Ako budú fungovať reštaurácie v najbližších týždňoch? Pozrite si manuál pre gastro od ÚVZSR

3486

V piatok podvečer 20.8. nám prišiel e-mailom z Úrad verejného zdravotníctva manuál, podľa ktorého majú podľa nového covid automatu a vyhlášky ÚVZSR fungovať gastro prevádzky od 16.8. Kompletné pdf nájdete na tomto linku: https://bit.ly/manual-gastro-covid-automat. Ak máte prevádzku a chcete dodržiavať vyhláškou stanovené pravidlá, tak tu máte presný návod, ako postupovať. Ak ste zákazníci, môže to byť aj pre vás cenná informácia, aby ste vedeli, že ak sa prevádzka rozhodne dodržiavať vyhláškou stanovené pravidlá, mala by postupovať podľa tohto manuálu.

Táto situácia žiaľ nie je pre reštaurácie jednoduchá, v zásade od oranžovej farby nemajú na výber a väčšina si pravdepodobne vyberie režim OTP, keďže bez kontrolovania (režim Základ) by museli interiéry zatvoriť a terasy nechať len pre max. 10 ľudí, čo by sa im finančne neoplatilo. Verím, že napriek tomu budeme svojim obľúbeným podnikom verní a pochopíme, že rozhodovanie v tejto veci je pre nich veľmi náročné. Nikto nechce prísť o svojich zákazníkov ale zároveň tiež nechce riskovať deklarované pokuty pri nedodržaní pravidiel.

Verím, že rešpektujúcim spôsobom budeme slovenské gastro naďalej podporovať a vychutnávať si služby, ktoré ponúka a blížiace sa náročné obdobie zvládneme.

Pre doplnenie, sú podniky, ktoré sa rozhodli neriadiť sa vyhláškou UVZSR, nakoľko je podľa nich protizákonná a diskriminačná. Tieto nebudú pri vstupe kontrolovať žiadne dokumenty a deklarujú dostupnosť pre každého. Využívajú označenie VOĽNÁ ZÓNA.

PS2 aplikácia na kontrolu OverPass je zatiaľ tu: https://slovenskoit.sk/overpass, neskôr bude aj na GooglePlay a Appstore (viac o nej v manuáli).

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie