Ako chutí Dalmácia I. – zabudnite na diétu

7052
Ako chutí Dalmácia I. – zabudnite na diétu

To, že Chorvátsko je bezpochyby jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií slovenských turistov, je všeobecne známe. Čisté more, srdečnosť domácich, blízkosť slovanského jazyka, cesta, ktorá sa dá zvládnuť za pár hodín – to sú len niektoré z dôvodov, prečo sa do Chorvátska rok čo rok vracia množstvo našincov. Ja mám ešte jeden obľúbený dôvod – chorvátsku kuchyňu, konkrétnejšie kuchyňu oblasti Dalmácia. Tu udáva tón stredomorská kuchyňa – ryby, plody mora, či pizza, cestoviny alebo rizotá. Samozrejme, nechýbajú ani tradičné balkánske jedlá: čevapčiči, ražniči, pljeskavica či pečené jahňa alebo prasiatko. 

Dalmácia = Pestré dary mora

Už tradične po príchode chodievame na točeno Karlovačko (domáca značka piva), ale hlavne na lignje na žaru, grilované kalmáre, ku ktorým sa podávajú zväčša hranolky a lepinja (chlebová placka) a petržlenové pesto. Toto jedlo je v našej rodine najobľúbenejšie, takže sme ho jedli v každej navštívenej destinácii. Najlepšie lignje aké sme kedy mali, sme jedli v reštaurácii na Plavej pláži vo Vodiciach u Tonivana. Tentokrát som ku kalmárom mala ako prílohu dalmatinsku blitvu – mangold so zemiakmi (jedla som to prvýkrát, mne veľmi chutilo, no ja som milovníčkou špenátových a zelených jedál, takže asi nie každý si na blitve pochutí). Ostatní zvolili tradičnú hranolkovú prílohu (často sú hranolky robené čerstvé, domáce, ale niektoré reštaurácie ich pripravujú aj z mrazeného polotovaru).

Kalmáre - lignje na žaru - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Kalmáre – lignje na žaru
Kalmáre s domácimi hranolkami - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Kalmáre s domácimi hranolkami

Dary mora, plodovi mora, sú naším najčastejším dovolenkovým jedlom. Keď si nedáme kalmáre, tak ich jeme na pizzi (tú Chorváti tiež vedia výborne, nielen s morskými plodmi, ale aj s pršutom a vajíčkom uprostred) alebo v rizote. Určite musíte ochutnať crni rižoto od sipe, čierne rizoto so sépiou. Sépia mi konzistenciou a i chuťou pripomínala kuriatka. :) Okrem morských plodov sú častým jedlom ryby v akejkoľvek podobe, tí, ktorí ste absolvovali niektorý z výletov loďou, určite poznáte grilovanú alebo opekanú makrelu s kapustovým šalátom a bielym pečivom. Ďalším tradičným chorvátskym rybacím jedlom sú girice, malé rybičky obalené v múke a mletej paprike, pražené v celku. Celé sa aj jedia – pekne hneď “zahorúca” s chlebom a kapustovým alebo zeleninovým šalátom.

Pizza s pršutom a vajíčkom - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Pizza s pršutom a vajíčkom
Čierne rizoto so sépiou - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Čierne rizoto so sépiou

Známe-neznáme čevabčiči

Nielen plodmi mora je dovolenkár v Chorvátsku živý. Aj ich mäsité jedlá sú famózne. Keď si raz dáte originál grilované čevapčiči, iné už chcieť nebudete, rovnako ako pljeskavicu, ktorá
sa podáva buď samostatne alebo plnená a posypaná syrom – pljeskavica sa sirom. Na slovenskú verziu čevabčiči z bravčového mäsa s horčicou a cibuľou rýchlo zabudnite, originál sa pripravuje z mletej jahňacinky, ochucuje sa nadrobno nakrájanou cibuľou a zmesou korenia čubrica. Podávajú sa s hranolkami, cibuľou a ajvarom, takzvaným srbským zeleninovým kaviárom ;)  Čevabčiči či čevapi má pôvod v tureckom kebabe (čevap), odkiaľ sa jedlo rozšírilo na Balkán. V severnej Dalmácii je častou prílohou už spomínaná blitva, takže tohtoročné čevapčiči sme skúsili aj s touto prílohou.

Čevapčiči s blitvou - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Čevapčiči s blitvou

Čevabčiči sú síce výborné, ale úplný top je pljeskavica, ktorá je zmesou mletého jahňacieho, hovädzieho, teľacieho a bravčového mäsa. Žiadne namočené žemle a podobné aditíva, ale čisté mleté mäso, ktorého fígeľ spočíva v spracovaní – placičky sa vypracujú plieskaním o podložku. Podávajú sa tiež s ajvarom a väčšinou s hranolkami, ako rýchle občerstvenie sa mäsová placka vloží do pozdĺžne prekrojenej lepinje. V našich slovenských reštauráciách je problém natrafiť na originál pljeskavicu, práve pre štyri druhy mäsa, z ktorých je pripravená.

Pljeskavica so syrom - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Pljeskavica so syrom

Pri podvečerných prechádzkach vám nosy povykrúca vôňa pečených jahniatok či prasiatok, pomaly pečených na otočných roštoch. Mäso sa podáva s varenými pučenými zemiakmi, samozrejme, nechýba ani ajvar. Zdravšia verzia sa podáva s grilovanou zeleninou, aj keď verte, nie je to žiadna diéta, ale čo, veď cez deň vyplávame. ;) Chutne pripravené sú aj bravčové kotletky či medajlóny, pečené či z grilu. Na veľkosti porcií Chorváti nešetria, tak si na návštevu reštaurácie či tradičnej konoby vyhraďte dostatok času. :)

Bravčové kotlety - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Bravčové kotlety
Pečené prasiatka a jahňa - AKO CHUTÍ DALMÁCIA I. – ZABUDNITE NA DIÉTU
Pečené prasiatka a jahňa

Dnes som spomenula moje najobľúbenejšie chorvátske jedlá. To však nie je všetko, tak sa teším dovidenia a dočítania pri ďalších letných chuťovkách. :)

Zdroj informácií: https://cs.wikipedia.org/wiki/Čevabčičihttp://www.chorvatske.cz/dalmacie/chorvatsko-strava.html
Foto: autorka

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie