Ako zariadiť kuchyňu, aby ste sa v nej cítili príjemne dlhé roky

2340

Nie nadarmo sa kuchyňa označuje za srdce celej domácnosti. Okrem toho, že sa v nej zvykne s láskou variť, sa v nej obvykle stretáva celá rodina. Či už je to ráno pri raňajkách, na obed, alebo večer, ktorý je ideálny na prediskutovanie zážitkov z celého dňa. Aby ste sa však v kuchyni cítili príjemne dlhé roky, mali by ste podchytiť určité parametre už pri jej realizácii. Poradíme vám preto, ako zariadiť kuchyňu.

Ako zariadiť kuchyňu

Drvivá väčšina ľudí sa v súvislosti so zariaďovaním kuchyne zamýšľa v prvom rade nad drevodekormi, farbami, vitrínami, úchytkami, spotrebičmi a podobne. Samozrejme, všetky tieto požiadavky sú neopomenuteľné a počkajú si vás. Avšak, najprv by ste si mali kuchyňu starostlivo rozplánovať.

Základom je plán

Na to, aby ste si rozplánovali a rozkreslili vašu vysnívanú kuchyňu, nemusíte mať ani žiadne umelecké vlohy, a takisto nemusíte byť ani profesionálnym dizajnérom či projektantom. Priestory, ktorými disponujete, totižto najlepšie poznáte len a len vy. Nachystajte si preto papiere, vezmite do ruky ceruzku a začnite plánovať. Áno, aj podľa vášho plánu môže neskôr vzniknúť kuchyňa na mieru.

Pozor – nie je kuchyňa na mieru ako kuchyňa na mieru! Pri výbere zhotoviteľa vašej kuchyne možno natrafíte na firmy, ktoré deklarujú výrobu kuchýň na mieru, no v konečnom dôsledku disponujú typizovanými rozmermi skriniek a šuplíkov. Ak chcete využiť doslova a do písmena každý centimeter vašej kuchyne, nájdite si takého zhotoviteľa, ktorý s tým nebude mať žiadny problém.

Myslite na rozmiestnenie

Rozmiestnenie vašej vysnívanej kuchyne síce ide ruka v ruke s jej plánovaním, no zaslúži si osobitnú pozornosť. Do popredia dávame preto niekoľko odporúčaní:

  • umývačka riadu by mala byť v blízkosti drezu
  • potravinovú skrinku je dobré situovať blízko k chladničke
  • ideálne umiestnenie varnej dosky je medzi drezom a rúrou na pečenie + mikrovlnnou rúrou
Zdroj obrázka: fizkes / Shutterstock.com

Náš tip: Pri plánovaní a rozmiestňovaní kuchyne nepodceňujte ani miesto na sedenie. Budete mať ostrovček či pult s barovým sedením? Alebo dáte prednosť klasickému jedálenskému stolu? No a možno disponujete takým priestorom, že sa nájde miesto pre obe riešenia. Naopak, ak zápolíte s nedostatkom miesta, skvelým riešením môže byť rohová jedálenská zostava, ktorá efektívne šetrí priestor. S rýchlym nájdením takej, ktorá perfektne zapasuje do štýlu vašej kuchyne, vám dokáže pomôcť napríklad portál Biano.

Zamerajte sa na osvetlenie

Pri vyberaní dekorov a spotrebičov ľudia často prehliadajú nemenej potrebnú záležitosť – osvetlenie kuchyne. Zabudnite na to, že si vystačíte s jedným hlavným svetlom, a to aj v tom prípade, že by sa dalo otáčať na rôzne smery. Pri zariaďovaní kuchyne by malo byť samozrejmosťou aj dostatočné osvetlenie kuchynskej linky – napríklad formou LED pásov alebo bodových svietidiel. A okrem toho vám odporúčame umiestniť jedno intímnejšie svetlo teplejšej farby aj ponad vašu jedálenskú zostavu.

Zdroj obrázka: Jokiewalker / Shutterstock.com

Dekory a spotrebiče

Keď už sme ich v predošlých riadkoch dvakrát spomenuli, nedá nám nepristaviť sa pri nich ešte raz. Aj keď ide v súvislosti s tým, ako zariadiť kuchyňu, o nesmierne dôležité body, sú to skôr už také príjemnejšie záležitosti.

K dekorom a farbám povieme len toľko, že je to najmä vec osobného vkusu. V súčasnosti však letia najmä drevodekory. Skvelým príkladom sú tmavšie pracovné dosky s bledými skrinkami a šuplíkmi, ktoré môžu byť vyšperkované čiernymi úchytkami. Takáto kombinácia je vhodná ako do moderných kuchýň, tak do priestorov s vintage a retro prvkami.

No a čo sa týka spotrebičov, musíte si ujasniť, či máte záujem o voľne stojace modely, alebo dáte radšej prednosť vstavaným typom. Kým voľne stojace spotrebiče môžu byť ideálnou alternatívou do už existujúcich kuchýň, tak do tých nových odporúčame jednoznačne vstavané. Z vizuálneho hľadiska totižto elegantne splynú s celým zvyškom kuchyne.

Zdroj titulného obrázka: Archi_Viz / Shutterstock.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie