Ako z fastfoodu spraviť gurmánsky zážitok?

3914
Ako z fastfoodu spraviť gurmánsky zážitok?

Od čias, keď si dal človek v závodnej jedálni obed a večeru mal prichystanú doma sa veľa zmenilo. Všetko sa zrýchlilo a my sme sa začali stravovať na ulici. Prišiel McDonald´s, KFC, všemožné okienka s pizzou, hot-dogy, kebaby, cigánska ako slovenský hamburger… Záplava rýchleho občerstvenia, kde kvalita často ustupuje na úkor ceny a či rýchlosti prípravy. Ako teda z takéhoto fastfoodu spraviť gurmánsky zážitok?

Výrobné náklady na pizzu, ktorá sa skladá z múky, vody a náteru z paradajkového pretlaku sú takmer nulové. Podobne je na tom aj fastfoodový hamburger či hot-dog. Ak teda na prípravu stačí len poukladať smiešne lacné suroviny na seba, nepotrebujete ani nejako extra školený personál. A ani vás to takmer nič nestojí – máte skvelý fastfoodový produkt! No doba sa pohla ďalej a toto už zákazníkovi nestačí. Nestačí mu sa rýchlo najesť, ten sa chce najesť rýchlo, dobre a popri tom sa o to podeliť so svojimi priateľmi na Instagrame!

Chce o jedle hovoriť, analyzovať ho, vychutnať si ho, je to gurmán. Jedlo z pohľadu konzumenta už jednoducho nie je len o zasýtení hladu. Stalo sa záležitosťou imidžu, prostriedkom komunikácie či ukazovateľom sociálneho statusu. Spôsob, akým teda jedlo vnímame sa zmenil, vyvinul a vyvinúť sa musí aj jedlo samotné.

Ako z fastfoodu spraviť gurmánsky zážitok?
Zdroj foto: Instagram Minerva – Biss Burger

Od cigánskej ku gurmánskym burgerom

Vynikajúcim príkladom takéhoto vývinu sú hot-dogy alebo hamburgery, dva asi najtypickejšie fastfoodové produkty. Z malých stánkov, kde Vám do bieleho pečiva za 0,07€ dajú párok z mikrovlnky za 0,10€ a vypýtajú si 1,20€, sa stali špecializované “hot-dogárne”. Ako napr. NYC Corner kde od 3,50€ dostanete hot-dog napríklad v celozrnnom domácom pečive s karamelizovanou cibuľkou, poriadnym párkom/klobáskou, syrom, slaninkou…

Alebo z podnikov s cheeseburgerom za 1€, kde si ozaj nemôže byť človek istý zložením, reštaurácie zamerané na ponuku gurmánskych hamburgerov s otvorenou kuchyňou. Ako napríklad Minerva – Biss Burger, kde v cene týždenného špeciálu od 8€ dostanete napríklad poriadne šťavnatý kus hovädzieho mäsa, domácu bbq omáčku, opraženú cibuľku, kúsky kyslej uhorky a paradajky s listovým šalátom, majonézou, restovanou slaninkou, volským okom, k tomu ešte ich vlastné hranolky, domáci coleslaw šalát a pivo alebo kofolu! Plus, celú prípravu môžete sledovať na vlastné oči.

Práve Minerva – Biss Burger pochopila čaro evolúcie hamburgerov  – jednoduchosť prípravy a nespočetné množstvo kombinácií s možným využitím obrovského počtu surovín a zamerala sa na ich prípravu na gurmánsky spôsob. Z jednoduchých burgerov o troch ingredienciách tak u nich vznikajú každý týždeň nové a nové špeciály  – gurmánske hamburgery. Appleseed Burger s grilovaným jablkom a slaninkou na javorovom sirupe, Wasabi Burger s údeným lososom, Burger s čerstvými figami, s mangovým chutney, hovädzím ragú, grilovaným Portobello šampiňónom, oštiepkom, fetou a cuketou či ozaj špecialita – s vyprážaným syrom! O takých kombináciách bude zákazník nie len rozprávať, ale s niečím takým sa rád odfotí a ešte sa bude cítiť ako pravý gurmán.

Ako z fastfoodu spraviť gurmánsky zážitok?
Zdroj foto: Minerva – Biss Burger

Sú to práve tieto nové a nové kombinácie, to vybočenie zo všedností fastfoodu kde už nejde iba o rýchlosť – to robí z obyčajného fastfoodu gurmánsky zážitok. Preto sa reštaurácií zameraných na bývalé fastfoodové jedlá netreba báť. Stačí prísť a stať sa gurmánom!

Zdroj úvodnej fotografie: Pexels.com

(PR)

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie