niektorých toxínov pre tráviacu sústavu. Jedálniček však má výrazný efekt na zdravie a ovplyvňuje toho viac, ako si myslíte.

Najčastejšie chyby pri výbere jedál v jedálničku

Keď sa povie nezdravý jedálniček, vo väčšine prípadov sa tým myslí výber nezdravých jedál. Ide najmä o potraviny, ktoré obsahujú príliš veľa škodlivých tukov alebo cukrov, naopak, v ich nutričnom zložení chýbajú vitamíny, minerály či aminokyseliny.

Zrejme každý z vás vie, že mastné, ťažké a vyprážané jedlá sú pohromou pre zdravie, no tam rizikový zoznam ani zďaleka nekončí. Problematické sú tiež jedlá s vysokým obsahom cukrov a solí a spracované typy potravín, čiže polotovary alebo fast food jedlá. Sladké aj slané maškrty sú zas plné „prázdnych kalórií“, ktorých sa telo ťažko zbavuje.

Typickým následkom nadmerného príjmu takto nezdravých potravín býva nadváha a zhoršenie stavu srdca a ciev, rovnako časté sú ťažkosti s trávením.

Nesprávne stravovanie sa pritom nemusí na zdraví prejaviť okamžite, v mnohých prípadoch svoju úlohu zohrajú aj rizikové faktory. Typicky ide najmä o vyšší vek alebo nadmernú záťaž organizmu, napríklad ako to je v prípade koxartrózy týkajúcej sa kĺbov.

Pozor na spracovanie potravín a spôsob stravovania

Nemenej dôležité je nielen to, čo jete, ale aj to, ako to jete. Vynechávanie raňajok, rýchly obed v štýle fast food alebo prejedanie sa neskoro večer, to všetko prispieva k zhoršeniu životosprávy. Priberanie, cholesterol či cukrovka sú iba otázka času.

Obmedzenie nezdravých jedál a zlepšenie stravovania počas dňa musia ísť ruka v ruke s tým, aký bude spôsob prípravy jedál. Platí to najmä v prípade spracovania mäsa alebo syrov, ktoré môžu zohrať v životospráve tak pozitívnu, ako aj negatívnu úlohu. Vyhýbajte sa nadmernému používaniu olejov a vyprážaniu, najlepšie sú dusenie a varenie.

Pokiaľ ide o spôsob stravovania, snažte sa konzumovať menšie porcie, ale častejšie počas dňa, podporíte tak svoj metabolizmus. Pred prvým jedlom dňa ho môžete naštartovať pohárom vody, večer nejedzte s odstupom aspoň 3 hodín pred spánkom.

Vplyv na trávenie, srdce, cievy aj psychiku

Zdravý jedálniček, či už ide o výber jedál, spôsob stravovania alebo prípravu potravín, má vplyv na všetky aspekty zdravia. Týka sa to toho fyzického aj psychického.

Obmedzenie tučných a mastných znižuje riziko nadváhy a obezity, priaznivo vplýva aj na kardiovaskulárny systém a hladinu cholesterolu. To isté platí aj pre jednoduché cukry, najmä sladkosti zhoršujú krvný obeh a podporujú zvyšovanie telesnej hmotnosti.

Nezdravá životospráva sa prejaví aj na trávení, ťažké jedlá, polotovary a jedlá obsahujúce nadmerný objem tukov či cukrov zhoršujú trávenie a zdravie tráviaceho ústrojenstva. Dlhodobá konzumácia potravín s nevhodným pomerom živín či nedostatkom vitamínov a minerálov oslabuje aj imunitu a celkovú fyzickú kondíciu.

Zle zvolený jedálniček ovplyvňuje aj psychickú vitalitu a psychické zdravie. Príliš veľa tzv. trans-tukov negatívne vplýva na nervovú sústavu. Svoj vplyv majú aj jedlá s nadmerným množstvom cukrov, tie môžu byť za diabetickou neuropatiou.

Najlepšie potravinové „bomby“ plné živín a vitamínov

Čo teda zaradiť do svojho jedálnička, aby ste podporili svoje zdravie? Základom by mali byť ovocie a zelenina, najlepšie možné zdroje komplexného prísunu vitamínov a minerálov. Ako príloha by mali byť súčasťou každého jedla dňa, najlepšie v surovej forme alebo s minimálnym tepelným spracovaním, aby ste neprišli o dôležité živiny.

Striedajte viacero druhov, najmä listovú zeleninu, koreňovú zeleninu, citrusové plody a dužinaté ovocie. Ak má ovocie šupku, nevynechajte ju, má najviac vitamínov! Pred konzumáciou ju však dobre umyte, najmä ak ide o ovocie z obchodu.

Doplnením ovocia a zeleniny by mali byť orechy, strukoviny a semiačka, ktoré sú dobrým zdrojom minerálov a antioxidantov spomaľujúcich starnutie buniek.

Pokiaľ ide o bielkoviny, zložené sacharidy a zdravé tuky, v jedálničku by nemali chýbať ryby, ryža a celozrnné potraviny. Pri ich konzumácii sa riaďte jednoduchou zásadou: do obeda môžete jesť viac sacharidov, po obede pridajte viac bielkovín.

Na záver ešte jedna dobrá rada: skúste sa poobzerať po tzv. superpotravinách. Ide o vitamínové a živinové bomby, ktoré vaše telo určite ocení!

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie