7 tipov pre cukrárov: Aké obaly určite využijete?

1829

Začínate s cukrárstvom alebo už pečiete dlhšie a stále ste nenašli vhodné obaly? Opýtali sme sa za vás zbehlých cukrárok, ale aj dizajnéra a výrobcu obalov, ktoré krabičky nesmú chýbať pri balení a preprave sladkého.  

Nie každá je vhodná pre cukrárov, nie každá dostatočne dobre reprezentuje. Nechajte si poradiť od tých, ktorí obalom na zákusky a koláče prišli na kĺb a presne vedia, čo treba. Aké obaly sú vhodné pre cukrárov? Odpovedal nám dizajnér a výrobca obalov Rasťo Dvorčák z packpack.sk, Barbora Puškáčová z francúzskej patisserie Le Miam, Marianna Bilačičová z Víkendového mlsania.

1.Potrebovať budete vlnitú lepenku aj tú hladkú

Tá pevnejšia bude slúžiť na cukrársku produkciu a odvoz zákuskov vo veľkom k odberateľom, tá druhá vás zas bude reprezentovať pred zákazníkmi v cukrárni. Ako hovorí Rasťo Dvorčák – dizajnér a výrobca obalov z packpack.sk: „Dôležité sú obe. Pre cukrársku produkciu odporúčame obaly z vlnitej lepenky, ktoré dostatočne zákusky ochránia, navyše prežijú prepravu aj skladovanie v chladiacich boxoch. Na konečné spotrebiteľské balenie, a teda prenos koláčikov z cukrárne domov postačí pekná hladká lepenka, ktorá dokáže pôsobiť reprezentatívne.“

Konkrétne tipy od Rasťa:

  • Na cukrársku produkciu sú ideálne dvojdielne prepravky z vlnitej lepenky, ktoré sa dajú použiť aj ako sólo podnosy na prepravu napríklad väčších tort alebo prepravu zákuskov na veľké akcie/cateringy. 
  • Na rezy, makrónky, tartaletky zas jednodielne nízke prepravky.
  • Tortám dajte ich vlastný priestor vďaka špeciálnym vysokým krabiciam na torty až do výšky 50 cm.
  • Ak ponúkate balenie mixov – rôznych typov zákuskov, zídu sa vám jednodielne cukrárske prepravky so záklopným vekom.
  • Na bezpečnú a pohodlnú prepravu zákuskov z cukrárne, firemných alebo rodinných osláv využijete krabičky na zákusky s praktickým držadlom

2. Krabičky musia spĺňať hygienické požiadavky

Každá krabička, prichádzajúca do styku s potravinami, musí byť vyrobená z materiálu, ktorý spĺňa hygienické požiadavky Potravinárskeho kódexu Slovenskej Republiky. Na základe laboratórnych rozborov vykonaných v akreditovanom skúšobnom laboratóriu je výrobca lepenky oprávnený takýto materiál uviesť na trh. Netýka sa to však len krabičiek, ale akéhokoľvek baliaceho produktu – baliaceho papiera či pergamenového papiera, ktorý je skvelý ako podklad medzi niektoré typy krabíc a zákuskov (v ponuke eshopu packpack.sk nájdete prírodný pergamenový papier prispôsobený veľkosťou na vystielanie krabíc v ich ponuke, čo vám výrazne ušetrí čas); podložky pod zákusky či torty.

Patríte k cukrárom detailistom? Prezrite si dizajnové obaly, ktoré zvýraznia krásu a dokonalosť vašich sladkostí

3. Nepodceňujte obaly na mieru ani vlastnú potlač

Začínať môžete pomaly. Rovnako ako s vlastnou výrobou, tak aj s obalmi. Marianna Bilačičová z Víkendového mlsania prispôsobila koláčiky krabičkám. „My sme si naše koláčiky pasovali do krabičiek, nie krabičky ku koláčikom,“ s úsmevom spomína.

Ak sa vaše cukrárstvo neustále rozširuje, máte stabilné odbery, optimistický výhľad rastu a skúsenosti s balením svojich sladkostí, investujte do obalov na mieru, prípadne aj do vlastnej potlače. Rasťo Dvorčák z packpack.sk vysvetľuje prečo: „Obaly na mieru a ešte aj s vlastnou potlačou sú na začiatku nemalá investícia. Ak sa ale cukrárstvo rozšíri a má dobrú perspektívu, odber sa množstvom navýši, čo spôsobí nižšiu výrobnú cenu. Čo je ale dôležité, krabička sa stáva čoraz častejšie marketingovým nástrojom.“

Váš branding sa tak dostáva k zákazníkom aj prostredníctvom spotrebného materiálu, akým sú krabičky s potlačou. „Našim zákazníkom sa osvedčilo okrem loga zapracovať do dizajnu krabičiek – potlačí aj kontakty na Facebook alebo Instagram, kontakt na donášku, ale aj vtipný claim, motto a podobne,“ dodáva Rasťo.    

4. Správna investícia do obalov prinesie ovocie aj pri prezentácii a fotení

Vzhľad obalov nepodceňujte. Vyberajte si ich k dizajnu a farebnosti vašich výrobkov. „Ako prvý na Slovensku sme pred niekoľkými rokmi prišli s bielymi a čiernymi podnosmi v matnom vyhotovení. Matný povrch a čisté línie okrajov sú veľmi fotogenické hlavne pri práci s Instagramom. Tento rok sme pridali aj potlač mramoru,” vysvetľuje dizajnér a výrobca obalov Rasťo Dvorčák. 

Práve správna prezentácia vašich sladkostí vie prilákať ďalších zákazníkov. „Na našich krabičkách nesmie chýbať logo našej firmy. A čo je ešte pre náš špecifické, využívame biele krabičky s priehľadným okienkom, aby bolo naše koláčiky hneď po prevzatí zákazníkom vidieť,“ uzaviera Marianna Bilačičová z Víkendového mlsania.  

5. Zákusky bez boliestok a spokojní zákazníci

Nielen správna krabička vie zachrániť zákusky pred otlakmi, pádmi pri preprave. Skvelou pomôckou je aj podložka pod zákusok alebo koláč. Zákusok sa vám bude lepšie nakladať, váš zákazník si ho doma v pohodlí alebo kdekoľvek si ho prinesie, vytiahne z krabičky bez väčších problémov. 

Podobne premýšľala aj cukrárka Barbora Puškáčová z francúzskej patisserie Le Miam: „Zákusky ukladáme na podložku, aby sa v krabičke nehýbali a nepoškodili sa pri preprave. Zároveň podložka slúži na jednoduchú manipuláciu.“

6. Bezproblémové vkladanie a aj vyberanie

Okrem podložiek v Le Miam využívajú krabičky, ktoré sa skladajú postupne a uzavierajú sa až keď sú zákusky bezpečne uložené v nich. Všetko presne sedí a ako dodáva Barbora: „Krabičky sme si dali vyrobiť na mieru a rovnako na mieru krabičiek a zákuskov máme aj podložky. Sú len o pár milimetrov menšie ako samotná krabička, čo zabezpečí to, aby sa v krabičke nehýbali.“

7. Jednoduché detaily, na ktorých záleží

Na to, aby ste zaujali, netreba veľa. Farebným zákuskom, napríklad makrónkam dožičte podklad, ktorý ich farebnosť ešte viac rozohrá. 

Predtým, ako ich vložíte do pripravenej krabičky, vysteľte ju napríklad pergamenovým papierom. Ten si môžete dať narezať na požadovanú veľkosť (veľkosť krabičky) priamo v packpack.sk.

Zdroj info a foto: packpack.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie