Vinobranie v Pezinku – aké dobroty ponúka tento rok? (Fotoreportáž)

7075

Už tento víkend sa uskutoční vinobranie v Pezinku, ktoré je bezpochyby tou najväčšou každoročnou udalosťou tohto malokarpatského mestečka. Zhodou okolností som aj ja už tri roky jeho obyvateľkou tak aj vinobranie prežívam posledné roky o čosi intenzívnejšie. Hlavnou témou tejto akcie je víno a zaujímavé hudobné vystúpenia, ale aj jedlo tu hrá dôležitú úlohu.

Výhodou je, že vinobranie sa koná v centre mesta, ktoré je priamo pri vlakovej stanici, pešo asi tak 5 minút. Napríklad z Bratislavy sa do Pezinka dostanete vlakom za necelú pol hodinku. Na Radničnom námestí je hlavné pódium, v zámockom parku jedno menšie a medzi nimi a okolo nich je rozmiestnených veeeľa stánkov s vínom, jedlom a sprievodným tovarom, pozdĺž ulíc Holubyho a Štefánikova. Nechýbajú samozrejme ani atrakcie pre najmenších a obľúbené kolotoče. 

V ponuke aj jedlá známych reštaurácií

Medzi stánkami s jedlom nájdete samozrejme klasický sortiment vinobrania a jarmokov, ale aj rôzne iné špecialitky. Známa reštaurácia Husacina U Galika z neďalekého Slovenského Grobu ponúkne obľúbené pečené husi, kačky, husaciu pečienku, lokše, všetko čerstvo pravidelne privážané priamo z Grobu. Keďže sezóna husacích hodov sa práve začína a je typická pre túto oblasť, aj na vinobraní nájdete toto jedlo vo viacerých stánkoch. Pezinská reštauráca Vinum Galeria Bozen alebo jednoduchšie, „Matyšák“ bude mať opäť priamo pred svojou prevádzkou pri hornom kostole veľký stan. V ňom okrem mladého vínka a burčiaka ponúkne aj svoje gurmánske špeciality. Ak však chcete miesta priamo v reštaurácii, treba si ich rýchlo rezervovať. Vinársky Dom priamo na Radničnom námestí taktiež láka na svoju ponuku jedál a nápojov, medzi nimi napríklad aj husacinku a výber alkoholických nápojov. Pre mňa je novinkou stánok značky Nordsee so svojimi vyprážanými treskami, krevetkami a ďalšími dobrotami. Prítomné sú aj stánky známe z iných akcií a festivalov ako Starohájska vinotéka, Koliba U Ďurca, Poplamúchy, Fratello. Ale najmä tu je prirodzene veľa veľa stánkov s vínkom a burčiakom. Sortiment nápojov dopĺňajú milé autíčka s ponukou kávy, Acaimania so svojimi zdravými nápojmi a produktami z Acaico alebo aj obľúbené nápoje Bubbleology.

vinobranie v Pezinku

Aj farmárske výrobky od lokálnych výrobcov

Okrem jedál ako langoše, zemiakové placky, cigánska pečienka, klobásky, kolená, rebierka, varená kukurica, trdelníky, grilované syry, bude medzi stánkami aj množstvo domácich farmárskych výrobkov. Napríklad aj kvalitný med, medovina a iné včelie produkty, bryndza, syry, cesnak, klobásky, slaninky a iné mäsové výrobky, čerstvé ovocie a zelenina zo Sveta bedničiek,  či sušené ovocie a oriešky, . A samozrejme pre najmenších tu nechýbajú cukrová vata, pukance, lízatká a množstvo cukroviniek.

vinobranie v Pezinku

Ako to vyzerá na vinobraní v prvých hodinách akcie – v piatok okolo obeda a čo všetko tu môžete nájsť, si môžete pozrieť aj v nasledujúcej fotogalérii:

« z 30 »

Ak plánujete stráviť v Pezinku dlhší čas, alebo vás ponuka jedál v stánkoch neoslovila, môžete ochutnať aj kuchyňu niektorej z miestnych pezinských reštaurácií. Odporúčam napríklad niektorú z mojich najobľúbenejších reštaurácií, ktoré som predstavila v mojom nedávnom článku.

Ale späť k vinobraniu. Pre úplnosť pripájam aj program ak by ste sa s ním náhodou ešte nestretli, môže sa vám hodiť. Ja osobne sa teším najviac na Janu Kirschner, Korben Dallas a Funkiez v sobotu a v nedeľu som zvedavá na Mila Kráľa ktorého som ešte nevidela spievať :) či Petra Cmoríka. A odporúčam tiež koncertík skvelých muzikantov, mojich kamarátov banjistu Riša Cíferského a gitristu Petra Luhu v Natural Fusion Project. :)

Program vinobrania v Pezinku - vinobranie v Pezinku
Program vinobrania v Pezinku
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie