Gastrobiznis - iniciatíva a petícia za cielenú pomoc gastro sektoru
NÁVRHY RIEŠENÍ INICIATÍVY #GASTROBIZNIS A POŽIADAVKY PETÍCIE
I DPH I 1. Zníženie DPH na stravovacie služby na 5-10% - s cieľom priamej krátkodobej aj dlhodobej podpory a zníženia finančnej záťaže tým prevádzkam, ktoré budú aj naďalej prevádzkovať svoju činnosť. Tiež otvorenie diskusie o ďalších daňovo - odvodových úľavách pre gastro podnikateľov.
I ÚVERY I 2. Umožnenie gastro prevádzkam čerpať úvery v bankách - z fondov Európskej únie ako aj komerčné úvery s garanciou štátu.
I POMOC Z EÚ I 3. Nastavenie efektívnej sektorovej pomoci zo stabilizačných fondov EÚ cielenej na gastro, po vzore iných krajín EU ako sú napríklad Fínsko či Dánsko.
Podporte aj Vy svojím podpisom našu iniciatívu a petíciu - či už ste priamo prevádzkovateľ gastro prevádzky, gastro dodávateľ, podporovateľ či zákazník.
Ďakujeme veľmi pekne za podporu a zdieľanie.
========================
Vážený pán premiér, Vláda SR, Úrad Verejného Zdravotníctva, Krízový štáb, gastro podnikatelia a návštevníci gastro prevádzok.
Obraciame sa na Vás ako majitelia a prevádzkovatelia gastronomických zariadení so žiadosťou o výraznú podporu tohto špecifického odvetvia, ktoré zamestnáva státisíce občanov či už priamo alebo nepriamo prostredníctvom dodávateľských reťazcov a slovenských producentov. Prežívame teraz nesmierne náročné obdobie a bojujeme o svoju existenciu. Aj pri postupnom uvoľňovaní opatrení sa ani do blízkej budúcnosti nedá, pre špecifickosť odvetvia a opatrnosť našich zákazníkov pri aktuálne platných hygienických opatreniach, rátať s výraznejším ozdravením sektora a návratu k obratom podobných z pred-krízového obdobia.
Väčšina prevádzok je stále stratová, prípadne sa ešte pri aktuálnej situácii rozhodla prevádzky pre potenciálnu ne-rentabilitu nechať zatvorené a šetriť náklady. Potrebujeme od Vás pomocnú ruku rýchlo, efektívne a cielene. Vytvorili sme petíciu, v ktorej sme v bodoch zhrnuli požiadavky na opatrenia, ktoré by nám pomohli čo najefektívnejšie zvládnuť aktuálnu situáciu a zamedziť prepúšťaniu a zatváraniu prevádzok. Cieľom týchto opatrení je pomoc slovenskému gastrobiznisu, ktorý zažíva kolaps.
Zmyslom gastro podnikania je poskytovať služby ľuďom, ktorí sa chcú stretávať a zdieľať spolu čas pri nápoji či dobrom jedle. Aby sme svoje podnikanie vedeli realizovať, potrebujeme, aby ľudia chceli prísť, zložiť si rúško a dobre sa najesť a stráviť príjemné chvíle s priateľmi, kolegami či rodinou v bezpečnom prostredí.
Aktuálne po uvoľnení obmedzení sú hlavnou oblasťou nášho apelu ekonomické opatrenia, ktoré by pomohli prevádzkovateľom previesť podniky do post krízovej éry, keďže mnoho z nás pod tiahou nájmov, úverov a iných fixných nákladov sa obáva, že už ani neotvorí. Žiadame preto, aby sa Vláda SR zaoberala mechanizmom sľúbených garantovaných úverov, ktoré momentálne nie sú pre gastro-prevádzky, ako rizikové, prístupné.
Náš sektor bude dlhodobo vykazovať extrémny prepad. Preto tiež po vzore Českej republiky apelujeme na zníženie DPH na 10%. Toto opatrenie by v krátkodobom i dlhodobom horizonte extrémne pomohlo gastro-podnikateľom a uľahčilo reštart celého odvetvia v nadväznosti na celý dodávateľský reťazec. Zníženie DPH na služby verejného stravovania zo súčasných 20 % na 10 % by mohlo byť výrazným odľahčením finančnej záťaže pre gastro sektor. Takto by mohla vláda napraviť „prvú pomoc“, ktorá žiaľ, z pohľadu väčšiny gastro podnikateľov výraznou mierou zlyhala.
Uvítame aj iné daňovo - odvodové úľavy, ktoré by pomohli gastro prevádzkam prežiť a pomohli by zachovať desať tisíce pracovných miest, či už priamo v gastronómii alebo v súvisiacich dodávateľských odvetviach.
Finančná vyčerpanosť gastrobiznisu sa môže v budúcnosti veľmi negatívne odzrkadliť na všetkých úrovniach odvetvia. Pevne veríme, že nás v tom štát nenechá a v dohľadnom období, po vzore iných krajín EU, nastaví efektívnu sektorovú pomoc gastronómom Slovenska. Žiadame týmto o efektívne nastavenie možností čerpania pomoci zo stabilizačných fondov EÚ cielené na gastro, tak ako napríklad vo Fínsku či Dánsku.
Sme, samozrejme, otvorení diskusii a aj ďalším návrhom na uľahčenie obnovy gastro sektora na Slovensku, ktorý to aj pred krízou nemal jednoduché a v aktuálnej situácii je jedným z najviac postihnutých odvetví.
Ďakujeme za zváženie a reakciu - najlepšie čo najskoršou úpravou uvedených návrhov riešení.
Podporte aj Vy svojím podpisom našu iniciatívu a petíciu - či už ste priamo prevádzkovateľ gastro prevádzky, gastro dodávateľ, podporovateľ či zákazník.
Ďakujeme veľmi pekne za podporu a zdieľanie.
INICIÁTORI, SIGNATÁRI A PODPOROVATELIA INICIATÍVY A PETÍCIE
Kristína Lučeničová - Kozia Brána, Bratislava
Kamila Slašťanová - gastro portál Menucka.sk, Pezinok
Veronika Murányiová - Omama Shop Cafe, Bratislava
Zuzana Sabolová - Zmenu Pasta & Wine, Bratislava
Mária Ranincová - Trojka Pub & Restaurant, Bratislava
Martina Hlinová - Slovak Pub, Bratislava Flagship Restaurant, Cafe Messerschmidt, Bratislava, Biofarma Stupava, Monika Daniel Kormúthová - 4 Stagioni - pizzéria a reštaurácia, Bratislava, Martin Korbelič, Peter Slačka, Iveta Pupišová, Juraj Paška - Moree restaurant, Bratislava, Zuzana Čonka Bošanská - Maranello ristorante, Bratislava, Tomáš Pörsök - SK&HU Étterem reštaurácia, Bratislava, Silvia Baginová - Café Nateeva, Prievidza, Peter Wagner - Dungeon Pub, Bratislava, Erik Janček, Domáca Piváreň - Petržalka, Bratislava, Filip Lackovič - Hotel Dominika, Bratislava, Silvia Pialová - Samoobslužná reštaurácia Terapia, Bratislava, Rastislav Kováč - Medium Inn, Bratislava, Dušan Dobrík - Pizzeria & Reštaurácia California, Bratislava, Juraj Zrunek - Naše hospoda Karloveská, Bratislava, Roman Okruhlica - Reštaurácia Rančík, Bratislava, Peter Terneny - Fit restaurant Vivo!, Home Foods, Fit restaurant Drieňová, Fit Foods Avion, Peter Miklušičák - Wimbledon Restaurant & Bar, Petržalská Pláž, Bratislava, Robert Terlanda - Restaurácia U Kmotra, Bratislava, Jana Krnáčová - Bistro Chef, Zvolen, Jana Pršová - Panský pivovar, Bojnice, Martin Škripko - Bamba Lina, reštaurácia pizzéria a pub , Košice, Ján Klempa - Fine restaurant, Malacky, Ján Kosturiak - Living Restaurant, Žilina, Paula Gáliková - Husacina U Galika, Monika Grambličková - Tyrex Canteen, MPL Canteen, Bratislava, Peter Hruška - SKY bar&restaurant, Bratislava, Michal Zugarek - Galéria Kontajner, Kontajner Riviéra, Bratislava, Martin Panák - Classic Pub & Restaurant, Tomáš Kubena - Reštaurácia Marína, Žilina, Juraj Opačitý - Atrio Cafe, Dubai Cafe, Ivan Beško - Divoká Kačka, Bratislava, Tatiana Gregorová - Reštaurácia Halmi dvor, Košice, Juraj Bagírov - Pizza Club U ŠEBA, Sokoľany, Michal Benca - Teniska, Prievidza, Štefan Zelenay - Yummy restaurant, Pizza Pazza Vienna Gate, Olive Garden, ... - Bratislava, Linda Záhorec - Beer Group, Bratislava, Peter Chovančík - MenuBox, Martin, Veronika Elekaničová - Petite Creperie, Bratislava, Michal Iľko - Gurmánsky dvor u Oravca, Bratislava, Veronika Gajdošová - Fantázia, Košice, Veronika Černá - Oldeji, Bratislava, Štefan Fűzy - Canteen Priatelia, Bratislava, Zdenek Dlhý - ŽST Bistro, Bratislava, Giovanni luigi Scodinu - Pizzeria da Giacomo Trenčín, Zuzana Filipáková - Motorest a Hostinec Nicoll, Viktor Berkula - Garden Cafe Sahy, Petra Vydrová - Famílja Cafe & Restaurant, Pezinok, Zuzana Filipáková - Motorest a Hostinec Nicoll, Klčov, Dušan Antoš - Rusovský penzión, Bratislava, Viktor Kováč - Modrá Hviezda, Bratislava, Patrik Kratochvíl - Alaturka, Bratislava, Karin Almášiová - Hotel 21, Bratislava, Lukáš Végh - Vice City Bar, Bratislava, Pavol Iglo - Koliba, Jasná, Rastislav Findura - Reštaurácia SPIŠ, Spišská Nová Ves
a ďalších vyše 1150 podporovateľov na www.peticie.com/gastrobiznis
KONTAKTY
Kristína Lučeničová - majiteľka reštaurácie Kozia Brána, Bratislava
kozia.brana@gmail.com
0903 773 767
Kamila Slašťanová - majiteľka portálu Menucka.sk - obchodný partner - dodávateľ reštaurácií, Pezinok
kamila@menucka.sk
0905 759 691